Samsung Galaxy Z Fold 5

Grunderna hos Samsung Galaxy Z Fold 5 är i stort sett desamma som hos föregångaren Samsung Galaxy Z Fold 4 när det gäller den övergripande designen, display storlekar, knappars placering, USB-C-porten och S Pen stöd.
Mobiltelefonen kan stängas helt platt tack vare det nya gångjärnet vilket inte riktigt var fallet när det gäller föregående modeller. Det är bra eftersom det är mindre risk att skräp fastnar där emellan. Samsung påstår att det nya gångjärnet har färre mekaniska delar och är mer hållbart än hos tidigare modeller i samma serie.
Mobilen är väldigt mycket tunnare. Med sin tjocklek på 13 mm är Samsung Galaxy Z Fold 5 äntligen tunn nog att passa bekvämt i en ficka.
Den är också lättare än den  mobiltelefonen den ersätter samtidigt som den är lite mindre åt alla håll.
Knapp och portplacering är alltså för det mesta densamma. Det finns högtalargaller på mobiltelefonens övre och nedre kant som är något mindre än de var på  Samsung Galaxy Z Fold 4, och USB-C porten sitter på underkanten bredvid en mikrofonport. 
Fingeravtrycksläsaren sitter på ena långsidan integrerad i Powerknappen.
Det finns en ompositionering av LED blixten på baksidan för att göra kameramodulen mindre. Kameralinserna sitter lite högre och det finns mindre öppningar i högtalargallren.
Denna flaggskepps mobil är en hopfällbar smartphone för dig som letar efter en smartphone och surfplatta i ett och är villiga att betala ett högt pris. 
Den här modellen har stereo högtalare med 32 bitars ljud på 384kHz optimerat av AKG men saknar som så ofta är fallet uttag för hörlurar.
Ljudkvaliteten bör vara hög så man får en fantastisk ljudupplevelser när man lyssnar på musik, tittar på streamad film eller spelar mobilspel.
Det finns en IPX-8 Certifiering vilket innebär att telefonen klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter men den saknar helt skydd mott damm.
Samsung Galaxy Z Fold 5 finns i färgerna Icy Blue, Phantom Black, Cream, Gray eller Blue.

Den yttre displayen är en AMOLED display på 6,2 tum med 904×2316 pixlar. Den skyddas av Gorilla Glas Victus 2 och har bildförhållandet 23.1:9.
För Fold kommer prioritet i form av en stor inre AMOLED display 7,6 tum med 1812×2176 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 373 PPI (pixlar per tum). Bilduppdaterings frekvens ligger på 120Hz.
Den största fördelen med den här typen av mobiltelefon är att man har tillgång till en större display där man får en förhöjd upplevelse när man använder mobilen som en multimedia mobil och den blir även väldigt användbar när man läser eller skriver längre texter.
Inuti Samsung Galaxy Z Fold 5 hittar man en för Samsungs anpassad version av den åttakärniga Snapdragon 8 Gen 2 processor vilken är samma processor som driverSamsung Galaxy S23 serien.
Qualcomms senaste topp processor är fantastiskt och har en utmärkt balans mellan prestanda och effektivitet så den klarar med lätthet även mer krävande arbetsuppgifter.
Basmodellen har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 128 GB men som vanligt existerar flera olika varianter där de andra varianterna har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 512 GB och ett RAM minne på 12 GB samt ett inbyggt minne på otroliga 1TB. 
Det saknas plats för ett minneskort så minnesmängden är inte möjlig att utöka ytterligare i efterhand vilket är bra att känna till innan man väljer vilken variant man ska beställa.
Många människor verkar tyvärr inte alls läsa på innan sin beställning så man missar helt enkelt bland annat att det existerar flera olika varianter av samma modell. Detta leder lätt till felbeställningar.
På baksidan sitter tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 10 Megapixlar (telefoto lins) och en Kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). 
Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering, 3×optisk zoom och LED blixt.
Selfie kamerorna är på 4 Megapixlar (vidvinkel lins) och 10 Megapixlar (vidvinkel lins) och en av dem ligger gömd under displayen yta.
På yttersidan har vi kameralinsen på 10 Megapixlar och på insidan har man den på 4 Megapixlar gömd under huvudskärmens yta.
Samsung har återanvänt samma kameralinser som sitter i Samsung Galaxy Z Fold 4.
Även den riktigt dåliga kameralinsen på 4 Megapixlar finns fortfarande kvar. De bakre kameralinserna må ligga över genomsnittet, men de hamnar nu efter konkurrenterna vilket naturligtvis blir en nackdel.
Det hade varit bättre ifall Samsung hade använt sig av den betydligt bättre  kamerauppsättningen från Samsung Galaxy S23 Ultra.
På det hela taget ser bilder i väl upplysta miljöer bra ut men färgerna är övermättade.
Bilder tagna med framförallt huvudkameran ger fina bilder som duger för att ladda upp på sociala medier.
Operativsystemet är Android 13 men som alltid är fallet när det gäller Samsung rör det sig inte om en ren version.
Samsung Galaxy Z Fold 5 levereras med tillverkarens egna skinn One UI 5.1.1 vilket är en liten uppgradering till versionen som lanserades med Samsu Galaxy S23 serien tidigare i år. Som man kan förvänta sig är dessa ändringar i första hand uppdateringar av hur multitasking och app byte fungerar på mobilen.
Denna smartphone har samma batteri på 4400 mAh som Samsung Galaxy Z Fold 3 och Samsung Galaxy Z Fold 4.
Batteriet har stöd för laddning på 25W vilket betyder att den laddas 50 procent fullt på  30 minuter och den här också stöd för trådlös laddning på 15W.
Samsung Galaxy Z Fold 5 är ett mindre steg framåt för Samsungs dyraste smartphone. Den behåller det mesta som fungerade på förra årets modell och gör mindre förbättringar inom ett antal områden.
Samsung Galaxy Fold 5 är tillgänglig för förbeställning nu och kommer att börja säljas den 11 augusti över hela världen till ett startpris på 21 990 kronor.
Den här mobiltelefonen är med andra ord inte direkt billig och långt ifrån alla har råd med att skaffa sig ett exemplar men konkurrensen har på senare tid ökat så det är fullt möjligt att den här typen av mobiltelefoner i framtiden kommer att bli betydligt billigare och därmed mer åtkomlig för fler.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?