Sony Xperia 10 V (2023)

Sony Xperia serien av smartphones inkluderar en rad flaggskepps modeller men de har också budgetmobiler i mellansegmentet som Sony Xperia 10 V. Den här mobiltelefonen kommer med ett antal saker som gör att den blir tilltalande.
En selfiekamera sitter längst upp på displayen något åt vänster, i en ganska tjock toppram.
Precis som sin föregångare har mobilen  Corning Gorilla Glass Victus på framsidan.
Resten av telefonen är gjord av plast och dess finish är matt och något frostad. Ytan drar inte till sig för många fingeravtryck eller annan smuts vilket är fantastiskt att se.
Kanterna runt mobiltelefonen är också av plast och känns riktigt stadig. Det finns praktiskt taget ingen flex att tala om. Byggkvaliteten är generellt sett bra, och med tanke på priset finns det inget att klaga på.
Allt på denna smartphones baksida är placerade och formade exakt som hos tidigare modeller från Sony inklusive den välbekanta vertikala trippel kamera modulen. 
Kameramodulen är smal och pillerformad och sitter i det övre vänstra hörnet av bakstycket.
Fingeravtryckssensorn sitter på sidan av telefonen och är en del av Powerknappen. Dubbelklicka på Powerknappen och man kan snabbt öppna kameraläget. 
Den här mobiltelefonen har stereo högtalare med 24-bitars ljud på 192kHz och ett hörlursuttag vilket är två stora fördelar.
Sony Xperia 10 V har en IP-65/IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Mobiltelefonen finns i färgerna Black, White, Sage Green och Lavender.

Sony Xperia 10 V har en AMOLED display på 
6.1 tum med 1080×2520 pixlar vilket leder till en pixeltäthet på 449 PPI (pixlar per tum).
Displayen har bildförhållandet 21:9 så den är mer långsmal än många andra av dagen moderna smartphones.
Displayens storlek gör att den här mobiltelefonen ses som mer kompakt eftersom de flesta mobiltelefoner idag har display storlekar från 6,4 tum och uppåt.
Displayen är skarp, kontrastrik och tydlig med bra färgåtergivning och betraktningsvinkel.
Sony Xperia 10 V drivs av en åttakärnig Qualcomm Snapdragon 695 processor på 2,2 GHz och det medför att den hamnar inom kategorin budgetmobiler i mellansegmentet.
Processorn erbjuder tillräckligt med prestanda för att hantera de flesta mobilspel och applikationer utan några som helst problem.
Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB men det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB.
Det finns en microSD kortplats som stöder kort med upp till 1TB kapacitet. 
På baksidan sitter tre kameralinser på 
48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins) och ännu en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
Kamerorna har PDAF,  optisk bildstabilisering, 
2×optisk zoom samt LED blixt.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins).
Kvaliteten på bilder tagna med mobilens kameralinser är hyfsad men är inget att skryta  om. Detalj är bra och jag uppskattar den naturliga återgivningen av detaljer. Färgerna ser fina och naturliga ut.
Det faktum att huvudkameran kommer med optisk bildstabilisering medför den stora fördelen av att kunna ta stadigare bilder och video.
Sony Xperia 10 V levereras med den senaste versionen av operativsystemet nämligen Android 13 med minimal anpassning över. Systemet har bara en nypa extrafunktioner vilka man vanligtvis måste gräva lite djupare i inställningarna för att hitta.
Den nya stereohögtalaruppsättningen håller en märkbart högre kvalitet än vad Sony Xperia 10 IV erbjöd när det gäller uteffekt. Nämnda utgång ger även avsevärt renare ljud. Det finns ingen anmärkningsvärd distorsion även vid höga volymer.
Sony Xperia 10 V har ett batteri på 5000mAh som med hjälp av mobiltillverkarens utmärkta batterihantering gör att den här mobiltelefonen kan hålla igång länge innan den behöver laddas. När batteriet så småningom töms kan den laddas femtio procent full på trettio minuter med en 30W laddare. 
Smartphonepriserna skjuter i höjden utan några tecken på att sakta ner men det finns gott om briljanta mobiltelefoner som motverkar denna uppblåsta pristrend. Sony Xperia 10 V är definitivt en av dem.
En Sony Xperia 10 V kostar från 3490 kronor precis när det här blogginlägget publiceras och det är ett väldigt bra pris med tanke på vad man får för sina pengar. 
Med en så bra prissättning blir den perfekt för att köpa direkt hos någon nätbutik och använda den redan betalda mobiltelefonen med sitt abonnemang. Vilket leder till en lägre månadskostnad eftersom man inte behöver betala av mobiltelefonen tillsammans med abonnemangs kostnaden.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?