Xiaomi Redmi Note 12 5G

Xiaomis Redmi Note serien har blivit ett populärt val för personer som vill ha bra budgetmobiler i mellanklassen under flera års tid och det är lätt att se varför. Note serien har nämligen ständigt erbjudit riktigt bra mobiltelefoner till väldigt bra priser vilket gör dem till bra alternativ för den som letar efter en ny smartphone med ett mer överkomligt pris.
Xiaomi Redmi Note 12 5G är en mobiltelefon i mellansegmentet från den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi. Den lanserades officiellt i Juni 2023.
Xiaomi har lyckats få denna smartphone att se dyrare ut än den är.
Displayen är stor med relativt tunna ramar men utan att vara lika tunna som de är hos flaggskepps mobilerna.
Topp och sidoramarna är ganska tunna men den nedre hakan är ganska tjock.
I displayens överkant sitter ett runt punch hål för selfiekameran.
Dess rejäla plastchassi känns inte lika högkvalitativt som om det hade varit täckt med glas men är väldigt välgjort och robust.
Alla tre färger har ett matt, något sammetslent skimrande bakstycke där fingeravtryck knappast lämnar några spår. En blank ytfinish finns endast för kameramodulen, som sticker ut cirka 2 millimeter från baksidan.
Fingeravtrycksläsaren är inbyggd i Powerknappen på höger långsida och på samma sida finns även volymknapparna.
På underkanten finns en primär mikrofon, USB Typ C porten och en monohögtalare. På överkanten sitter ett hörlursuttaget, en IR blaster och en sekundär mikrofon.
Kanterna runt mobiltelefonen är också av plast och dessa kanter är avrundade vilket medför att telefonen känns skön att hålla i handen.
Denna smartphone har en IP-53 Certifiering vilket betyder att den tål lättare regnstänk och damm men inte mer än så men lite skydd är ju bättre än inget skydd alls.
Xiaomi erbjuder Redmi Note 12 5G i de tre färgerna Forest Green, Ice Blue och Onyx Grey. 

Mobiltelefonen har en AMOLED display på 6,67 tum här och har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 395 PPI (pixlar per tum).
Displayen har bildförhållandet 20:9 så den är mer långsmal och displayen har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz och skyddas av Gorilla Glas 3.
Allt ser klart och skarpt ut och på grund av att det är ett AMOLED display får man djupare svärta och bra kontrast. Färgerna är rika och levande vilket gör den idealisk för uppgifter som att surfa på nätet, titta på videor och spela mobilspel.
När det gäller prestanda sticker Xiaomi Redmi Note 12 5G ut med den nya åttakärniga  Qualcomm Snapdragon 4 Gen 1 processor som sitter under chassit.
Den fungerar bra för de flesta vardagliga situationer och fungerar dessutom riktigt bra när man spelar tekniskt krävande mobilspel som exempelvis Call of Duty Mobile , New State , Lost Light  eller Arena Breakout .
Det finns tre varianter av Xiaomi Redmi Note 12 5G och det mer prisvärda alternativet har ett RAM minne på 4 GB RAM och ett internminne på 128 GB. Det finns en något bättre variant med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men å andra sidan erbjuder den bästa varianten med ett RAM minne på 8 GB RAM och ett internminne på 256 GB mer både när det gäller RAM minne och internminne men då kostar den också ytterligare lite mer. 
Samtliga varianter har plats för ett minneskort på 1 TB så minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare i efterhand vilket alltid är bra.
Det är viktigt att se till att den smartphone man beställer har gott om utrymme för nedladdade appar, uppdateringar av dessa samt uppdateringar av operativsystemet. Tar man mycket bilder och filmar många videor och sparar i sin smartphone blir minneskapaciteten ännu viktigare. 
I en rektangulär kameramodul lokaliserad på mobilens vänstra övre hörn sitter tre kameralinser på 
48 Megapixlar (vidvinkel lins), 
8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och slutligen en Makrolins på 2 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF och dubbla LED blixtar men saknar optisk bildstabilisering och autofokus.
Selfie kameran är på 13 Megapixlar (vidvinkel lins).
Färgerna är i allmänhet verklighetstrogna och det är möjligt att få några fantastiska bilder som kvalitetsmässigt liknar bilder tagna med den billigare 4G modellen Xiaomi Redmi Note 12.
Redmi Note 12 förlitar sig på samma batteri på 5000 mAh som sitt 4G syskon men använder också en annan processor, förmodligen en mer effektiv sådan så batteritiden kan möjligen vara en aning bättre. Batteriet har stöd för snabbladdning på 33W vilket medför att batteriet kan laddas femtio procent fullt på tjugotvå minuter.
Xiaomi Redmi Note 12 5G har en massa saker som gör den till ett prisvärt alternativ. Till att börja med har mobilen en attraktiv design, följt av en bra prestanda, utmärkt batteritid, skarp display och en bra kamerauppsättning för dagsljusfotografering.
Trots att den delar likheter med sin 4G motsvarighet och i stort sett endast erbjuder en minimal prestandauppgraderingen och 5G stöd finns det en prisskillnad på hela 1500 kronor vilket jag tycker är lite för stor prisskillnad. Av vilken anledningen ska man välja den här mobiltelefonen istället för Xiaomi Redmi Note 12?
Det är extremt viktigt att man som mobilköpare är en medveten och kunnig sådan. Beställ aldrig någonsin en ny smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på specifikationer, funktioner, konstruktion och pris. Läs recensioner och omdömen och jämför olika mobiler som ligger inom din budget. På så sätt undviker man felbeställningar och samtidigt ser man till att få så mycket prestanda för pengarna som möjligt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?