Saker att tänka på när man köper en kinesisk mobiltelefon.


Det finns en mängd etablerade kinesiska mobil tillverkare som marknadsför och säljer sina produkter i Europa bland annat Huawei, Lenovo, OnePlus och Honor. Men det är inte dessa mobiltelefoner jag tänker på här utan det existerar även mindre tillverkare som är helt okända här och vars produkter man kan beställa från utlandet och som håller ett ofta betydligt lägre pris. Om man letar kan man hitta riktigt bra telefoner för en lägre kostnad än vad motsvarande mobil kostar i Sverige. Det finns dock mycket att tänka igenom innan man slår till och beställer en.
Ett första steg är att läsa på om olika mobiltelefoner för att hitta den som passar just dig bäst och det är också viktigt att känna till prestanda, funktioner, design samt de nackdelar mobilerna har. Detta är förstås alltid viktigt oavsett om du beställer en smartphone från en stor och känd tillverkare men blir ändå mer viktigt när du beställer en mobiltelefon tillverkad av en liten okänd kinesisk tillverkare.
Man kan göra en bra deal när man beställer en smartphone från Kina men det existerar även risker men det är risker som är möjliga att undvika ifall man gör allt på rätt sätt.

Kolla upp att telefonen du funderar på har fått positiva recensioner och undvik de av allt för dålig kvalitet. Att hitta recensioner av mobiler från tillverkare som till exempel Umidigi, Doogee, Elephone och Blackview är inte alltid så lätt men det är faktiskt oerhört viktigt att faktiskt veta vad det är man köper och inte köpa grisen i säcken för då tar man en stor risk. Bland annat kamerorna brukar hålla en sämre kvalitet och ger ofta inte fullt lika fina bilder som vi är vana med men om du ändå inte brukar ta särskilt mycket bilder spelar ju det en mindre roll. Rent designmässigt kan dessa mobiltelefoner ha en sämre byggkvalitet även om så långt ifrån alltid är fallet.
Läs på om specifikationerna och kontrollera att mobiltelefonen har rätt LTE band så att den fungerar i ditt land.
Se också till att beställa en global version av mobilen för annars riskerar du att få en smartphone utan Googles applikationer och utan Play Store vilket skulle innebära att du inte kan tanka ned de appar du vill ha på ett enkelt sätt. Det är möjligt att komma runt det problemet genom att tanka ned Play Store från nätet men det betyder att du behöver lägga ned en hel del tid för att lösa detta problem. Det är inte alltid telefonen har ett meny system på ditt språk och det medför att du i värsta fall inte kan använda din nya smartphone på grund av att du inte förstår vad som står i inställningarna.
När du importerar en mobiltelefon från en utländsk nätbutik har du sällan samma nivå när det gäller garantier ifall den mobiltelefon du har beställt inte skulle fungera som den ska och dessutom kan det bli dyrt och svårt om du vill laga telefonen.
Det kanske inte ens finns någon support i närheten av det land du bor i och därmed kan kontakten med supporten bli oerhört besvärlig. Om nu tillverkaren ens har någon fungerande support överhuvudtaget.
En annan viktig aspekt att tänka på är att du när du beställer en smartphone från Kina kan få vänta  i flera veckor på att få hem produkten och när du väl får den kan du bli tvungen att betala eventuella import avgifter upp till 20 procent av vad du har betalat för telefonen och dessutom blir du  tvungen att betala den svenska momsen. Det innebär att den mobiltelefon du först tänkte skulle bli en riktigt bra affär i slutändan kostar betydligt mer än du har trott. Det pris en utländsk nätbutik anger är endast det pris de tar för produkten men fler vill ha en del av kakan.  Om du har tur kan du trots alla påslag tjäna lite pengar på att beställa en mobiltelefon från Kina eftersom du får en bättre mobil för pengarna än du skulle ha fått ifall du beställt en i samma prisklass från Sverige.
På Tullverkets hemsida finns en Avgiftsguide som hjälper dig att räkna ut ungefär hur mycket din smartphone i slutändan kommer att kosta dig.
Att få en billigare mobiltelefon är en fördel och en annan fördel är att du äger en mer unik smartphone som ingen i din omgivning äger. Det blir mer intressant och spännande på det sättet men den stora nackdelen vore om du i slutändan betalar mer pengar på en kinesisk telefon än vad du skulle ha gjort ifall du köpt en mer vanlig telefon från en svensk butik.
En viktig detalj att vara medveten om är att dessa mobiltelefoner ibland ser bättre ut på produkt bilder från tillverkarn än de gör i verkligheten och det medför att du kan bli besviken när du får mobiltelefonen i din hand och för att undvika denna situation vore det bra om du tittade på unboxing videos på YouTube innan du fattar beslutet att beställa mobilen. När du väl har bestämt dig är det mer säkert att beställa produkten från kända, seriösa nätbutiker med bra rykten för annars riskerar du att betala för något du aldrig får.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.