Nokia 7.1


Nokia 7.1 är en Android One enhet och det innebär att mobilen tillverkas av en mobil tillverkare som sammarbetar nära Google när det gäller programvaran. Enkelt uttryckt står Goggle för själva operativsystemet och dess uppdateringar.
En Android One mobil har alltså ett rent system och är garanterad att få uppdateringar i minst två år.
Nokia 7.1 har en stor display som täcker större delen av framsidan men inte fullt lika mycket yta som hos toppmodellerna. Den har kanter av metall och baksidan är av plast men vilken har täckts av flera lager glas. På baksidan sitter dubbla kameralinser med Carl Zeiss optik och en fingeravtrycksläsare.
Den har en USB Typ C port i underkant och ett hörlursuttag i överkant och det är två fördelar.
Mobiltelefonens kanter är fasade på ett fint sätt och mobilen i övrigt är plan.


Displayen är en LCD display på 5,8 tum med 1080×2280 pixlar och pixeltätheten landar på 432 ppi (pixlar per tum) vilket betyder att displayen är ganska skarp.
Bildförhållandet är 19:9 och skärmen skyddas av Gorilla Glas 3.
Beträffande displayens kvalitet är den väldigt bra men utan att riktigt nå upp till topp kvalitet men det här är inte någon toppmodell.
Eftersom Nokia 7.1 är en Android One mobil kommer den med fortfarande färska Android 8.1 Oreo och den kommer inom kort att bli uppgraderbar till Android 9.0 Pie. Naturligtvis rör det sig om en ren version av systemet vilket är en fördel.
Det finns mindre funktioner som tynger ned och saktar ner systemet och uppdateringar kan släppas tidigt på grund av att tillverkaren inte behöver programmera om deras skinn för att fungera ihop med uppdateringen.
Den billigare varianten har ett RAM minne på 3 GB och ett internminne på 32 GB. Det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 4 GB och det inbyggda minnet är på 64 GB och minneskapaciteten går att utöka med ett minneskort på upp till 400 GB.
Under chassit sitter en åttakärnig Snapdragon 636 processor på 1,8 GHz och det är en relativt kraftfull processor som brukar sitta i budgetmobiler i mellanklass. Den är inte fullt lika kraftfull processor som den som sitter i toppmodellerna men det duger för de flesta användare.
Den främre kameralinsen är på 8 Megapixlar och har dubbla kameralinser på baksidan. En lins på 12 Megapixlar och en djupsensor på 5 Megapixlar och de har dubbla LED blixtar och PDAF. Kamerorna har Carl Zeiss optik vilket borgar för en bra kvalitet.
Det inbyggda batteriet är på 3060 mAh och stödjer snabbladdning. Batteristorleken är godkänd med tanke på den lägre prestandan och processorns effektivitet. En svagare processor förbrukar mindre energi och en displays storlek och kvalitet påverkar också batteritiden.
Nokia mobiler har producerats sedan 2016 och det är nu finska HMD Global som tillverkar smartphones under namnet Nokia. De köpte märket av Microsoft före 2016. HMD Global har en varierad produkt katalog med mobiltelefoner från lågbudget till flaggskepps mobiler och Nokia 7.1 hamnar i närheten av toppmodellerna men utan att nå ända fram.
En Nokia 7.1 har ett pris på 3990 kr och för pengarna får man en duglig all- round mobil som klarar av vanligt förekommande arbetsuppgifter utan problem men som inte riktigt passar oss Power users. Det är hur du brukar använda din smartphone som avgör vilken typ av mobiltelefon som täcker dina behov. Långt ifrån alla måste ha en dyr toppmodell.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.