Sony Xperia XA 2. En återblick efter 9 månader.


Sony Xperia XA 2 är en budgetmobil i mellansegmentet som lanserades i Februari 2018. Den är med andra ord ungefär nio månader gammal så nu tycker jag att det är dags att ta sig ytterligare en blick på telefonen.
Denna smartphone har en lätt modifierad design jämfört med de senaste årens modeller från Sony på så sätt att den rektangulära designen delvis är borta. Fronten och baksidan är lätt avrundad och långsidorna är även de avrundade, kanterna i toppen och botten är dock plana.
I toppen sitter ett hörlursuttag och en mikrofon och i underkant sitter en USB Typ C Port samt en högtalare.
Långsidorna är av metall men framsidan och baksidan är av plast.
Ovanför och under displayen finns en panna och haka vilket innebär att mobilen inte har det moderna bildförhållandet 18:9.
Jag tycker om Sonys mobiltelefoner både rent designmässigt och mer övergripande, kvalitets mässigt och denna har en ellegant konstruktion.
På baksidan sitter en ensam kameralins samt en fingeravtrycksläsare.


Den skarpa LCD displayen på 5,2 tum och med 1080×1920 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 424 ppi (pixlar per tum).
Displayen har det gamla bildförhållandet 16:9 som sagt och skyddas av Gorilla Glas 4.
Processorn som driver hela kalaset är en åttakärnig Snapdragon 630 processor på 2,2 GHz samt ett RAM minne på 3 GB. Internminnet är på 32 GB och minneskapaciteten går att utöka med ett minneskort på upp till 256 GB. Specifikationerna är helt okej och den är tillräckligt kraftfull för att man ska kunna spela mobil spel hjälpligt även om det inte riktigt rör sig om en processor lämpad för att spela tekniskt avancerade spel i timmar i sträck.
Den främre kameralinsen är på 8 Megapixlar och den bakre kameran är på 23 Megapixlar och har PDAF och LED blixt.
Bakre kameran är en vidvinkel lins och dessa kameror är kapabla att ge fina bilder vid bättre ljusförhållanden.
Operativsystemet är Android 8.0 Oreo och det rör sig om en ganska färsk version fortfarande.
När det gäller ljudet har Sony Xperia XA 2 ett 24 bitars ljud på 192 kHz samtidigt som den här Active noise cancellation. Det vill säga brusredusering.
Det inbyggda batteriet är på 3300 mAh och stödjer snabbladdning via Quick Charge 3.0.
Detta är numera en mobiltelefon som kan vara lite svår att få tag på men den säljs bland annat av nätbutiken Webbshoppen och där kostar den 3417 kronor och det kan verka vara ett bra pris men med tanke på konkurrensen finns det bättre alternativ.
När du till exempel kan få en Xiaomi Pocophone F1 för endast 200 kronor mer och då får en Snapdragon 845 processor och i övrigt topp prestanda är valet väl självklart?
Ytterligare ett exempel är Xiaomi Mi Mix 2S som kostar 600 kronor mer än Sony Xperia XA 2 men då får du också topp prestanda och en lyxigare design.
Jag personligen tycker att det är mycket mer fördelaktigt att leta efter bästa möjliga deal när man ska beställa en ny smartphone. Man borde välja bästa möjliga design och specifikationer för den summa man har tänkt spendera.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.