Elephone A5. Import mobil från Kina.


Det finns många små mobiltillverkare i Kina som är helt okända i Sverige och vars produkter endast går att beställa från utländska nätbutiker som GearBest och Alli Express. Elephone A5 är en sådan mobiltelefon. Detta är en budgetmobil i mellansegmentet som kommer med hela fem olika kameralinser. Två i fronten och tre på baksidan.
Mobiltelefonen har en stor display som täcker större delen av framsidan även om det finns en lite mer tjock kant under displayen. Kanterna runt telefonen är av metall och baksidan är av plast som har täckts av flera lager reflekterande glas. Den delar med andra ord design med en mängd mobiler från 2018 och baksidans design har tydligt inspirerats av topp modellen Huawei P20 Pro. Den har tagit inspiration därifrån men utan att vara en direkt klon av den telefonen.
Fingeravtrycksläsaren sitter på ena långsidan av mobilen vilket är en ganska ovanlig placering och den fungerar majoriteten av gångerna och låser upp mobiltelefonen relativt snabbt.
I telefonens underkant sitter en USB Typ C port vilket är en stor fördel eftersom det är en mer modern port som ger snabbare data överföring när man kopplar mobilen till en dator.


Elephone A5 har en LCD display på 6,18 tum med bildförhållandet 19:9 och med 1080×2246 pixlar. Storleken och skärpan gör att denna smartphone är en bra multimedia enhet lämplig för att titta på streamad film eller spela mobil spel som till exempel PUBG eller Hero Hunters.
Processorn är en åttakärnig MediaTek Helio P60 processor och det är en relativt kraftfull processor även om den inte når upp till flaggskepps standard.
Telefonen duger för att spela tekniskt avancerade spel och utföra mer krävande arbetsuppgifter och det är förstås alltid bra att ha en mer snabb och kraftfull processor.
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 64 eller hela 128 GB och samtidigt går det att utöka minneskapacitet med ett minneskort på upp till 256 GB. Att ha gott om plats i sin smartphone är nödvändigt även om du inte brukar installera appar på grund av att de förinstallerade applikationerna samt själva operativsystemet uppdateras och detta minskar det inbyggda minnet varje gång det sker.
Det inbyggda batteriet är på 4000 mAh och det är en utmärkt batteristorlek med tanke på mobilens prestanda och displayens kvalitet och storlek.
Operativsystemet är Android 8.1 Oreo och ska enligt tillverkaren få en uppdatering till Android 9.0 Pie men det är ytterst osannolikt att det kommer ske då små mobiltillverkare inte har de ekonomiska förutsättningarna för att kunna uppdatera sina mobiltelefoner. Det kostar trots allt att ha personal som arbetar med att programmera om systemet.
De främre kameralinserna är på 20 respektive 2 Megapixlar där den senare är en djupsensor. De tre kameralinserna på baksidan är på 12, 5 och 0,3 Megapixlar men den senast nämnda verkar vara en falsk kameralins som inte gör någonting alls. De har dubbla LED blixtar.
Tyvärr är det ganska vanligt hos mindre kinesiska tillverkare att fuska med både kamerors kvalitet och ibland också som här har de en kameralins som inte fungerar och som endast existerar i marknadsförings syfte. Men det är klart att man eventuellt kan ha överseende med detta om mobilen i övrigt är bra och håller vad den lovar. Helst när man får telefonen för en låg kostnad.
En Elephone A5 kostar hos GearBest 1842 kronor men det är viktigt att känna till att det inte är det slutliga priset. Det är vad mobilen kostar hos nätbutiken men de räknar aldrig in den svenska momsen eller tullens och postens avgifter så du kommer att betala betydligt mer innan du får din smartphone.
Försök därför alltid att ta reda på ungefär hur mycket du kommer att betala så att du ser ifall det lönar sig att beställa ett exemplar.
När det gäller garantier och support blir det besvärligare än ifall du har handlat din nya mobiltelefon hos en svensk nätbutik men det är bara att bedöma om det är värt det. Om du får en bra mobiltelefon till en låg kostnad och på köpet får någonting som är mer unikt så varför inte?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.