Undvik nya Huawei mobiler 2020.


Undvik att beställa en Huawei mobiltelefon som lanserats eller kommer att lanseras i år.
Inte för att det finns några problem när det gäller kvaliteten eller för att de rent allmänt är undermåliga smartphones. Nej. Huawei och Honor mobiler håller tvärtom en hög standard och deras lägsta nivå är hög. Hur har man annars lyckas att bli en av världens största mobiltillverkare?
Problemet är något som ligger helt utanför Huaweis kontroll.
Anledningen till att man bör undvika deras smartphones är att företaget har hamnat i kläm i handelskriget mellan Kina och Amerika. De har hamnat på Entity list och inga företag med bas i USA får längre göra affärer med Huawei vilket nu år 2020 kommer att leda till stora bekymmer för tillverkaren.
Svårigheterna blir förmodligen betydligt större än vad gemene man är medveten om.
Detta påverkar i högsta grad de konsumenter som skaffar sig en färsk mobiltelefon från denna mobiltillverkare.


De mobiltelefoner som släpptes i slutet av 2019 och troligen en lång tid framöver påverkas hårt av förbudet när det gäller själva programvaran i mobiltelefonerna. Huawei har valt att fortsätta att använda operativsystemet Android men de är tvungna att använda den helt öppna versionen Android Open Source som saknar Googles tjänster och applikationer.
Det betyder för dig som köper en nyligen lanserad smartphone från Huawei inte har samma stora utbud av appar på grund av att Googles PlayStore varken är förinstallerad eller går att installera i efterhand. Utan åtkomst till PlayStore har Huawei tvingats att arbeta direkt med apputvecklare för att få dem att skapa nya versioner av sina appar för att fungera i deras smartphones. Tillverkaren har en egen app butik kallad Huawei AppGallery.
Det innebär att Huawei nu står framför samma problem som Microsoft och Blackberry tidigare har haft nämligen att övervinna problemet med att få utvecklare att verkligen satsa på ett helt fristående system. Historien har visat att just detta är oerhört vanskligt och båda dessa, nämnda mobiltillverkare har misslyckats.
Om du skaffar dig en Huawei eller Honor blir dina valmöjligheter begränsade och du har bland annat inte tillgång till Facebook, YouTube, Gmail, Googles sökmotorer och har inte heller samma tillgång till populära mobilspel eller andra nytto appar och det blir oerhört besvärligt för användaren.
En del är förstås möjligt att komma runt genom att till exempel logga in på Facebook via nätet.
Sedan uppstår också problemet med uppdateringar. Säkerhetsuppdateringar och system uppdateringar blir tillgängliga först när de kommer till Android Open Source och det betyder att de uppdateringarna når din telefon sent.
Tills nyligen har inga mobiltelefoner utan den licensierade versionen av Android sålts officiellt här i Sverige och till viss del Europa men det har börjat att ändras nu i och med lanseringen av Huawei P40, Huawei P40 Pro och Huawei P40 Plus.
Få butiker som marknadsför och säljer de här mobiltelefonerna är tydliga med att de inte har den lisenserade versionen av operativsystemet och det leder till att en hel del personer som inte har själva har tagit reda på fakta riskerar att bli besvikna när de börjar använda sina nya mobiler.
Sedan är det även besvärligt att som konsument faktiskt veta vilka smartphones i Huaweis och Honors produktkatalog som påverkas av svartlistningen. En del påverkas och andra inte. När man kollar upp specifikationer står det att alla mobiler har Android och det står inte om det är den licensierade versionen eller ej.
De flesta Huawei mobiler som lanserades innan 2020 har den vanliga versionen av systemet och de kommer att fortsätta att få uppdateringar som vanligt. Naturligtvis har de alla Googles tjänster och applikationer och de kommer att fortsätta att ha det.
Om du för att ge ett exempel äger en Huawei P30 Pro riskerar du absolut inte att operativsystemet helt plötsligt avinstalleras vilket verkar vara något som väldigt många trodde när man först hörde talas om svartlistningen.
Personligen skulle jag absolut inte ens fundera på att beställa en färsk Huawei på grund av den rådande situationen.
Jag avråder inte helt från att skaffa en ny smartphone från Huawei men det är viktigt att du funderat igenom vad det faktiskt innebär innan du bestämmer dig. Man blir tvungen att kompromissa i en stor utsträckning ifall man beställer en och det kan uppstå problem i vardagen. BankID och Swish ser ut att vara på väg till Huawei AppGallery men det är långt ifrån alla appar man kan tänkas behöva som kommer att finnas där. Det avgörande är att utvecklaren anser det mödan värt att ta fram en ny version av sin redan befintliga app för att få tillgång till en relativt begränsad marknad.
Om du absolut vill ha en mobiltelefon från Huawei skulle jag föreslå att du tittar på lite äldre modeller. Huawei P30 Pro eller Huawei P30 Lite är utmärkta smartphones med fullt Android stöd.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?