Vad är VPN?



Virtual Private Network är en tjänst som låter dig ansluta till Internet via krypterade servrar för att säkerställa din integritet online och skydda dina känsliga data.  VPN används ofta för att ge användaren en säker anslutning till offentliga Wi-FI-hotspots, dölja din IP-adress och göra din surfning privat.
Tjänsten kan också användas för att komma åt regionbegränsade webbplatser så som till exempel gratis filmtjänsten Crackle som normalt inte är möjlig att se i Sverige.
VPN skapades ursprungligen för att ansluta affärsnätverk på ett säkert sätt via nätet så att kontorspersonal skulle kunna få tillgång till företagets affärsnätverk även när de arbetade hemifrån.
VPN fungerar enkelt uttryckt så att din mobiltelefon, surfplatta eller dator ansluts via internet mot en server någonstans i världen. Man surfar på internet med serverns internetanslutning. När den servern befinner sig i ett annat land än du gör ser det ut som att du och din mobil, surfplatta eller dator också är i det landet. På så sätt kan man som användare få tillgång till innehåll som man normalt inte skulle kunna.


Ofta läser man nyheter om att företag och organisationer har blivit hackade och det bör leda till en medvetenhet om de risker som finns. Tanken på säkerhet och vad som händer med folks personliga data borde väcka oro hos folk.
När din mobiltelefon ansluter till ett allmänt Wi Fi nätverk på ett kafé, hotell eller en flygplats kan du då vara säker på att ingen obehörig tittar på din nättrafik? Någon kan stjäla lösenord, kreditkortsnummer eller annan privat information de kan komma åt när du är online.
Google, Facebook och en mängd andra aktörer spårar dina aktiviteter online och det är en utmärkt anledningen till att använda VPN när man surfar på nätet.
Detta kommer att förhindra att sökmotorer, annonsörer och till och med vissa webbplatser säljer din information vidare. Med en VPN aktiverad surfar du helt privat.
När du vill skydda din smartphone, dator och surfplatta från virus installerar du ett antivirusprogram men om du vill skydda din enhet från utomstående snokande ögon när du är online installerar du en VPN.
Min uppfattning är att det är väldigt få personer som använder VPN och det beror nog mest på okunskap om dels de risker man utsätter sig för och dels om att man inte känner till vad Virtual Private Network är.
Det finns en mängd företag på internet som erbjuder VPN tjänster till en låg månadsavgift och en del av dessa har gratis versioner som finansieras via reklam.
Ifall du vill ha VPN i din telefon hittar man enkelt den typen av appar i PlayStore.









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?