Vore en Samsung Galaxy SE en bra idé?


Apple har precis när det här blogginlägget skrivs presenterat deras nya budgetvariant iPhone SE. Det är en mobiltelefon med en återanvänd design (samma som iPhone 8) men med ny topp prestanda och moderna funktioner.
När det gäller iPhone förstår man direkt vitsen med det hela och det är ju att Apple endast lanserar toppmodeller. De har inga renodlad budgetmobiler i sitt sortiment vilket de flesta andra mobiltillverkare har.
OnePlus är ett av undantagen hos mobiler med Android som operativsystem. Även de satsar bara på toppmobiler.
Men skulle samma koncept vara gångbart när det gäller mobiltelefoner från andra tillverkare än Apple?
Jag tänker mig förslagsvis en smartphone med samma chassi som en Samsung Galaxy S7 men med flaggskepps specifikationer från 2020 eller möjligen 2019.
Helst den senaste topp processorn Snapdragon 865 men eftersom den är en 5G anpassad processor är den betydligt dyrare än föregångaren så det vore inte oacceptabelt ifall Samsung istället skulle använda fjolårets processor alternativt sin senaste egentillverkade topp processor för att hålla nere priset.


Anledningen till att Apple återanvänder exakt samma design som iPhone 8 i sin senaste iPhone SE är naturligtvis att det blir billigare att tillverka mobilen på det sättet.
Designen existerar redan så man slipper kostnaden som uppstår när flera designers ska rita en ny smartphone. Man slipper alla utgifter som kommer i och med att man tar fram olika prototyper och man slipper kostnader när det gäller att ta fram gjutformar och verktyg.
Sedan finns förstås möjligheten att bli av med överblivna komponenter som bara ligger och tar upp utrymme i lagret. Om man nu råkar ha sådana kvar vill säga.
Jag tänker mig i fantasin en Samsung Galaxy SE med samma design som Samsung Galaxy S7 men designen kan förstås tas från Galaxy S8 eller Galaxy S9 lika gärna. Det viktiga är att det är en återanvänd äldre design.
Låt oss säga att den har en åttakärnig Snapdragon 865 processor på 2,7 GHz samt ett RAM minne på 8 GB. Vad sägs om ett inbyggt minne på 128 GB?
Operativsystemet blir Android 10.0 med Samsungs skinn One UI2 vilket är de allra senaste versionerna av både systemet och skinnet.
Displayen måste vara på samma fysiska storlek som hos Samsung Galaxy S7 och med bildförhållandet 16:9 då det inte går att få en större display på grund av att ett redan befintligt chassi används. Den display som satt i Samsung Galaxy S7 hade 1440×2560 pixlar som ger en pixeltäthet på 577 ppi (pixlar per tum). Skärmen kan skyddas av Gorilla Glas 6 precis som hos Samsung Galaxy S20 Plus.
Den framåtriktade kameralinsen är på 10 Megapixlar och har PDAF. Den ensamma kameralinsen på baksidan är på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och har optisk bildstabilisator, PDAF samt LED blixt.
Samsung Galaxy SE kan i det här tänkta exemplet inte ha flera kameralinser likt dagens mobiltelefoner på grund av att den mobil konstruktionen baseras på endast hade en bakåtriktad kamera och det är inte möjligt att ändra. Men man kan använda de bästa kameralinserna från Samsungs senaste topp modeller för att få en så bra kamerakvalitet som möjligt för pengarna.
Det inbyggda batteriet är på 3000 mAh och har stöd för snabbladdning och snabb trådlös laddning precis som dagens flaggskepp från Samsung. Man kan använda exakt samma standarder.
Batteristorleken blir tvungen att vara likadan som hos Samsung Galaxy S7 därav den mindre storleken jämfört med till exempel Samsung Galaxy S20 som har ett betydligt större batteri.
Designen blir självklart densamma som hos den äldre modell man har lånat designen av. Den hade kanter av metall och baksidan och framsidan var av plast som har täckts av flera lager glas.
Jag som är en person som gärna vill ha topp prestanda men inte är villig att betala 10 000 kronor eller mer för privilegiet att äga en sådan smartphone tycker att det här skulle vara en utmärkt idé.
Man får visserligen inte någon moderna design men det är ett pris jag är villig att betala för att få flaggskepps prestanda till budgetpris.
Det viktiga är att telefonen är välkonstruerad och har bland de bästa specifikationerna man kan få för pengarna.
När det gäller prissättningen bör den kosta maximalt 5500 kronor vilket är samma pris som iPhone SE kostar. Om priset är högre kommer telefonen inte lyckas att sälja i några större mängder. Hela tanken är ju att den ska vara super billig så att konsumenterna blir intresserade och beställer mobilen. Om möjligt skulle den vara ännu billigare än så och det vore troligen fullt genomförbart med tanke på att de stora mobiltillverkarna har onödigt stora vinstmarginaler per såld telefon. När det gäller Apples iPhones tar de minst sextio procent i vinstmarginal vilket är hutlöst mycket.
Hur skulle ni ställa er i den här frågan?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?