Bekymren med att äga en ny mobil från Huawei.


Innan Huawei svartlistades av den amerikanska regeringen 2019 var mobiltillverkaren på väg att bli den rådande kungen av mobiltelefoner. De var väldigt nära att ta över tronen från Samsung som världens största tillverkare när det gäller antal sålda mobiler.
Huawei låg under en period tvåa strax över Apple. Det är tydligt att Huawei gjorde det mesta rätt och lyckades ta fram väldigt bra mobiltelefoner som lockade folks intresse över hela världen också här i Sverige var intresset stort.
Men nu 2020 minskar detta intresse oerhört mycket och det beror inte på Huawei själva.
Deras Huawei P40 Pro är för att ge ett exempel en extremt väldesignad smartphone med topp prestanda och den kunde lätt vara en av årets absolut bästa mobiltelefoner. Men det är den alltså inte.
Huawei har sedan företaget sattes på den amerikanska regeringens Entity List bland annat förlorat åtkomsten till viktiga Google tjänster i sina mobiltelefoner. Google är nämligen ett amerikanskt företag och företag med huvudkontor i USA är förbjudna att göra affärer med Huawei. Det som försvårar ytterligare är att Google äger operativsystemet android.
Därför använder nu Huawei inte längre den licensierade versionen av operativsystemet utan har tvingats att använda den helt öppna versionen av Android.
Smartphones som lanserades innan Maj 2019 påverkas inte nämnvärt på grund av att de kommer med den licensierade versionen av Android och därmed har tillgång till samtliga av Googles tjänster.


Svartlistningen innebär med andra ord att Huawei inte får använda Googles applikationer i sina nya mobiltelefoner och dessa är till exempel Maps, YouTube, PlayStore och Google Chrome för att nämna några.
De nya telefonerna har istället Huaweis egna appar och de har en helt egen appbutik som av självklara orsaker saknar många populära applikationer och innehåller betydligt färre appar än Googles PlayStore. AppGallery kommer att få det svårt att locka apputvecklare till sin appbutik av den enkla anledningen att marknaden blir så begränsad.
Det är exakt samma problem som Microsoft Windows Mobile och Blackberry tidigare har haft. Båda dessa företag har gett upp försöken att ha en helt egen appbutik och det visar med all tydlighet vilka problem Huawei har framför sig.
Kom ihåg att svartlistningen påverkar alla amerikanska företag så Intel, Qualcomm och andra företag med dem inte har någon laglig rätt att göra affärer med den kinesiska mobiltillverkaren.
Hur påverkar det då dig som skaffar en av Huaweis eller Honors nya smartphones?
Tänk på att det inte bara är Googles helt egna appar som påverkas, också appar från andra tillverkare berörs på grund av att de inte finns i Huaweis AppGallery.
Du kommer inte ha direkt tillgång till YouTube, Facebook, Twitter, Instagram och dylika media och sociala appar ifall de inte först har anpassats för att fungera ihop med Huawei AppGallery. Om du brukar installera din banks app för att hålla koll på saldo, betala räkningar med mera kan du inte längre vara säker på att den går att installera på din nya mobil.
BankID och Swish ska enligt vissa källor vara på väg till AppGallery och om det är korrekt är det förstås bra. Men det finns många fler mobilspel, sociala medier och nytto appar som inte finns eller ens är garanterade att de kommer finnas där senare.
En del applikationer existerar också på nätet så de kan man ändå få åtkomst till via den förinstallerade webläsaren (som inte är Googles) men det innebär att du behöver göra ett extra steg för att nå dem.
Sedan existerar en stor del som bara finns som app och dessa kan du i de flesta fall inte längre använda.
De flesta konsumenter vill inte vara utan Googles tjänster och det medför att de blir tvungna att välja ett annat alternativ än Huawei och det leder till gigantiska förluster för mobiltillverkaren och det påverkar förstås också de företag som brukade göra affärer med Huawei.
Att beställa eller redan äga en smartphone eller surfplatta från Huawei är inget problem så länge produkten lanserades innan Maj förra året. De kommer med den officiella versionen av operativsystemet Android och har därför full tillgång till alla Googles tjänster och applikationer. Precis på samma sätt som hos samtliga andra mobiltelefoner med Android som system.
Hela den här situationen är en stor skandal och oerhört tråkigt för oss konsumenter som får färre alternativ att välja bland. Att ett ensamt land kan påverka ett välkänt, internationellt företag på det här sättet är upprörande.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Samsung Galaxy S24 FE (Fan Edition)