Fördelar med att köpa obundna mobiltelefoner.

De flesta köper sina mobiltelefoner på avbetalning via sitt abonnemang med en högre månadskostnad som följd. Man betalar då både för mobiltelefonen och abonnemanget och ju dyrare smartphone ju högre blir kostnaden. Beställer man en flaggskepps mobil får man räkna med minst 550 kronor per månad för mobil och abonnemang.
Det finns pengar att spara genom att istället bara betala abonnemangs kostnaden och istället köpa sin smartphone direkt från någon butik som säljer elektronik.
Man betalar endast en engångs kostnad och får en lägre kostnad per månad.  Många verkar ha missuppfattat det där med helt obundna mobiltelefoner på så sätt att man felaktigt tror att man endast kan köpa en sådan ifall man använder kontantkort och att det inte är möjligt när man har ett abonnemang. Det går alldeles utmärkt även för oss med abonnemang.
På grund av att mobiltelefon priserna har ökat dramatiskt de senaste åren när det gäller flaggskepps mobilerna kan det vara en utmärkt idé att undvika dessa och istället satsa på en budgetmobil i övre mellansegmentet. För inom den kategorin av mobiler är det full möjligt att finna en smartphone som har tillräckligt bra prestanda och design för att leverera en bra upplevelse. 

En mobiltelefon köpt på avbetalning via en mobiloperatör är låst till den operatören på obestämd tid även om det är möjligt att låsa upp telefonen efter att mobiltelefonen är helt avbetald.
En olåst smartphone är en telefon som inte är bunden till en specifik mobiloperatör och det medför att man har friheten att byta mobil så ofta som man vill och har råd med. När man väljer en mobiltelefon ur en mobiloperatörs sortiment blir man tvungen att behålla samma mobil bindningstiden ut för att därefter byta upp sig. 
När man har köpt en smartphone direkt kan man byta mobiloperatör lättare om man inte är nöjd eller ifall man får ett bättre pris på abonnemanget hos någon annan operatör.
När du köper en smartphone blir du tvungen att betala hela telefonens kostnad direkt men fördelat över tiden blir det oftast billigare att köpa en olåst smartphone.
Man blir om man betalar sin mobiltelefon via sitt abonnemang tvungen att välja en mobiltelefon som finns i operatörens utbud vilket leder till minskad valfrihet. De har nämligen alltid ett begränsat utbud, olåsta mobiltelefoner finns det hur många som helst olika modeller och märken. Därmed blir det lättare att hitta de mobiltelefoner som erbjuder mer mobil för pengarna.
Om du väljer att flytta utomlands eller ofta reser mellan två olika länder blir det onödigt dyrt när man ringer eftersom man använder en mobiltelefon som är kopplad till ett svenskt abonnemang och om du istället äger en obunden mobil kan du byta till ett lokalt kontantkort varje gång du befinner dig utomlands. 
En nackdel med att skaffa en olåst smartphone är att det blir betydligt svårare att finansiera mobiltelefonen om man absolut vill ha en toppmobil. Det innebär att man istället får välja bland budgetmobiler eller som bäst budgetmobiler i övre mellansegmentet. Det är dock väldigt många människor som väljer flaggskepps mobiler som egentligen inte behöver det om man baserar sig på vad de faktiskt använder sina mobiltelefoner till. Man betalar för prestanda och funktioner som man inte använder vilket är slöseri med pengar. Toppmobilerna är egentligen till för hardcore användare som tittar på streamad film, spelar tekniskt krävande mobilspel, tar väldigt mycket bilder med mobiltelefonens kameror och så vidare. 
Jag har tidigare både skaffat mobil via abonnemanget och skaffat obundna mobiltelefoner så jag har erfarenhet av båda alternativen men den smartphone jag har nu är obunden. 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.