OnePlus 2020.

OnePlus är en kinesisk mobiltillverkare som grundades redan 2013 och som lanserade sin första så kallade flaggskepps dödare OnePlus One 2014. Det var en smartphone som trots ett rejält överkomligt pris kom med flaggskepps prestanda. Den mobiltelefonen och många efterföljare marknadsfördes som flaggskepps dödade men vid varje ny lansering smög priset uppåt så att deras smartphones från i år hamnar nästan på samma prisnivå som konkurrenterna. Priset är inte längre i lika hög grad ett konkurrensmedel så OnePlus är inte längre den utmanare de en gång var.
Marknaden överlag har under åren tagit flera stora kliv framåt både designmässigt och tekniskt och det faktum att OnePlus ständigt har höjt priserna på sina produkter har medfört att antalet mobiltelefoner som ligger på samma nivå när det gäller specifikationerna gör det svårare för OnePlus att sticka ut i mängden.
Trots all uppmärksamhet som OnePlus får i både svenska och utländska media lyckas mobiltillverkaren endast sälja runt fem miljoner mobiltelefoner varje år. Det är till och med färre exemplar än Googles otroligt nichade Pixel mobiler säljer varje år. Det är alltså väldigt blygsamma försäljningssiffror.

OnePlus har de senaste åren sålt sina smartphones i svenska butiker och de är till och med möjliga att beställa via många olika mobiloperatörer. 
Den senaste mobiltelefon som OnePlus har lanserat är OnePlus Nord som även den säljs officiellt här i Sverige. Den mobiltelefonen till skillnad mot de tidigare är inte någon flaggskepps mobil utan hamnar snarare i det övre mellansegmentet. OnePlus må vara en väldigt prisvärd smartphone men inom sin kategori. Den kan absolut inte konkurrera med någon av årets toppmobiler när det gäller prestandan även om den hamnar ganska nära.
Den mobiltelefonen är ett seriöst försök att nå de konsumenter som inte har råd att beställa en dyr flaggskepps mobil. Detta som ett sätt att försöka öka försäljnings siffrorna.
Enligt färska rykten arbetar OnePlus nu med att ta fram en renodlad budgetmobil kallad OnePlus Clover. Denna smartphone kommer enligt vad som påstås lanseras globalt senare i år. Mobiltillverkaren verkar med andra ord mer och mer gå ifrån att endast leverera mobiler med flaggskepps prestanda vilket de i stort sett alltid har gjort tidigare. 
Vid presentationen av OnePlus Nord sa företagets grundare Carl Pei vid flertalet tillfällen att man valde att använda en Snapdragon 765G processor istället för den mer kraftfulla Snapdragon 865 processorn på grund av den snarlika prestandan mellan dessa processorer. Detsamma gäller inte direkt för Snapdragon 460 som troligen är tänkt att sitta i OnePlus Clover.
Mobiltillverkaren OnePlus ser nu ut att allt mer likna majoriteten av alla andra mobiltillverkare som ju har mobiltelefoner från olika kategorier i sina sortiment och det medför att de åtminstone i mina ögon blir mindre unika än de tidigare har varit. Jag tycker att det är ett misstag att företaget inte har fortsatt att satsa på att ta fram mobiltelefoner med topp prestanda till billigare priser. Sådana tillverkare behövs för att vi prismedvetna konsumenter dels ska få chansen att köpa prispressade mobiler som ger oss mycket för pengarna och för att tvinga ner priserna på toppmobilerna rent allmänt.
Sedan är det ju förstås alltid synd att allt fokus riktas mot endast två tillverkare, nämligen Apple och Samsung när det existerar så otroligt många fler mobiltillverkare. Medvetenheten hos konsumenterna behöver öka så att majoriteten blir mer medvetna konsumenter som känner till de alternativ som finns tillgängliga.
Att folk inte har kunskap om vilka mobiltillverkare som finns är något jag har märkt av själv. 
OnePlus är i detta fall ett utmärkt exempel. Trots att denna kinesiska mobiltillverkare har existerat sedan 2013, trots att det har skrivits massor om deras produkter i media ändå sedan starten är de fortfarande relativt okända hos folket. 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.