Poco X3


När flaggskepps mobilernas priser stiger för varje år blir budgetmobiler i övre mellansegmentet bara mer och mer intressanta. Konkurrensen inom denna mobil kategori är oerhört stor eftersom man vill ha en total smartphone upplevelse när det gäller specifikationera men utan att betala dyrt för det.
Poco X3 är en av de första mobiltelefonerna som har Qualcomms färskaste processor Snapdragon 732G . Vilket gör att telefonen är ganska kraftfull för sitt pris.
Denna smartphone har en stor display med relativt tunna ramar och runt kanterna har man använt metall. Övriga chassit är konstruerat av plast för att hålla nere kostnaderna som ett av flera sätt för att mobiltillverkaren Xiaomi ska kunna hålla ett konkurrenskraftigt pris
Den ovala kameramodulen på baksidan av mobilen är stor och följer därmed årets trender när det gäller design. 
Poco X3 är en verklig budgetkung i övre mellansegmentet på grund av sin otroligt aggressiva prissättning. Man får här extra mycket mobiltelefon för pengarna men detta är absolut inte någon flaggskepps dödare. Det vill säga en smartphone med en prestanda som kan konkurrera med de dyra flaggskepps mobilerna. Samma prestanda men ett lägre pris.

Displayen är på 6,7 tum med 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på 395 ppi (pixlar per tum). Det rör sig om en LCD display också det för att hålla nere kostnaderna för telefonen. En LCD display kostar mindre för tillverkaren på grund av att den inte klarar av att visa samma rena svärta som en AMOLED display och tekniken med fingeravtrycksläsare under display ytan fungerar inte på en LCD display. 
Displayen som används hos Poco X3 är av hög kvalitet och är skarp och tydlig med bra färgåtergivning.
Denna smartphone är kanske den billigaste mobilen i världen med en bilduppdaterings frekvens på 120Hz.
Bildförhållandet är 20:9 så displayen är mer långsmal än de var för ett par år sedan. 
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 732G processor på 2,3 GHz och RAM minnet är på 6 GB. Basmodellen har ett inbyggt minne på 68 GB men det existerar en bättre variant med ett inbyggt minne på 128 GB och det är den varianten jag skulle välja. 
Processorn är en helt ny processor tänkt att vara monterad i just budgetmobiler i övre mellansegmentet.
Den framåtriktade så kallade selfie kameran är på 20 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan i den modernt stora kameramodulen sitter fyra kameralinser. Huvudkameran är på 64 Megapixlar (vidvinkel lins) och de övriga kameralinserna är på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), 2 Megapixlar (Makrolins) och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och dubbla LED blixtar.
Huvudkameran är utmärkt på dagtid och ger bilder med stor kontrast, dynamiskt omfång och skärpa.  Slutartiden är lite långsam jämfört med de bästa kamerorna, men de sitter däremot i de dyra flaggskepps mobilerna och den här mobiltelefonen hamnar i en annan kategori.
Batteriet är på 5160 mAh och har stöd för snabbladdning på 33W.
Det enorma batteriet tillsammans med en väl optimerad programvara innebär att den här telefonen ska kunna klara två dagar på en laddning för de flesta användare. 
Operativsystemet är Android 10 med Xiaomis skinn MIUI 12.
Det finns många fördelar som är värda att nämna som stereohögtalarna med bra ljud (många telefoner dubbelt så dyra som Poco X3 erbjuder inte ens stereohögtalare), att telefonen har NFC (digitala betalningsfunktion), ett hörlursuttag samt en IP-58 Certifiering som innebär att mobilen tål lättare regnstänk men inte mer än så.
Lite skydd mot väta är trots allt bättre än inget skydd alls.
Till skillnad mot föregångaren Poco X2 som endast lanserades i Indien kommer förmodligen Poco X3 till Sverige men det svenska priset är inte känt ännu. Priset ligger på 199 dollar vilket omvandlat till svensk valuta blir 1800 kronor och på det priset tillkommer alltid den svenska momsen. I Sverige får vi alltid betala så mycket mer än vad man gör i många andra länder och det leder till att den här mobiltelefonen blir betydligt dyrare när den lanseras här. 
Enligt tidningen Mobil uppskattas priset landa på runt 3000 kronor. Det är fortfarande ett otroligt bra pris med tanke på vad man får för de pengarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.