Samsung Galaxy S20 FE VS OnePlus 8 Pro


Alltid när man letar efter sin nästa smartphone bör man jämföra olika alternativ för att hitta den som passar just dig allra bästa inom den prisklass eller kategori man har tänkt sig.
I detta blogginlägg ska jag jämföra den nyligen presenterade Samsung Galaxy S20 FE (Fan Edition) med OnePlus 8 Pro för att få reda på vilken av dem som ger mest valuta för pengarna.
Om man kollar in specifikationerna (vilket är bra att göra) verkar den nya Samsung vara en jämbördig konkurrent till OnePlus 8 Pro som lanserades tidigare i år. Båda två har en modern design och båda är flaggskepps mobiler. 
Gemensamt för dessa mobiltelefoner är de stora displayerna med tunna ramar och hål för selfie kamerorna.
Galaxy S20 FE har kanter av metall men en baksida av matt plast av hög kvalitet medans OnePlus 8 Pro också har kanter av metall men ett bakstycke av glas vilket gör den senare mer elegant. På grund av den mer premium design vinner OnePlus rent designmässigt.
Fingeravtrycksläsaren sitter under displayens yta hos båda telefonerna och båda har en IP-68 Certifiering samt stereo högtalare.

En av de stora höjdpunkterna med Samsung Galaxy S20 FE är displayens bilduppdaterings frekvens på 120Hz vilken även OnePlus 8 Pro har. Däremot saknar OnePlus 8 den bilduppdaterings frekvensen (den har istället 90Hz).
En bilduppdaterings frekvens på 60 Hz är den normala och en högre bilduppdaterings frekvens medför att allt flyta på bättre när man till exempel spelar mobilspel eller bläddrar i menyerna i mobilen.
OnePlus 8 Pro har en AMOLED display på 6,8 tum med 1440×3168 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på otroliga 513 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 5.
Samsung Galaxy S20 FE har en AMOLED display på 6,5 tum med 1080×2400 pixlar vilket gör att pixeltätheten landar på 407 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 3.
Båda mobiltelefonerna kommer med väldigt högkvalitativa displayer men OnePlus 8 Pro har en skarpare display som dessutom skyddas av ett färskare Gorilla Glas och därför vinner OnePlus denna omgång återigen.
Både Galaxy S20 FE 5G och OnePlus 8 drivs av samma processor från Qualcomm den åttakärniga Snapdragon 865. 
Samsung mobilen finns i två varianter, en vanlig 4G modell med en åttakörnig Exynos 990 processor och en dyrare 5G modell med en Snapdragon 865 processor.
I fall du skulle väja den billigare modellen av Samsung Galaxy S20 FE får du med andra ord en något sämre processor i form av Exynos. Missförstå mig inte nu bara. Exynos är fortfarande en kraftfull topp processor men den är enligt mångas uppfattning inte alls lika bra på grund av ett sämre flyt under användning och att den förbrukar mer ström så batteritiden blir inte lika bra. När det gäller processorn ligger de lika men endast ifall man i Samsungs fall väljer 5G versionen.
OnePlus 8 Pro har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och det når inte Samsung Galaxy S20 FE upp till eftersom den har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Den allra bästa varianten av OnePlus mobiltelefon har ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. Vinnare blir OnePlus.
När det gäller kamerorna har OnePlus 8 Pro en framåtriktad kameralins på 16 Megapixlar och fyra kameralinser på baksidan på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins), 48 Megapixlar (ultra vidvinkel) och slutligen en djupsensor på 5 Megapixlar. Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator, laser autofokus, 3×optisk zoom samt dubbla LED blixtar.
Samsung Galaxy S20 FE har en främre kameralins på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins) och ännu en 12 Megapixlars lins (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator, 3×optisk zoom samt LED blixt. Kamerakvaliteten hos dessa smartphones är hög men OnePlus 8 Pro har fler Megapixlar och laser autofokus och därmed vinner OnePlus. De bilder man tar blir helt enkelt finare med mer detaljrikedom och skärpa.
OnePlus 8 Pro har ett större batteri i jämförelse. Samsung Galaxy S20 FE har ett 4500 mAh batteri med  stöd för15W snabbladdning. OnePlus 8 Pro har ett något större batteri på 4510 mAh med stöd för 30W snabbladdning. OnePlus vinner nätt och jämnt när det gäller batteriet.
Till sist har vi det där med priset. Vad betalar man egentligen för det man får och vilken av dessa smartphones ger mer valuta för pengarna?
Samsung Galaxy S20 FE kostar 8490 kronor och OnePlus 8 Pro kostar 9990 kronor vilket är en prisskillnad på 1500 kronor. 
OnePlus 8 Pro är helt klart den bättre mobiltelefonen av de här två men att den kostar så mycket mer medför att Samsung Galaxy S20 FE ändå vinner den här jämförelsen. Man får  mer för pengarna när man väljer en Samsung Galaxy S20 FE.
OnePlus 8 Pro är mobiltillverkaren OnePlus absoluta topp modell. De har också flaggskepps mobilen OnePlus 8 I sitt sortiment och den senare har ett mer överkomligt pris samtidigt som den inte kompromissar särskilt mycket med prestandan. Den har en lägre prislapp än Samsung Galaxy S20 FE men är på vissa områden likvärdig och på andra områden bättre (designen). I en tävling mellan Samsung Galaxy S20 FE och OnePlus 8 skulle OnePlus 8 vinna på grund av att den ger mer för pengarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.