Samsung Galaxy S20 FE VS Samsung Galaxy S20.


Den nyligen presenterade Samsung Galaxy S20 FE är framtagen för att erbjuda det viktiga när det gäller prestanda och funktioner som vi som konsumenter vill ha när vi letar efter den bästa toppmobilen men till ett överkomligt pris.
När man tittar på den här mobiltelefonen utan att jämföra med andra likvärdiga mobiltelefoner i samma prisklass kan den verka vara det bästa alternativet men det är inte riktigt så. Vilket den här jämförelsen tydligt kommer att visa.
Den bättre varianten av Samsung Galaxy S20 FE, nämligen den som har stöd för 5G och som har den bättre Snapdragon 865 processorn kostar 8490 kronor medan den billigare varianten med den sämre Exynos processorn och 4G kostar ungefär en tusenlapp mindre.
Den vanliga Samsung Galaxy S20 kostar runt 7900 hos de flesta butiker men den är möjlig att hitta till ett lägre pris ifall man letar lite.
Det lägsta pris jag har hittade när det här blogginlägget skrevs låg på 7690 kronor. Att Samsung Galaxy S20 är billigare beror på att den med tiden har gått ner i pris.
Den smartphone som enligt marknadsföringen skulle ha ett betydligt lägre pris kostar alltså i själva verket nästan lika mycket eller mer än den äldre modellen beroende på vilken variant man tittar på.
Samsung Galaxy S20 FE har en stor display med tunna ramar runt om, kanter av metall och baksida av plast. Samsung Galaxy S20 har en stor display med tunna ramar runt om, kanter av metall men en baksida av plast som har täckts av flera lager glas. Den senare har därmed en mer påkostad design. Den vanliga S20 vinner därför den här ronden.
Samsung Galaxy S20 FE har ett något större chassi så den äldre modellen är mer kompakt. Vilket man föredrar är helt och hållet en smakfråga.
Båda mobiltelefonerna har en fingeravtrycksläsare under displayens yta, stereo högtalare och en IP-68 Certifiering.

Samsung Galaxy S20 FE har en lite större AMOLED display på 6,5 tum med 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på 407 ppi (pixlar per tum). Den vanliga Samsung Galaxy S20 har en något mindre AMOLED display på 6,2 tum med 1400×3200 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 563 ppi (pixlar per tum). 
Den har en skarpare mer tydlig display så Samsung Galaxy S20 vinner denna omgång.
Samsung Galaxy S20 FE använder både den något bättre åttakärniga Snapdragon 865 processorn på 2,8 GHz och den lite sämre Exynos 990 processorn beroende på om man väljer 4G eller 5G modellen. Även Exynos 990 är en topp processor men den ligger inte riktigt på exakt samma höga nivå som Snapdragon 865 så om man har möjlighet skulle jag rekommendera att välja 5G versionen.
Samsung Galaxy S20 har den åttakärnigs Exynos 990 under chassit här i Europa men i USA och hemlandet Sydkorea använder man Snapdragon 865. 
Samsung Galaxy S20 har ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB hos basmodellen. Samsung Galaxy S20 FE har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB hos sin 5G basmodell. Eftersom den äldre modellen har mer RAM minne utser jag den till en knapp segrare när det gäller kraft och snabbhet. Processorerna ligger nästan på samma nivå men Exynos har inte fullt ut samma flyt och drar mer ström från batteriet.
Båda mobiltelefonerna har tre bakre kameralinser men det är inte samma kameralinser.
Den nyligen presenterade Samsung Galaxy S20 FE har en främre kameralins på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins) och en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator, 3×optisk zoom samt LED blixt. 
Samsung Galaxy S20 har en främre kameralins på 10 Megapixlar och tre kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 64 Megapixlar (telefoto lins) och en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har 3×hybrid zoom, 1×optisk zoom, optisk bildstabilisator, PDAF och LED blixt.
Samsung Galaxy S20 vinner kamerakategorin på grund av sin bättre huvudkamera på 64 Megapixlar och överlag högre kamerakvalitet.
När det gäller batteristorleken är det ett område där Samsung Galaxy S20 FE vinner med sitt batteri på 4500 mAh i jämförelse med Samsung Galaxy S20 som har ett batteri på 4000 mAh istället. Ordinarie Samsung Galaxy S20 har dock en snabbare snabbladdning så den kompenserar en aning för sitt mindre batteri.
Samsung Galaxy S20 är den uppenbara vinnaren då den ger samma kraftfulla processor, en mer elegant design, lite bättre kamerakvalitet, en display med tunnare ramar som dessutom är skarpare samt mer RAM minne. Trots att det är meningen att Samsung Galaxy S20 FE är menad att vara ett budgetalternativ bland flaggskepps mobiler kostar den mer än Samsung Galaxy S20.
Samsung Galaxy S20 blir ändå mer intressant ifall man lyckas hitta den för endast 7690 kronor. 
Enda anledningarna till att välja en Samsung Galaxy S20 FE istället för en Samsung Galaxy S20 vore om man absolut vill äga en större smartphone med ett extra stort batteri, om man vill ha fler färger att välja bland eller om man absolut vill ha en Snapdragon processor under huven.
Den stora vinnaren blir alltså Samsung Galaxy S20 som ger mycket mer valuta för pengarna. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Fördelen med att köpa mobiltelefoner kontant.