Harmony OS

Två år efter svartlistningen från den amerikanska regeringen presenterar Huawei sitt egna operativsystem HarmonyOS.
Handelsförbud som infördes av USA 2019 hindrade effektivt Huawei mobiler från att arbeta fullt ut med Googles Android plattform eftersom det blockerade åtkomst till viktiga appar som Gmail, Google PlayStore, Facebook och Youtube för att bara nämna några.
Harmony OS kommer utan tvekan att vara programvaran som körs på alla nya smartphones som lanseras från Huawei i år och dessutom kommer den att finnas tillgänglig som en uppdatering till ett antal äldre telefoner som för närvarande kör EMUI.
Enligt uppgift är det planerat att totalt 100 telefoner och surfplattor ska få tillgång till en uppdatering till  Harmony OS. Det kommer åtminstone i ett första skede att ske i hemlandet Kina.

HAUWEI marknadsför HarmonyOS som ett helt nytt operativsystem som kan användas i en stor variation av enheter som mobiltelefoner, surfplattor, smartklockor och smarta TV-apparater. 
Ävenn om HUAWEI har förnekat påståenden om att HarmonyOS är baserat på Android är kodbasen nästan identisk med Android. Grunden ser med andra ord ut att vara den helt öppna versionen av Androids mobila operativsystem.
Estetiskt påminner systemet mycket om Huaweis egna skinn EMUI på grund av att det har ett liknande designspråk. Färgerna som används, ikonernas design och många återanvända funktioner medför att tidigare användare av Huawei mobiler känner igen sig.
Eftersom Huawei är förbjudna att använda Googles tjänster måste man installera appar via Huawei AppGallery, och hittills verkar alla applikationer där fungera utmärkt. Tyvärr finns långt ifrån alla appar som finns i Google PlayStore tillgängliga i Huawei AppGallery. Ett vanligt problem när man som mobiltillverkare använder ett helt eget operativsystem. Intresset för utvecklare av spel och andra appar minskar då man är tvungen att göra om apparna för att vara kompatibla med systemet och mängden användare är också inte alls lika stor som hos Android eller iOS.
HarmonyOS är därför en öppen källkodsplattform för att underlätta för utvecklare när det kommer till att tillhandahålla appar för plattformen och förutom det kan mobiltillverkare till och med välja att använda operativsystemet i sina mobiltelefoner.
Det är idag möjligt att köpa teknik med  Harmony OS installerat i Kina men resten av oss världen väntar  fortfarande på att testa operativsystemet. Det faktum att Harmony OS inte riktigt är ett helt nytt operativsystem är något av en besvikelse för mig personligen. Det hade helt klart varit mer spännande om det hade varit något som är helt nytt från grunden.
Svartlistningen av Huawei har som väntat resulterat till att Huaweis smartphone verksamhet blivit svagare än någonsin när det gäller försäljnings siffrorna.
Huaweis smartphone försäljning har kollapsat utanför Kina, negativt påverkat av ett amerikanskt exportförbud som hindrar nya mobiltefoner tillverkade av Huawei från att använda populära Android appar. Det är tråkigt nog betydligt värre än så. Inga amerikanska företag får längre göra affärer med Huawei och det innebär till exempel att de inte får tillgång till Qualcomms populära Snapdragon processorer.
Mitt råd är att undvika att beställa någon smartphone från Huawei eftersom det endast skulle leda till extra mycket arbete från dig som användare. Att ha direkt åtkomst till populära appar är mycket lättare än att vara tvungen att ladda ner någon APK fil från nätet och även då kan man inte vara säker att appen fungerar som den ska. 
Framtiden lär utvisa om Harmony OS klarar av konkurrensen från Android.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.