Huawei svartlistade i två år nu.

Huawei var en av världens största tillverkare av mobiltefoner och i början av 2019 förväntades Huawei bli världens absolut största mobiltillverkare. Man bedömde att företaget i slutet av det året skulle ta över kronan efter Samsung men det blev alltså inte så. Idag ligger de inte ens bland de fem bästa. Resultatet är inte så överraskande. Utan tillgång till amerikanska företag i allmänhet och Google i synnerhet har lett till minskade försäljnings siffror. När en mobiltillverkare saknar tillgång till operativsystemet Android som ju de flesta känner till ägs av Google var det bara en tidsfråga innan Huaweis försäljning dalade.
Det är välkänt att Huawei har hamnat på Entity List vilket är en lista över utländska företag som är förbjudna att göra affärer med organisationer eller företag med verksamhet i USA. Det är det som är anledningen till mobiltillverkarens nuvarande problem, de verkar helt enkelt ha hamnat i kläm i det nuvarande handelskriget mellan Kina och USA.

Huaweis stora bekymmer började med andra ord när Huawei plötsligt inte längre kunde sammarbeta med företag som Google, Qualcomm och Intel bland många andra. När det gäller Google betyder det att Huawei smartphones från 2020 och framåt inte längre kan levereras med Googles applikationer eller funktioner förinstallerade.
Det är svårt att föreställa sig att använda en Android mobil utan Google. Problemen sträcker sig dock inte bara till de vanliga Google ägda apparna som Gmail, Google Maps och YouTube utan det leder även till problem med åtkomst till andra appar som är anpassade till operativsystemet Android. Huawei får inte längre använda Google PlayStore och använder i stället sin egna Huawei AppStore men där är app utbudet betydligt mer begränsat så alla populära mobilspel eller nytto appar finns inte reprenserade där. Det finns sätt att komma runt en del av problemen men det krävs mycket mer av användaren som blir tvungen att läsa på och försöka hitta lösningar som anpassar telefonen på ett sätt som ger en acceptabel upplevelse för användaren. De flesta vill bara starta upp sin nya smartphone och ladda ner de applikationer man brukar använda men det är inte alls lika enkelt när det gäller mobiler från Huawei.
Huawei flaggskepp har traditionellt varit lätt att rekommendera för alla mobiltefon köpare men är nu svår att rekommendera till någon  utanför Kina. Det är jävligt synd eftersom Huawei gör fantastiska mobiltefoner oavsett kategori. Det fanns trots allt en anledning till att de var på väg att bli världens ledande mobiltillverkare innan svartlistningen.
En potentiell lösning är att mobiltillverkarens håller på att utveckla och lansera ett helt eget operativsystem kallat Harmony OS det systemet har en öppen källkod och egna appar.
Att lansera ett eget operativsystem leder däremot inte alls till att alla problem har upphört för det ändrar inte det faktum att man varken får tillgång till både Googles egna appar och tredje parts appar som använder Googles källkod. Därmed måste Huawei få utvecklare av mobilspel och andra appar att ta fram versioner anpassade till deras system och det har tidigare visat sig vara svårt. 
När Huawei lämnade listan över de fem största globala mobiltillverkarns tillät det andra kinesiska företag att öka i popularitet. Den största vinnaren här är utan tvekan Xiaomi  som nu ligger på tredje plats strax efter Samsung och Apple.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.