Oppo A53

Oppo är fortfarande inte ett väldigt känt namn i Sverige trots att de lanserar en omfattande mängd av mobiltelefoner varje år. Bland de senaste är Oppo A53 vilken är en budgetmobil.
Mobiltelefonen har en blank plastbaksida som är utformad för att se ut som glas. Att plasten imitera ett bakstycke täckt av glas förhöjer intrycket av Oppo A53 men priset man betalar för det är att det är en riktig fingeravtrycksmagnet som lätt drar till sig fingeravtryck och smuts. Ifall du vill ha en ren smartphone behöver du med andra ord investera i en trasa och torka av telefonen flera gånger dagligen men de flesta människor sätter trots allt på ett mobilfodral och då försvinner detta mindre bekymmer helt och hållet.
Mobilens böjda kanter och hörn gör att den ligger bekvämt i dina händer. Det sitter en fingeravtrycksläsare på baksidan av telefonen precis under kameran och den låser upp din mobil med minimalt krångel.
Oppo A53 har stereo högtalare med riktigt godtagbar ljudkvalitet 
Att skära ner på funktioner är ett måste när man som mobiltillverkare tar fram en budgetmobil. Därför saknas här både trådlös laddning och vattentäthet. 

Displayen av typen LCD är på 6,5 tum och har bildförhållandet 20:9 med 720×1600 pixlar vilket innebär en pixeltäthet på endast 270 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 3 och har en bilduppdaterings frekvens på 90Hz. 
Displayen duger möjligen i nödfall men det betyder att videor och text inte ser lika skarpa ut som man skulle vilja. 
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 460 processor på 1,8 GHz vilket är en lågbudget processor.
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 64 GB hos basmodellen men det existerar även en bättre variant med ett internminne på 128 GB. Minneskapaciteten är möjlig att utöka med ett minneskort.
Basmodellens lagringsutrymme är inte bra men det borde duga under ett par år utan problem men därefter krävs det att man beställer en ny smartphone. Ett inbyggt minne minskar nämligen med tiden beroende på installation av appar, uppdateringar av installerade appar, eventuella uppdateringar av operativsystemet och sparade bilder och videos. Det är därför viktigt att skaffa en mobiltelefon med tillräckligt med inbyggt minne. 
Prestationsmässigt har Oppo A53 den prestanda som man kan förväntar sig för det priset. Telefonen går tillräckligt bra och den  laggar sällan när man använder mobiltelefonen för lättare arbetsuppgifter som att surfa på nätet, skriva mail och dylikt. Att växla mellan appar kan gå trögt och att använda den här mobiltelefonen för att spela mer tekniskt krävande mobilspel kan man bara glömma. Jag skulle inte försöka använda den för att spela några mer avancerade spel än Candy Crush Saga.
Den främre så kallade selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser på 13 Megapixlar (vidvinkel lins), en Makrolins på 3 Megapixlar samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Oppo A53 är inte gjord för fotografer. Kameran klarar av att ge fina bilder vid bra ljusförhållanden och är rätt så funktionell men de är inget speciellt.
När man skaffar en billig budgetmobil som till exempel Oppo A53 får man stå ut med en hel del kompromisser. Det är klart att alla mobiltefoner inte har lika bra specifikationer. Det finns flera olika kategorier av smartphones och det är viktigt att fundera igenom vilken sorts mobiltefon som duger för just dig. Många konsumenter verkar fortfarande välja sin nya smartphone på impuls eller väljer en mobiltelefon som förekommer i reklamen. Risken för felköp blir därmed väldigt stor och dessutom kunde man ha hittat en lika bra eller bättre mobiltefon till en lägre kostnad om man läser på innan man bestämmer sig. Fall alltså inte för den lockande reklamen utan fatta egna, genomtänkta beslut.
Batteritiden i kombination med priset är de stora fördelarna med denna smartphone. Batteriet på 5000 mAh gör Oppo A53 till en av årets absolut bästa mobiltefoner när det gäller batteritiden.
OPPO är ett av flera dotterbolag till kinesiska BBK. I denna koncern ingår även OnePlus, Vivo och Realme. Mobiltelefonerna är ibland så lika rent designmässigt att det är lätt att bli förvirrad.
Budgetmobiler passa långt ifrån alla användare och bör om det är möjligt undvikas på grund av den svaga prestandan. Då är det bättre att åtminstone skaffa sig en budgetmobil i mellansegmentet istället. Man får kanske lägga till en tusenlapp eller så men man får något som fungerar så mycket bättre. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.