Cubot X50

Cubot är en liten mobiltillverkare från Kina som erbjuder billiga mobiltefoner och deras nya budgetmobil Cubot X50 är ett intressant alternativ till de mer kända mobiltillverkarnas motsvarande modeller. 
Den här mobiltelefonen har en stor display lämpad för multimedia konsumtion och dess chassi är konstruerad av plast. Baksidan är alltså av plast men ser ut att vara av frostat, matt glas vilket ger ett mer lyxigt utseende. 
Med det här bakstycket behöver man inte oroa sig för fingeravtryck och fläckar. 
På baksidans vänstra hörn sitter en utstickande rektangulär kameramodul med plats för fyra kameralinser och en LED blixt.
Cubot X50 finns i två färger, svart och grönt. 
Telefonen levereras med en sidmonterad fingeravtryckssensor, NFC och operativsystemet Android 11.
Det finns inget lhörlursuttag men i boxen följer det med hörlurar med USB Typ C kontakt.
När det gäller designen och själva konstruktionen ger den ett mycket bra intryck då mobiltefonen varken ser ut att vara eller känns billig. 

Displayen är en LCD display på 6,67 tum med bildförhållandet 20:9 och displayen har 1080×2400 pixlar med en pixeltäthet på 395 ppi (pixlar per tum). Denna display är skarp och tydlig och är av bra kvalitet. 
När det gäller specifikationerna ger den åttakärnig MediaTek Helio P60 processor på 2 GHz och den är en någorlunda kraftfull processor men den ligger naturligtvis inte på samma nivå som de dyrare budgetmobilerna i övre mellansegmentet. Processorn kan köra flera appar samtidigt, är energieffektiv och klarar av att driva tekniskt krävande mobilspel men på de lägre grafiska inställningarna. 
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 64 GB hos basmodellen men det existerar även en bättre variant med ett internminne på 128 GB. Det finns till och med en värsting variant med ett RAM minne på 8 GB samt ett inbyggt minne på 128 GB och att man får den typen av prestanda för en så låg kostnad är imponerande bra. Den sistnämnda modellen är dock svår att få tag på.
Den främre kameralinsen är på 32 Megapixlar.
På baksidan sitter fyra kameralinser på 64 Megapixlar, 16 Megapixlar (vidvinkel lins), en Makrolins på 5 Megapixlar och en djupsensor på 0,3 Megapixlar.
Kamerorna har autofokus, digital zoom och LED blixt. Kamerakvaliteten bör med tanke på priset och tillverkaren endast vara okej och inte mer än så. Mobiltelefoner från mindre kinesiska mobiltillverkare har ytterst sällan den höga kvalitet som mer kända, stora mobiltillverkare har vilket är föga överraskande. Ibland lyckas man däremot hitta någorlunda bra smartphones med riktigt överkomliga priser och godtagbara specifikationer inom denna kategori av mobiler. Det gäller precis som vanligt att läsa på innan och jämföra olika mobiltelefoners prestanda och funktioner innan man bestämmer sig.
Batteriet är på 4500 mAh och det är en bra storlek som medför att man kan använda mobilen ofta under dagen utan att behöva ha batteriångest.
Priset på en Cubot X50 varierar beroende på säljare och vilken tidpunkt du kollar men det brukar hamna runt 1800 kronor. Tänk på att detta är säljarens pris och inte det pris man i slutändan betalar. Den svenska momsen, postens hanterings avgift och eventuella tullavgifter tillkommer. En importerad smartphone som den här blir oftast med andra ord inte lika tokbillig som man först kan få intrycket av.
Cubot X50 kan ändå vara ett bra alternativ för personer som gärna vill äga något mer unikt men för alla andra är det förmodligen bättre att beställa en billig smartphone från en mer känd tillverkare som säljer sina produkter officiellt här i landet. 
Om du trots allt är besluten att beställa ett exemplar behöver du se till att vara säker på att beställa den globala versionen och inte den kinesiska som likt Huaweis smartphones saknar tillgång till Googles appar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?