Vad är E-Sim?

Ett eSIM är ett SIM-kort som är inbäddat i en mobil enhet och kan anslutad till alla mobiloperatörer som erbjuder eSIM-tjänster.
ESIM fungerar på samma sätt som ett traditionellt SIM kort med skillnaden att man inte behöver ett fysiskt SIM-kort. Funktionen är faktiskt förinstallerad i mobiltelefonen och den kan aktiveras genom att operatören  installerar en eSIM profil på den.
Detta är en utveckling av det fysiska SIM kortet allt fler och smartphones, surfplattor och bärbara datorer är idag utrustade med ett eSIM kort. Med en eSIM kompatibel enhet kan användaren enkelt installera en eSIM profil tillhandahållen av användarens mobiloperatör för att kunna använda ett abonnemang. Förutom detta kan man använda flera operatörer och flera dataplaner samtidigt på ett sätt som passar dina behov. Till exempel när du reser, arbetar hemifrån eller arbetar på distans. Upp till fem virtuella SIM kort kan lagras på en eSIM i taget. Det betyder att du bland annat snabbt kan växla mellan olika nätverk om du befinner dig i ett område med dålig täckning via din vanliga operatörs nätverk.
Denna nya tekniska innovation kommer underlätta vardagen för oss människor som använder våra mobiltelefoner dagligen för alla upptänkliga arbetsuppgifter.

Även om den stora majoriteten av dagens moderna mobiltelefoner inte stöder eSIM ännu är det bara en tidsfråga innan många smartphones börjar ha elektroniska SIM-kort  vilket i huvudsak tar bort behovet av att ha ett fysiskt SIM kort därmed upphör behovet av en  SIM kortplats. Det innebär att mobiltillverkarna kan ta bort fler och fler håligheter i mobilernas chassin vilket förhoppningsvis leder till mer tåliga smartphones som både blir mer robusta och det underlättar när man som tillverkare vill ta fram en vattentät mobiltefon. Framtidens smartphones kan mycket väl nästan helt saknar portar. Laddning av batteriet kan ske trådlöst, istället för vanliga hörlurar kan man använda bluetooth hörlurar, upplösning av telefonen kan ske via Face Unlock och till och med de fysiska knapparna kan ersättas av något annat. Redan HTC U12 Plus som lanserades hade digitala, tryck känsliga knappar på mobilens långsidor. Genom att pressa ihop långsidornas kanter styrde man de funktioner man normalt styrt med fysiska knappar. Framtidens smartphones kan mycket väl fungera på det här sättet. Om det blir så får framtiden utvisa. Med den typen av konstruktion sparar man även utrymme inuti själva telefonen och det är ytterligare en fördel eftersom man därmed bland annat kan få in större batterier och mer kamera komponenter.
Det har under historiens gång kommit och gått nya uppfinningar som dåtidens människor trodde skulle bli vanligt förekommande i deras framtid men som det i slutändan aldrig blev något av så om e-SIM blir en teknik som inom några år helt tar över från de vanliga SIM korten är inte helt säkert ännu. Men det förefaller trots allt väldigt troligt att det kommer att bli så.
Åtminstone en tydlig nackdel med e-SIM är att personer som inte är så vana och kunniga när det gäller teknik kan få det lite besvärligare när de vill koppla sitt befintliga telefonnummer till en ny mobiltefon med e-SIM. De blir alltid tvungen att kontakta sin operatör varje gång de byter smartphone för att få hjälp med alla aspekter med bytet.
Normalt behöver den sortens kunder ta dig till en lokal telefonbutik alternativt ringa kundtjänst för att få ett eSIM paket aktiverat.
Uppenbarligen är det inte ett problem för alla men för vissa kommer det att upplevas väldigt krångligt.
På eSIM-enheter kan den mer tekniskt kunniga personen i allmänhet ta sig in i telefonens inställnings meny eller läsa av en  en QR kod för att ändra mobiloperatör eller abonnemang.
Informationen på ett eSIM kan skrivas om. Det betyder att du kan byta nätverk utan att ta bort SIM kortet och infoga ett nytt.
När en smartphone har ett e-SIM 
behöver man inte vänta på att posten ska leverera det nya fysiska SIM kortet eller pilla med att sätta in ett litet chip i sitt fäste i mobilen.
Utvecklingen inom området mobiltefoner går fort och det kommer de framtida åren bli en extra intressant period. Med många nya tekniskt imponerande idéer som gör mobiltefonerna ännu bättre än de redan är idag. När det gäller just e-SIM blir det förmodligen så att det i början endast är tillgängligt i de dyra flaggskepps mobilerna som alltid får ny teknik först för att efter några år också nå lite billigare mobiler inom andra kategorier. Lågbudget mobilerna lär få den här nya funktionen allra sist.
En tid då eSIMS helt ersätter plast SIM kort är nog ganska långt borta. För närvarande används eSIM oftare som det andra SIM kort i en dual SIM telefon.
Långt ifrån alla teleoperatörer stöder eSIM för tillfället men de kommer att göra idet när denna teknik blir standard om några år.




Kommentarer

  1. Hey your Post is just Awesome Buddy. I must say it will be very helpful for every one . If you like Pc or Android Games Just Check out this :- Tech Dronzer

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.