Stadia har floppat.

Google Stadia är en molntjänst som tillåter användare att spela spel genom att streama dem online snarare än att ladda ner och installera dem. Det fungerar lite som Netflix men för spel.
Tekniken bakom Google Stadia är otrolig. Den medför att jag kan sitta och spela högkvalitativa konsilspel på min TV, dator, surfplatta eller smartphone utan att först behöva investera i en kraftfull konsol eller speldator.
Med tanke på att Stadia är baserat i molnet finns det den extra bonusen att kunna spela samma spel vart som helst. 
Man behöver inte vänta i timmar på att spelet ska installeras innan man kan börja spela vilket man skulle vara tvungen till när man för första gången ska spela ett nytt spel. 
Inledningsvis verkade det som om Stadia var på väg mot en succé. Stadia såg ut att verkligen vara banbrytande med en  molnspelplattform som demokratiserade tillgången till de bästa AAA spelen utan att man behöver den bästa hårdvaran

Google Stadia förlitar sig helt på snabba internethastigheter för att spela spel. Det är ingen stor hemlighet att även de mest utvecklade länderna fortfarande inte har tillgång till felfria nätverk så det kan vara ett problem. Man kan förstå varför konsumenter är skeptiska till att registrera sig för Google Stadia. Även med en stark internetanslutning som uppfyller deras bandbreddsstandarder är prestandan mycket inkonsekvent när den är i ett WiFi-nätverk. Jag upplever ofta själv när jag spelar online spel på min Playstation 4 av att vissa dagar är min WiFi signal stundtals svag vilket påverkar spelandet negativt. 
Google satsade på att starta upp en egen Spelutvecklare som skulle arbeta med att ta fram exklusiva spel till Stadia. Det var alltså meningen att man som kund skulle ha tillgång till alla stora AAA spel men dessutom få tillgång till något extra som ingen annan kunde spela i något annat format. Tråkigt nog verkar Google inte riktigt ha förstått hur lång tid det faktiskt tar att utveckla spel så man tröttnade efter mindre än tre år och stängde ner Stadia Games & Entertainment.
Det betyder att Google måste förlita sig på att befintliga spelutvecklare ska vilja satsa på att göra spel specifikt för systemet.
Stadia bygger på en anpassad version av Linux, ett operativsystem med öppen källkod. Det innebär att spel därför måste anpassas för tjänsten. Vilket gör det väldigt svårt eftersom varje spel måste byggas om från grunden och det i sin tur skapar en enorm barriär för spelutvecklare. De är tvungna att lägga ner väldigt mycket arbete på att göra om sina redan befintliga spel och det är kostsamt och tidskrävande. Utvecklare  kan inte tjäna lika mycket pengar via Stadia som de kan på traditionella konsoler.
Dessutom oroar sig företagen för plattformens livslängd på grund av att Google har för vana att  överge projekt som inte når upp till deras mål. Google har alltså en historia av att inte satsa rejält på att vända negativa tendenser och låsa sig till projekt som inte riktigt fungerar.
Stadia misslyckades med att uppfylla förväntningarna 2020 och framtiden ser absolut inte ljus ut för speltjänsten.
Google var så fokuserad på att få kända spel till Stadia att de satsade tiotals miljoner dollar för att få dessa spel till sin spelkatalog.
En av många anledningar till att Stadia inte har lyckats är att de har en helt annan affärsmodell än till exempel tidigare nämnda Netflix.
Netflix, Disney +, Viaplay, HBO Nordic, Spotify med flera erbjuder ett stort innehållsbibliotek för en månadsavgift men hos Google Stadia är man som användare tvungen att köpa varje spel till ordinarie pris dessutom. När man betalar en månadsavgift vill man inte betala fullt pris för spel, vad är det i så fall egentligen man betalar för? Spelen borde om inte vara gratis åtminstone vara betydligt billigare än konsol versionerna. För mig och andra som likt mig redan har investerat i en konsol eller speldator och redan har köpt en massa spel till det systemet vill ju inte gärna övergå till att använda Stadia. 
Google har meddelat att en massa nya spel kommer till Stadia inom en snar framtid och att över 100 spel ska läggas till tjänsten i slutet av 2021. Det visar tydligt att Google fortsätter att satsa på sin speltjänst för tillfället. 
Det är inte svårt att säga att det så hör långt inte har gått bra för Google Stadia 2021. Även om det är ett lovande koncept, som gör det möjligt för spelare att streama spel till en billigare stationär dator, bärbara datorer, surfplattor, vissa mobiltefoner (långt ifrån alla) samt till en TV får tjänsten kämpa för att få folk intresserade. Här i Sverige verkar det som att väldigt få ens känner till eller har hört talas om Stadia överhuvudtaget. Det är det intryck jag får för när jag nämner Stadia för någon vet de absolut ingenting om det. Detta i ett land där propagandan påstår att vi svenskar är tidiga med att använda oss av ny teknik och att vi är väldigt intresserade och kunniga när det gäller just teknik. Just nu verkar det som om hela plattformen lever på lånad tid. Jag kan inte rekommendera någon att skaffa ett abonnemang och spendera pengar på Stadia.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.