Apple iPhone 13

IPhone 13 är en mindre uppgradering i jämförelse med förra årets iPhone 12. Den kommer med en förbättrad kamera, större lagring längre batteritid och en liten prissänkning.
Telefonen har samma allmänna design som sin föregångare. Dess platta aluminiumsidor och härdat glas fram och bak känns lika robust som förra året. Baksidan av iPhone 13 är enkel men elegant. Apples logotyp är centralt placerad och kameramodulen finns uppe till vänster. 
Om du inte tittar noga är det svårt att se skillnaden mellan iPhone 13 och dess föregångare.
iPhone 13 erbjuder samma tåliga  CeramicShield display på framsidan, hållbart glas bak och plana kanter runt om mobiltefonen.
De nyare iPhonesna är bara lite tjockare överlag och har också en större kameramodul på baksidan.
kamerorna på baksidan är nu arrangerade diagonalt istället för vertikalt.
iPhone 13 har stereo högtalare vilket är en fördel när man lyssnar på musik, tittar på streamad film eller spelar mobilspel.

Displayen är en Super Retina XDR AMOLED display på 6,1 tum med bildförhållandet 19:5 och displayen har 1170×2532 pixlar och en pixeltäthet på 460 ppi (pixlar per tum).
Displayen är skarp och tydlig med utmärkt färgåtergivning och kontrast. Den är tillräckligt stor för att ge en bra upplevelse när man tittar på streamad film eller spelar mobilspel.
IPhone 13 har Apples senaste  sexkärniga A15 Bionic processor som är något snabbare än förra årets A14 i iPhone 12. Processorn är på 3,2 GHz och klarar av att köra flera appar samtidigt och utföra arbetsuppgifter snabbt och effektivt. Apples nya mobiltelefon är  onekligen kraftfull. Den dagliga prestandan skiljer sig inte väsentligt från vad man får från konkurrenternas flaggskepps mobiler.
Basmodellen har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men det existerar även två andra varianter med 256 respektive 512 GB men RAM minnet hos samtliga varianter ligger på 4 GB.
Ingen av dem har plats för ett minneskort så minneskapaciteten är tyvärr inte möjlig att utöka i efterhand.
Selfie kameran vilken är lokaliserad i en stor flärp tillsammans med en SL 3D djupsensor/biometrisk sensor är på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), på baksidan sitter två kameralinser på 12 Megapixlar varav den ena är en vidvinkel lins och den andra är en ultra vidvinkel lins. Kamerorna har pixel PDF, optisk bildstabilisator samt en LED blixt.
Foton tagna i bra ljus är detaljerade, skarpa och välbalanserade även i scener med hög kontrast. Detaljerna är skarpa och exakta, färgerna är fina och färgglada.  Prestanda för svagt ljus har förbättras mycket men är fortfarande inte perfekt även om det inte är långt borta nu.
Batteriet är på 3240 mAh och har stöd för snabbladdning på 20W vilket innebär att batteriet kan laddas femtio procent fullt på trettio minuter. Batteriet har även stöd för MagSafe trådlös laddning vilket är en fördel.
iPhone 13 har några brister. Batteriet är för litet, RAM minnet är lägre än hos de flesta andra flaggskepps mobiler och processorn har sex kärnor till skillnad från majoriteten av alla andra smartphones som har åtta kärnor. 
Nu är detta absolut inte något unikt för just iPhone 13 eftersom Apples mobiltefoner alltid har haft svagare prestanda än konkurrenterna men de lyckas säljas i stora mängder i alla fall. Min personliga uppfattning är att de som brukar beställa iPhones ytterst sällan lägger fokus på att kolla upp specifikationerna. Man bara skaffar mobilen på grund av att det är en iPhone. 
Vissa förbättringar med nya modellen är den ljusare displayen, den förbättrade batteritiden och det faktum att Apple har förbättrat de redan väldigt bra kameror som satt i iPhone 12 med nya sensorer.
Ifall man redan äger en iPhone 12 är den nya telefonen ingen bra investering då uppgraderingarna inte är tillräckligt stora för att göra det värt besväret. Då är det betydligt bättre att avvakta ett år och istället satsa på uppföljaren för där bör man få större skillnader i prestanda och funktioner. Om du däremot äger en äldre iPhone blir iPhone 13 en bättre deal. 
Precis som vanligt så kostar det mycket pengar att skaffa en ny iPhone. Det rekommenderade priset för iPhone 13 ligger från 9 795 kronor

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.