Nokia G50

Nokia G50 är en ny budgetmobil från finska HMD Global som är det företag som har tillverkat Nokia mobiler under flera år nu. Många människor känner inte till att det fortfarande lanseras nya Nokia mobiltelefoner och det är synd eftersom det leder till att man inte har alla alternativ i åtanke när det är dags att skaffa en ny smartphone.
Hela fronten domineras av en enorma display med smala ramar på alla fyra sidorna. Dessa ramar är dock inte riktigt lika tunna som de är hos dyrare mobiltelefoner. Det finns en tårdropps formad flärp för den främre kameralinsen snarare än ett hål i displayen som ju är en mer modern design idag. Chassit är gjort av plast och täcks inte av glas på baksidan. Både den nedre och övre ramen är tjockare än de på sidorna av displayen.
Fingeravtrycks läsaren som inbäddad i Powerknappen på telefonens högra långsida och sitter tillräckligt lågt ner för att den blir lätt att nå utan att man ska behöva byta grepp på mobilen. 
Den bakre kameramodulen är cirkulär, en design som vi har sett hos ganska många HMD Global telefoner tidigare och den sticker inte ut allt för långt från chassit. 
Rent designmässigt ser man direkt att det rör sig om en Nokia mobil och det är positivt när produkter har en design som skiljer ut den från mängden.

Displayen är en LCD display på 6,8 tum och med bildförhållandet 19:5. Den här displayen har 720×1560 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på låga 252 ppi (pixlar per tum). Jag brukar rekommendera en ppi på över 300 ppi för att ge en hyfsat bra upplevelse av multimedia. Detta är med andra ord långt ifrån den skarpaste displayen där ute men den har en helt okej färgåtergivning 
Det är storleken på displayen som kommer att bli den stora fördelen för användaren. Men det faktum att den här mobiltelefonen har en stor display förtas av att skärpan är så låg. Man får därmed inte en ultimat multimedia upplevelse med denna mobiltefon.
Under chassit sitter en åttakärnig Snapdragon 480 processor på 2 GHz och den processor som Nokia G50 leveras med ligger i nedre skalan av processorer.
Att öppna appar kan ta en eller två sekunder, animeringar i menyerna är inte heller alltid de smidigaste. Förvänta dig inte den snabbaste prestandan eller smidigaste spelupplevelsen från den här mobiltelefonen. 
Detta är alltså knappast en smartphone lämpad för mobilspelande så ifall man vill ha en mobil som klarar av den typen av mer krävande arbetsuppgifter bör man satsa lite mer pengar och leta vidare efter något som är mer kraftfullt.
Basmodellen har ett RAM minne på 4 GB och det internminne på 64 GB. Det finns också plats för ett minneskort så minneskapaciteten är möjlig att utöka ifall man skulle behöva mer utrymme i sin mobiltelefon.
Den bästa varianten har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar ((vidvinkel lins) och det sitter fyra kameralinser på baksidan. En kameralins på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), en på 5 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Att det här är en billig budgetmobil gör det föga överraskande att höra att telefonen inte imponerar när det gäller fotografering. Bilder tagna med mobilens kameror ser ofta suddiga  ut med brist på detaljrikedom. Närbilder blir ofta lite oskarpa.
Nokia G50 har ett ovanligt stort batteri på 5000 mAh batteri och detta batteri har dessutom stöd för snabbladdning på 18W. Batteriets storlek i kombination med låg display upplösning och en svagare processor medför att den har en imponerande batteritid
Vid daglig användning får man oftast minst en och halv dag mellan laddningarna. 
Billiga budgetmobiler som Nokia G50 passar långt ifrån alla människor och de bör undvikas av oss som gärna tittar på streamad film, YouTube videos och spelar mer tekniskt krävande mobilspel. Den här typen av mobil skulle kunna passa den lättare användaren som mest bara använder sin mobiltelefon för att ringa samtal. Modellen med ett inbyggt minne på 128 GB kostar 2990 kronor och det känns alldeles för dyrt med tanke på vad man får för pengarna. Man kan till exempel få en Motorola Moto G50 för 1790 kronor eller en Redmi Note 10 för 2690 kronor och båda dessa alternativ har betydande bättre specifikationer på de flesta punkter. Man betalar med andra ord mindre men får något som är mycket bättre. Det här visar tydligt vikten av att undvika att handla på impuls. Jämför alltid de olika alternativen inom din budget och fatta ett genomtänkt beslut. Lite grundläggande kunskaper om mobiltefoner är man trots allt tvungen att ha och har man inte redan det kan man enkelt lära sig det.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.