Honor 50

Huawei sålde sitt varumärke Honor förra året, så att Honor kunde bli en egen oberoende mobiltillverkare. Anledningen till detta var förstås för gör det möjligt för Honor att undvika den svartlistning USA har satt på Huawei. Man kan därmed återkomma till att göra affärer med amerikanska företag som till  exempel Google och Qualcomm. 
Nu har Honor lanserat Honor 50 vilket är en budgetmobil i övre mellansegmentet.
Telefonen i sig har en förstklassig design kompletterad av den elegant böjda displayen. Det sitter en fingeravtrycksläsare monterad under displayens yta och den låser upp mobilen snabbt och korrekt nästan varje gång.
Den övergripande byggkvaliteten är anständig för en mer prisvärd telefon. Den är lätt och tunn i handen på grund av den övervägande användningen av plast.
Den har en ovanlig kameramodul i form av två stora cirklar varav en som innehåller huvudlinsen och en andra cirkel för de extra kameralinserna.
Stereo högtalarna låter okej men huvuddelen av volymen kommer från telefonens nedre högtalare.

Displayen är en AMOLED display på 6,57 tum med bildförhållandet 19:5 och den har 1080×2340 pixlar och en pixeltäthet på 392 ppi (pixlar per tum).
Displayens kanter på långsidorna böjs över kanterna på ett tjusigt sätt. Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 120 Hz vilket medför att telefonen passar utmärkt för mobilt spelande.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 778G processor på 2,4 GHz och den processorn är inte byggd för att erbjuda banbrytande flaggskeppsprestanda, men det ligger på en nivå jämförbar med en topp processor från ett eller två år tillbaka. Det finnas alltså gott om kraft. Den är tillräckligt kraftfull för att driva tekniskt krävande mobilspel, dagliga appar och åtkomst till sociala medier flyter alla på silkeslent.
Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men som ofta är fallet existerar flera olika versioner av samma smartphone. Det finns en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB samt ett internminne på 128 GB och den bästa varianten har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. Det är viktigt att känna till att nästan samtliga smartphones släpps i olika varianter så det blir därmed viktigt att ha koll på exakt vilken minneskonfigeration man får innan man lägger sin beställning. Att mobilen plötsligt är billigare hos någon annan butik betyder alltså inte alltid att man får samma version. Anledningen till det lägre priset är helt enkelt att den erbjuder en mindre mängd RAM minne och internminne.
Operativsystemet är Android 11 med Honors egna skinn Magic UI 4.2. Den här mobiltelefonen har återigen den licensierade versionen av operativsystemet Android och använder sig därför inte av den helt öppna version som användes i Honor mobiler förra året. Detta gör att den här mobiltelefonen nu är mycket mer intressant för allmänheten. Tidigare modeller låg på amerikanska Entity List vilket innebar att amerikanska företag som Google, Qualcomm och andra företag inte fick göra affärer med Huawei och i förlängningen även Honor på grund av att Honor var ett dotterbolag till Huawei. 
Honor 50 har ett 4300 mAh batteri som kan laddas upp med 66W snabbladdning och som går från tom till sjuttio procent fullt på bara tjugo minuter.
Selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt. Kamerakvaliteten är godkänd men den ligger absolut inte på samma höga nivå som kamerakvaliteten gör hos en flaggskepps mobil.
Den viktigaste nyheten gällande Honor 50 är att mobiltelefonen levereras med Google Mobile Services (GMS) installerat.  Vilket ger användaren tillgång till PlayStore, Gmail, Maps och Googles breda utbud av andra tjänster. Till skillnad från nyare Huawei smartphones betyder det att man inte heller har några problem med att köra tredjeparts appar anpassade till Googles system.
Det trista är ju bara att folk inte läser på och tar reda på information om de mobiltelefoner de skaffar. I det här fallet kommer många missa att Honor har lyckats komma runt det faktum att de tidigare låg på Entity List (svartlistade) och därmed kommer de inte heller att ens överväga att beställa en Honor 50.
Sedan finns naturligtvis även den kategori av människor som aldrig har förstått att Huawei har blivit svartlistade.
En Honor 50 kostar 476 dollar vilket motsvarar ungefär 4150 i svenska kronor exklusive moms med moms hamnar man någonstans runt 5200 kronor. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.