Google Pixel 6

Nu har Google äntligen lanserat två flaggskepps mobiler i sitt utbud av egentillverkade mobiltefoner. Dessa är modern toppmobiler för moderna användare.
Jag ska här informera om den mindre av de två mobilerna nämligen Google Pixel 6.
Den och sitt större syskon skiljer sig på många punkter mot de mobiltelefoner i denna serie som har kommit före dem. 
Inte bara på grund av den iögonfallande  kameramodulen som ligger horisontellt på baksidan av telefonen. Istället för en rektangulär kameramodul i hörn är kamerorna inrymda i den horisontella remsa som sträcker sig över telefonens hela bredd.
Denna Pixel 6 tillsammans med Pixel 6 Pro som den lanseras samtidigt med  är den första som har Googles egna Tensor  processor.
Baksidan av plast täcks av glas och sidorna runt om mobilen har en matt finish.
Google Pixel 6 har en plan display med något större ramar runt om än Google 6 Pro, Det finns ett hål överst på displayen för den främre kameran, medan Google också har gått över till att erbjuda en fingeravtrycksskanner under displayens yta.
Denna smartphone finns i tre färger. Kinda Coral (olika nyanser av rosa), Sorta Seafoam (grön och gul) och Stormy Black (svart och grå).
Google Pixel 6 skyddas av Corning Gorilla Glass Victus och har en IP-68 Certifiering vilket innebär att mobilen klarar av att befinna sig på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.

Displayen är en AMOLED display på 6,4 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar med en pixeltäthet på 411 ppi (pixlar per tum). 
Google Pixel 6 har den helt nya exklusivt för Google tillverkade åttakärniga Google Tensor processorn på 2,8 GHz. Enligt Google själva ska processorn kunna konkurrera med Qualcomms Snapdragon 888 när det gäller kraft och effektivitet.
Den nya processorn möjliggör några nya bildredigeringsfunktioner, som en suddgummi  funktion som automatiskt avlägsnar störande element i dina bilder, som till exempel rörelseoskärpa.
Processorns AI funktionalitet möjliggör också offline översättning på 55 språk. 
Pixel 6 har ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB eller 256 GB. Minnesmängden är inte möjlig att utöka via ett minneskort så den minnesmängd man får från början är det man får klara sig med resten av mobiltefonens livslängd.
Som man kan förvänta sig av en smartphone från Google levereras de nya modellerna med den senaste versionen av Android, i det här fallet Android 12. Systemet är rent och man är garanterad uppdateringar av operativsystemet i minst tre års tid och säkerhets uppdateringar i fem år.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter endast två kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) respektive 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, laser autofokus optisk bildstabilisator samt dubbla LED blixtar. 
Det faktum att Pixel 6 "bara" har två kameralinser på baksidan är egentligen inte någon nackdel eftersom det inte är antalet kameralinser som avgör om en mobil kan ta fina bilder. Just Googles mobiltelefoner är kända för att ha en väldigt hög kamerakvalitet så det är sannolikt även fallet här.
Batteriet är på 4614 mAh och har stöd för snabbladdning på 30W och batteriet kan laddas femtio procent fullt på trettio minuter. Det har även stöd för snabb trådlös laddning på 21W som en extra fördel.
Både Google Pixel 6 och Google Pixel 6 Pro representerar en inställning från Google att göra mobiltelefoner som är konkurrenskraftiga med de bästa från Apple och Samsung. Deras priser är lägre än konkurrenterna men det innebär ju inta att de är billiga direkt men billigare än majoriteten av alla andra mobiltillverkares flaggskepps mobiler.
En Google Pixel 6 kostar från 599 dollar vilket i svensk valuta landar på 5200 kronor exklusive moms.
Det är i dagsläget oklart ifall någon av dessa nya smartphones kommer att lanseras officiellt här i Sverige.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.