Google Pixel 6A

Googles senaste smartphone Google Pixel 6A erbjuder samma processor och prestanda som sina närmaste föregångare men i en mindre storlek och till ett billigare pris.
Rent designmässigt ser den ut precis som Google Pixel 6. Den har en platt framsida av glas, målade aluminiumsidor och en tvåfärgad baksida med en lång, rektangulär kameramodul placerad över hela baksidans överdel.
Displayen är fortfarande rätt så stor men den är trots allt mindre än den är hos de flesta andra av dagens moderna mobiltefoner.
Under displayens yta sitter en fingeravtrycksläsare vilken låser upp mobilen snabbt och korrekt varje gång.
Den största nedgraderingen när det gäller displayen är att displayen har en bilduppdaterings frekvens på 60 Hz vilket inte är lika bra som den bilduppdaterings frekvens på 120 Hz man ofta hittar hos dyrare flaggskepps mobiler. 
Den har en IP67-Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1 meter djupt vatten i upp till 30 minuter och det är en klar fördel. Ytterligare en fördel är att telefonen har stereo högtalare och dessutom sådana av hög kvalitet.

Displayen är en AMOLED display på 6,1 tum med 1080×2400  pixlar, ett bildförhållande på 20:9 och en pixeltäthet på PPI (pixlar per tum).
På grund av att displayen är mindre får Google Pixel 6A en högre pixeltäthet än Google Pixel 6.
Som den första modellen i Googles A-serien som använder Googles egenutvecklade åttakarniga Tensor processor vilket bör leda till att Google Pixel 6a har en prestanda som är ganska lik dess flaggskeppssyskon. Mobiltelefonen kan driva grafikintensiva mobilspel som Call Of Duty Mobile, PUBG:New State, Apex Legends, Genshin Impact och Badlanders ganska smidigt.
Processorn möjliggör vissa AI och maskininlärningsdrivna funktioner, som bättre realtidstranskription och HDR videoinspelning med kamerans högsta upplösning och bildhastighet.
Mobiltelefonen finns ovanligt nog endast i en variant med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och minnesmängden är inte möjlig att utöka i efterhand då kortplats för minneskort saknas. Den har 2 GB mindre RAM minne än basmodellen av Google Pixel 6.
Operativsystemet är Android 12 och det är naturligtvis den senaste och mest färska versionen. Operativsystemet beter sig som förväntat av en mobiltefon från Google. Tack vare att Google äger operativsystemet Android, det system som sitter i de flesta av dagens smartphones lovar Google upp till fem år av uppdateringar av operativsystem. 
Google har länge utmärkt sig inom fotografering och denna smartphone är en fortsättning på den traditionen. Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter en kameralins på 12,2 Megapixlar (vidvinkel lins) samt en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). De flesta andra mobiltillverkares smartphones har betydligt fler kameralinser men det är inte alltid antalet kameraliner som är viktigt. Det viktigaste är att de kameraliner som finns faktiskt tar fina bilder och det gäller verkligen i det här fallet.
Kamerorna tar ljusa, färgglada bilder som kan konkurrerade med och ofta trumfa bilder tagna med dyrare flaggskepps mobiler. Kamerorna har dubbla pixel PDAF, optisk bildstabilisator samt dubbla LED blixtar.
Det finns ett relativt litet batteri på 4410 mAh  men den täta optimeringen mellan hårdvara och mjukvara bidrar till en mycket bra batteritid. Mobiltelefonen klarar av en och en halv dag av måttlig användning innan det behöver laddas igen. Batteriet har stöd för snabbladdning på 18W men trådlös laddning är tyvärr inte tillgänglig och inte nödvändigtvis något man förväntar sig. Trådlös laddning är fortfarande inte en funktion som har blivit populär bland allmänheten och det är synd eftersom det är så praktiskt att ladda sin smartphone på det sättet.
Precis som sina föregångare är Google Pixel 6A en mobiltelefon som erbjuder utmärkta kameror, prestanda och batteritid.
Trist nog är Googles egentillverkade mobiltefoner inte direkt kända här trots att deras Pixel mobiler har existerat sedan 2016 och innan det hade de sin Nexus serie som också den var i det närmaste okänd bland svenska folket. Vi kan inte alls lika mycket om teknik som propagandan vill göra gällande. Det är enligt min mening inte sant att vi svenskar tar till oss ny teknik tidigt och att vi har bra koll på teknik. Därför missar vi fantastisk alternativ som till exempel Google Pixel 6A.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?