Xiaomi Redmi 9A

Xiaomi Redmi 9A är för närvarande en av de billigaste mobiltefonerna på marknaden med ett försäljningspris på under 1000 kronor. Det är väl självklart att smartphones inom den här  kategorin av mobiltelefoner inte är lämplig för alla så tänk noga igenom vad du personligen behöver få ut av din smartphone innan du beslutar dig för att beställa ett exemplar.
Displayen har en flärp i överkanten för selfie kameran istället för det mer moderna punchhålet och ramarna runt displayen är inte särskilt tunna. Detta tydliggör att det här är en lågbudget mobil bara genom att titta på den.
Chassit till Xiaomi Redmi 9A är till största delen tillverkat av plast. Ändå är mitt intryck av kvaliteten helt tillfredsställande för denna kategori av mobiltelefoner. Baksidan är matt med textur och  åsarna som skapas av texturen möjliggör ett bättre grepp om mobilen vilket är en fördel.
I mobilens överkant sitter ett hörlursuttag och på höger långsida sitter volymknapparna såväl som Powerknappen. I botten  sitter högtalaren, MicroUSB porten och en mikrofon. En stor nackdel med just denna smartphone är det faktum att den fortfarande har en MicroUSB port när samtliga andra mobiltefoner som lanseras kommer med den nyare USB Type-C porten.

Xiaomi Redmi 9A har en LCD display på 6,5 tum med 720×1600 pixlar och en pixeltäthet på 269 PPI (pixlar per tum). 
Bildförhållandet är 20:9 så displayen är mer långsmal vilket är ganska vanligt förekommande nu för tiden.
Displayen ser urtvättad ut även i bra belysning och färgnoggrannheten är inte heller direkt bra men det här är en riktigt billig smartphone så man kan inte förvänta sig den bästa kvaliteten.
Med det sagt är den här typen av smartphones inte framtagen för att passa den mer krävande användaren som spelar avancerade mobilspel och tittar på streamad film eller YouTube. Den är framtagen för att passa den lättare användaren och då blir det inte lika viktigt att ha en mobil med en kraftfull processor och extremt skarp display. En lätt användare tittar inte på sin display någon längre stund under dagen.
När man som mobiltillverkare ska ta fram en billig mobiltelefon blir man tvungen att kompromissa på en mängd punkter.
En av dessa kompromisser var i det här fallet att utelämna en fingeravtrycksläsare. Mobilen kan låsas upp med Face Unlock men ansiktsupplåsningen är långsam och det tar ofta en sekund eller mer för att låsa upp telefonens display.
Xiaomi Redmi 9A har en åttakärnig MediaTek Helio G25 processor på 2 GHz.
Processorn duger för lättare, vanlig användning som att ringa telefonsamtal, skicka och ta emot sms, surfa på webben, titta på videor på YouTube eller via streamingappar och onlinemöten är också fullt möjligt att genomföra. Detta är dock inte en processor gjord för att spela mobilspel även om man visserligen kan använda mobiltefonen för att spela icke grafikkrävande titlar som Candy Crush Saga.
Den är ihopkopplad med ett RAM minne på 2 GB RAM och ett internminne på 32 GB vilket är den enda konfigurationen som är tillgänglig för den här lågbudget mobilen här i Sverige.
Den främre kameralinsen är på endast 5 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter en ovanligt nog ensam kameralins på 13 Megapixlar (vidvinkel lins). 
Bilder tagna med den bakre kameralinsen blir godtagbara med tanke på mobilens prissättning. I dagsljus visar bilderna tillräckligt med detaljer och färgåtergivningen är någorlunda korrekt. Återigen är det här en lågbudget mobil så jämför inte bilderna med bilder tagna av flaggskepps mobiler. 
Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Det stora batteriet på 5000 mAh i kombination med en svagare processor samt en inte särskilt skarp display medför att telefonen har förutsättningarna till att ge en bra batteritid.
Xiaomi Redmi 9A är en mycket prisvärd smartphone för riktiga fyndjägare men för att hålla nere priset under 1000 kronor får man endast en enda bakre kameralins när majoriteten av alla andra mobiltefoner har minst tre kameralinser på baksidan.
Nu är Xiaomi Redmi 9A definitivt inte någon mobiltefon jag skulle kunna tänka mig att använda själv men den kan duga för den lättare användaren. Kom ihåg att alltid vara en medveten mobilköpare  och undvik att köpa mobiltefon på impuls för då riskerar man att köpa helt fel.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.