Xiaomi 12 Pro

Flaggskepps mobilen Xiaomi 12 Pro är perfekt positionerad som en Samsung Galaxy S22 Plus konkurrent tack vare topphårdvara och en fantastisk display.
Den stora displayens långsidor böjer sig mot en metallram och en slät frostad glasbaksida med en utskjutande kameramodul i det övre vänstra hörnet. Kameramodulen runt baksidan är gjord av metall och ser modern och elegant ut tack vare fina linjer som skiljer sensorerna åt.
Böjda kanter på både chassit och displayen gör att mobiltelefonen är bekväm att hålla i trots den ovanligt stora displayen.
Kanterna i aluminium är tunna längs långsidorna men är tjockare där i telefonens övre och nedre kanter.
Displayen och kanterna passar tätt ihop. Den bakre panelen har en matt beläggning för att ge lite textur och förhindra att fingeravtryck fastnar på ytan. Detta har däremot den olyckliga bieffekten att bakstycket käns som plast vilket drar ner intrycket av telefonen något.
Mobiltelefonen har ingen IP-Certifiering vilket innebär att den inte är officiellt skyddad mot damm och vatten likt många av dess konkurrenter.
Däremot har den stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192kHz kallibrerat av Harmoni Kardon. Det finns till och med fyra högtalare vilket är väldigt ovanligt.
Den sidomonterade fingeravtrycksläsaren vilken är inbygg i Powerknappen låser upp mobilen snabbt och korrekt nästan varje gång.

Displayen är en AMOLED display på 6,7 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1440×3200 pixlar vilket ger en pixeltäthet på hela 521 PPI (pixlar per tum). Bilduppdaterings frekvensen ligger på 120 Hz i jämförelse med den normala på 60 Hz och denna display skyddas av Gorilla Glas Victus.
Xiaomi 12 Pro har en utmärkt display som ligger i nivå med det bästa man kam hittar i en flaggskepps mobil just nu.
Displayens höga bildförhållande i kombination med de böjda display kanterna på långsidorna ger den ett nästan ramlöst utseende.
Mobiltefonen drivs av den senaste topp processorn från Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 på 3 GHz.telefonen erbjuder också antingen ett RAM minne på 8 eller 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB som icke är expanderbart. Det finns med andra ord inte någon plats för att installera ett minneskort.
Denna flaggskepps mobil är snabb och smidig under daglig användning och kommer att klara alla vanliga telefonuppgifter inklusive seriöst mobilspelande. Att spela Call Of Duty Mobile Apex Legends Mobile , Badlanders  eller PUBG: New State på högsta grafiska inställningarna fungerar fantastiskt väl.
Operativsystemet är Android 12 med tillverkarens egna skinn MIU 13 som ett lager över operativsystemet.
Mobilen har tre kameralinser på 50 Megapixlar på baksidan och en mycket kapabel selfie kameran på 32 Megapixlar i fronten som producerar detaljerade bilder.
En kameralins på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), en på 50 Megapixlar (telefotolins) och slutligen en på 50 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har dubbla pixel PDAF, 2×Optisk zoom, optisk bildstabilisator samt dubbla LED blixtar. Bilder tagna i bra ljus är detaljerade med utmärkt skärpa och färgerna är kraftfulla och livfulla, Att använda det dedikerade nattläget bevarar en bråkdel mer detaljer och dynamiskt omfång när man tar bilder i mörka miljöer men det blir knappast tillräckligt bra för att kunna jämföras med de bästa kameramobilerna.
Batteriet på 4600 mAh fungerar bra under daglig användning men det kan säkert vara bättre.
Xiaomi 12 Pro stöder snabbladdning på 120W via Xiaomis proprietära HyperCharge teknik. Dessutom levereras telefonen med den laddaren i kartongen. Det är en enormt stor laddare som därför och är ganska tung; Jag skulle inte vilja bära med mig den hela dagen när jag är ute någonstans. I så fall rekommenderar jag att man investerar i en annan, lättare laddare som man kan ta med sig under sådana situationer. Den medföljande laddaren kan man förslagsvis endast använda hemma.
Batteriet har också stöd för trådlös laddning med hastigheter upp till 50W genom Xiaomis egen laddningsteknik. Xiaomi hävdar att telefonen när man använder trådlös laddning kan nå en full laddning på 42 minuter.
Priset landar på 11 490 kronor så det här är definitivt inte en smartphone med ett överkomligt pris. Det är en ny flaggskepps mobil och då får man betala de här priserna.
Xiaomi bara växer och växer och har under 2021 börjat konkurrera med Apple om andra platsen i den globala ligan när det gäller antal sålda mobiltefoner och låg på en tredje plats under det fjärde kvartalet 2021 enligt Counterpoint. Trots att Xiaomi är en så stor mobiltillverkare internationellt är de fortfarande ganska okända här i Sverige och det är verkligen anmärkningsvärt. Det innebär alltså att vi här i landet saknar kunskap inom teknik och framförallt när det gäller mobiltefoner. Det är en anledning till att tekniska sajter som Mobil, M3Surfa och varför inte min egen blogg är så viktiga. Vi behövs för att göra folk mer medvetna om vilka alternativ som finns där ute. Man ska nog inte bara fastna för Apple och Samsung.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?