Huawei Nova 9

Huawei Nova 9 är en budgetmobil i övre mellansegmentet som dessvärre har en stor uppenbar nackdel.
Denna smartphone har en något daterad design när det gäller framsidan med en stor display med böjda långsidor.
Huawei Nova 9 har kanter av metall  och glasbaksida. Baksidan domineras av kameramodulen som har en unik design och sitter placerad i det övre vänstra hörnet. Huvudkameralinsen sitter inkapslad i en stor cirkel, med ytterligare tre kameralinser och LED blixten i en andra cirkel under.
Den här mobiltelefonen har en strukturerad, matt yta som ger ett bra grepp när man håller den i handen.
Det finns också en fingeravtrycksläsare under displayen som är snabb och pålitlig. Face Unlock är tillgänglig om man föredrar att låsa upp mobilen på det sättet istället.
Observera att det tyvärr inte finns någon vatten eller dammbeständig IP Certifiering för mobiltelefonen.

Displayen är en AMOLED display på 6,57 tum med bildförhållandet 19:5 och denna display har 1080×2340 pixlar och en pixeltäthet på 392 PPI (pixlar per tum).
När displayen direkt jämförs med de som sitter på dyra flaggskepps mobiler märker man att  denna display ligger på flaggskeppsnivå.
Tyvärr har den inte Gorilla Glass på displayen så den är inte lika tålig som vissa dyrare mobiltefoner.
Nova 9 är en budgetmobil i övre mellansegmentet främst på grund av att den använder Qualcomms Snapdragon 778G processor på 2,4 GHz. Den är ihopkopplad med 8 GB RAM och kommer men antingen 128 GB eller 256 GB i inbyggt minne.
Processorn arbetar smidigt och flytande även vid multi tasking och det finns tillräckligt med kraft för att driva tekniskt krävande mobilspel. En mobiltelefon i den här kategorin av mobiltefoner har processorer som ger nästan flaggskeppsprestanda. Bara Snapdragon 800 serien är bättre.
Mobiltelefonen kommer med operativsystemet HarmonyOS 2.0 i tillverkarens hemland Kina men i Europa har det istället EMUI 12 som ett lager ovanpå den öppna versionen av operativsystem Android. 
EMUI är baserad på Android 11 och verkar visuellt identisk med HarmonyOS. Eftersom Huawei måste klara sig utan Googles tjänster erbjuder den några alternativ med Huawei AppGallery, Petal Maps och andra appar och den saknar 5G nätverk och har inget stöd för Googles tjänster. Därför duger Huawei Nova 9 helt enkelt inte för de flesta användare.
Man kan fortfarande använda till exempel Gmail och YouTube men via mobiltelefonens webbläsare. Huawei har snabbt utvecklat sin egen App Store men saknar fortfarande tillgång till viktiga appar.
Selfie kameran på mobilens framsida är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en djupsensor på 2 Megapixlar samt en Makrolins på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt. 
Nova 9 har inte den bästa telefonkameran. Men den har en riktigt kapabel huvudkameralins. I dagsljus är huvudkameran exceptionell, med rika färger och tydliga detaljer under en rad förhållanden. I mörkare miljöer blir resultaten bra men avsaknaden av optisk bildstabilisator är tydlig.
Batteriet på 4300 mAh är tillräckligt för att moniltelefonen ska klara en dags användning men inte tillräckligt för att klara upp till två dagar om man inte är en exceptionellt lätt användare. Batteriet har stöd för snabbladdning på 66W vilket innebär att den kan laddas från noll till hundra procent fullt på trettioåtta minuter. Ett relativt stort batteri i kombination med snabbladdning är en utmärkt kombination som man gärna vill ha för när man väl har tömt batteriet går det fort att fylla upp igen.
En av följderna med den amerikanska regeringens handelsrestriktioner för Huawei är att även om företaget numera kan köpa processorer från Qualcomm är de förhindrade att använda 5G kompatibla processorer. Det betyder att den här mobiltelefonen endast är en mobil med stöd för 4G. 
Man kan hitta Huawei Nova 9 från strax under 3000 kronor och det är en okej prissättning som i normala fall skulle göra denna smartphone till en prisvärd smartphone men som de flesta känner till vid det här laget saknar Huaweis mobiler direkt tillgång till Googles appar och funktioner. Bara att ladda ner de appar som man vill ha leder ofta till mycket extra arbete för användaren och trots det är det inte möjligt att ladda ner många appar. Appar som alla andra tar för givna.
Förutom det existerar det mobiltefoner med bättre prestanda till ungefär samma kostnad. Man kan nämna flaggskepps mobilerna OnePlus Nord 2 och Xiaomi 11T vilka har topp processorer och full tillgång till alla appar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?