Xiaomi Redmi 10C

Xiaomi Redmi 10C är en billig budgetmobil i mellansegmentet som just när det här blogginlägget publiceras kostar 1490 kronor.
Displayen är stor och har en flärp och inte direkt super tunna ramar runt om. Hakan är mer tjock än övriga ramar och den designen är en tydlig indikation på inom vilken kategori den här mobiltelefonen inte hamnar. Den kan alltså inte misstas för att vara en flaggskepps mobil .
Baksidan och kanterna är gjorda av plast, den svarta kameramodulen är utrustad med kameraliner, LED blixt samt ovanligt nog en fingeravtrycksläsare. Jag har aldrig tidigare sett någon smartphone med en fingeravtrycksläsare placerad i en kameramodul och det faktum att den sitter långt uppe i mobilens övre hörn gör den svår att nå utan att ändra grepp på mobiltefonen.
Baksidan är matt med ett linjemönster som ger ett bra grepp när man håller i och den.
I mobiltefonens botten sitter en USB Type-C port och monohögtalaren medan ett hörlursuttag sitter uppe på toppen. Den högra långsidan har Powerknappen och volymknapparna. På den vänstra långsidan finns Sim kortplatsen.

På framsidan får man en stor LCD display på 6,71 tum med en upplösning på 720×1650 pixlar och en pixeltäthet på 268 PPI (pixlar per tum). Displayen är anständig med bra färger, ljusstyrka, kontrast och betraktningsvinklar men den är långt ifrån den allra bästa displayen där ute. Den här displayen är knappast den ultimata när man använder sin mobiltelefon som en multimedia enhet. Att titta på streamad film eller spela mobilspel under flera timmar är inte direkt någon större njutning.
Xiaomi Redmi 10C drivs av en åttakärnig Qualcomm Snapdragon 680 processor på 2,4 GHz vilket medför att telefonen hamnar i mellansegmentet när det gäller mobiltefon kategorier. Processorn är tillräckligt kraftfull och effektiv för att klara av att driva mer tekniskt krävande mobilspel som PUBG: New State Badlanders  och Apex Legends Mobile utan lagg eller fördröjningar. Däremot blir mobilen lite varm på den övre delen av bakstycket efter  långvarig tung användning.
Denna smartphone har ett RAM minne på 4 GB och upp till 128 GB internminne. Den variant som säljs i Sverige verkar tyvärr vara grund modellen med ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 64 GB och det innebär att den ligger på gränsen till att ha för liten mängd internminne. Det är viktigt att ha tillräckligt med minneskapacitet för i annat fall kan mobiltefonen snabbt bli helt full vilket kan leda till att den låser sig ganska ofta. Dessutom blir en nästan helt fylld smartphone i det närmaste oanvändbar. 
Xiaomi Redmi 10C är utrustad med dubbla bakre kameralinser bestående av en huvudkameralins på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar.  På framsidan får man en selfie kamera på 5 Megapixlar. 
Med den här mobiltelefonen får man okej bilder som enkelt kan delas på sociala medier med sin anständiga skärpa, livfullhet och kontrast. Med det sagt existerar många mobiltefoner inom samma kategori som har både fler och bättre kameraliner.
Man får också ett  batteri på 5000 mAh vilket kan ge användaren mer än en dags batteritid vid medelhög användning.
Ifall man letar efter en relativt kraftfull smartphone till en låg kostnad kommer man att bli nöjd med Xiaomi  Redmi 10C. 
Var alltid en medveten mobilköpare och undvik att köpa en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på hur du brukar använda din smartphone. Det finns olika kategorier av mobiltefoner och till och med inom dessa kategorier varierar prestandan en aning. Det är därför viktigt att läsa recensioner och jämföra specifikationer innan man beslutar vilken mobil man ska skaffa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?