Realme GT Master Edition

Realme GT Master Edition är en budgetmobil i övre mellansegmentet och den kommer från en i Sverige mindre känd mobiltillverkare. Jag har märkt att vi i det här landet i stort sett endast känner till Apple och Samsung och alla andra mobiltillverkare glöms helt enkelt bort. Detta är synd eftersom man därmed missar många bra, prisvärda alternativ som till exempel mobiltefoner från Xiaomi, Motorola, OnePlus och Realme för att nämna några märken. Det existerar betydligt fler.
Realme GT Master Edition är en smartphone med en stor display med ganska tunna ramar runt om. Displayen har ett runt hål i övre vänstra hörnet där selfie kameran är placerad och under displayens yta sitter en fingeravtrycksläsare av hög kvalitet vilken låser upp mobilen snabbt och korrekt varje gång.
Baksidan av telefonen har en mjuk, matt finish som inte bara håller fläckar borta utan också ger en sammetslen känsla i handen.
Kameramodulen uppe i det övre vänstra hörnet på baksidan är inte överdrivet stor vilket annars är en ganska vanlig typ av design nu för tiden.
Detta är en välgjord, tunn, snygg telefon som känns mer kompakt i handen än man kan förvänta sig med tanke på displayens storlek. Kanske beror det på de tunna ramarna, det höga bildförhållandet på 20:9 och den lätta konstruktionen.
Volymknappen sitter på vänster långsida medan Powerknappen är till höger. 
Realme Master Edition saknar all form av certifikation för vatten och dammbeständighet så den kan vara sårbar när man använder den i dåligt väder.

Displayen är en AMOLED display på 6,43 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 409 PPI (pixlar per tum).
Man kan välja mellan tre uppdaterings frekvensalternativ. Den maximala på 120Hz, standard på 60Hz eller autoval. Ställer man in autoval växlar mobiltefonen själv mellan bilduppdaterings frekvenserna och vilken frekvens som används för tillfället avgörs av arbetsuppgifterna. 
Processorn som driver det hela är en åttakärnig Snapdragon 778G processor på 2,4 GHz vilken hittar vanligtvis sitter i just budgetmobiler i övre mellanklassen. Det vill säga smartphones som Xiaomi 11 Lite 5G och Samsungs Galaxy A52. Det är en mycket kapabel processor men man kommer inte att få den sortens toppprestanda som man får i de dyra flaggskeppstelefonerna som för närvarande finns på marknaden.
Processorn är ihopkopplad med antingen ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB eller ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB. Det finns ingen plats för ett minneskort så minneskapaciteten är inte möjlig att utöka i efterhand. Den minnesmängd man får från början måste man därför leva med hela telefonens livslängd. Det är väldigt vanligt att en smartphone modell lanseras i flera olika varianter vilket är viktigt att känna till.
Kamerorna består av en huvudkamera på 64 Megapixlar, en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en Makrolins på 2 Megapixlar. På framsidan finns det också en selfie kamera på 32 Megapixlar (vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Den främre kameralinsen gör ett bra jobb med att fånga detaljer men färgerna ser lite överdrivna ut. Huvudkameralinsen är kapabel till att ta fantastiska bilder vid bra ljusförhållanden men resultaten blir naturligtvis inte lika bra i mörkare miljöer.
Batteriet med en kapacitet på 4300 mAh på har en helt okej batteritid. Den klarar en dag av standardanvändning utan problem.
Grundmodellen kostar i dagsläget 3290 kronor och för de pengarna får man en bra mobiltefon men det är alltid viktigt att jämföra olika mobiltelefoner inom samma prisklass för att på så sätt hitta bästa möjliga mobiltelefon för de pengar man planerar att spendera. Se alltid till att vara en medveten mobilköpare. Om du inte är en person som har bra koll på vad man ska ha koll på för att kunna avgöra vilken smartphone som passar just dig och som ger mer för pengarna rekommenderar jag dig att läsa mitt tidigare blogginlägg Hur väljer man rätt mobiltefon.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?