Nothing Phone (1)


Den nystartade mobiltillverkaren Nothing har lanserat sin första mobiltefon Nothing Phone 1. Deras smartphone kommer med anständiga, men inte banbrytande specifikationer och ett konkurrenskraftigt pris. Medan designen indikerar att den är en flaggskepps mobil är den egentligen en budgetmobil i övre mellansegmentet.
Nothing och dess VD Carl Pei har lyckats skapa ett oproportionerligt stort intresse kring sin första mobiltelefon. Vi som är intresserade av mobiltefoner och teknik har hört talas om den här kommande mobiltefonen i över ett år medan det samma knappast gäller för de ointresserade. Det finns många människor där ute som aldrig har hört talas om denna smartphone. Samma personer som inte känner till OnePlus, att Nokia har börjat tillverka mobiltelefoner igen och att Xiaomi är en av världens största mobiltillverkare. Min personliga åsikt är att det är lite trist att gemene man endast känner till Samsung och Apple när det ju existerar så otroligt många fler intressanta mobiltillverkare.
Nothing Phone 1:s design är verkligen det som skiljer den från konkurrenterna. 
Runt displayen sitter en inte helt oväsentligt tjock ram men det funkar ändå rent estetiskt genom att den är konsekvent tjock hela vägen runt. En del budgetmobiler har tjocka ramar vilka är extra tjocka i hakan (delen under displayen).
Mobiltefonen har en  genomskinlig glasplatta på baksidan som gör att man kanse insidan av telefonen och bakstycket har noggrant designats för att ge ett mer ovanligt utseende till en i övrigt normalt konstruerad mobiltefon.
Förutom en genomskinlig baksida finns det även ett mönster av LED ljus.
Dessa rader av vita lysdioder är designade för att lysa upp telefonens baksida och kan faktiskt meddela användaren om olika saker  som aviseringar och mobiltelefonens laddningsstatus.
Nothing Phone 1 har raka kanter av metall med rundade hörn och en platt fram och baksida.
Powerknappen sitter på höger långsida, medan volymknapparna är placerade på vänster långsida. I nederkanten sitter en ensam högtalare, SIM kortplatsen och USB Typ C porten.

Displayen är en AMOLED display på 6,55 tum vilken är tillräckligt stor för att göra filmtittande på resande fot njutningsfullt. Displayen med bildförhållandet 20:9 har 1080×2400 pixlar och har en pixeltäthet på PPI (pixlar per tum). Den är skarp med livfulla färger. Displayens bilduppdaterings frekvens på 120Hz gör att det ser smörigt ut att svepa runt på hemskärmarna eller bläddra igenom webbsidor.
Mobiltelefon drivs av en åttakärnig  Snapdragon 778G Plus processor vilket är en processor som är framtagen för att sitta i budgetmobiler i övre mellansegmentet. 
Grundmodellen har ett RAM på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Ingen av de flera olika varianterna har plats för ett minneskort så minneskapaciteten är låst.
Den bästa varianten av denna mobiltelefon har ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB.
Den har mer än tillräckligt med kraft för att smidigt hantera allt från multitasking till mobilspelande. Den klarar utan problem till exempel några rundor Call of Duty Mobile, Badlanders, Apex Legends Mobile eller PUBG: New State med höga grafikinställningar utan att bli för varm.
Den främre kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter två kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) och ytterligare en kameralins på 50 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator och LED blixt.
Nu har Nothing Phone 1 endast två kameralinser på baksidan och det är mindre än vad många konkurrenters mobiltefoner har men de två kameralinserna håller en hög kvalitet. Detta är ingen flaggskepps mobil så förvänta dig inte den allra bästa kvaliteten men bilder tagna med mobilen blir oftast väldigt fina.
Batteriet är på 4500 mAh och har stöd för snabbladdning på 33W och snabb trådlös laddning på upp till 15W. 
Batteritiden är pålitlig vilket medför att man  genomgående bör klara en hel dags användning även om tunga användare som mig själv kan behöva ladda batteriet innan dagens slut.
Nothing Phone 1 kostar 5990 kronor hos Netonnet och det är ett helt okej pris med tanke på att man får något som är mer unikt som definitivt kommer att få uppmärksamhet när folk ser telefonen. Den här mobiltelefonen har dessutom hyfsat bra, duglig prestanda.
Framtiden får utvisa ifall det i framtiden kommer att lanseras en uppföljare från den här nya mobiltillverkaren. Mycket hänger på om Nothing Phone 1 blir en succé eller helt enkelt floppar. Vi har tyvärr tidigare sett flera exempel på hur dåligt det gått för andra nya mobiltillverkare som inte har lyckats göra sin mobiltelefon känd för allmänheten. Här kan jag nämna Essential PH 1 vilken lanserades 2017 och som likt Nothing Phone 1 var en väldigt bra smartphone med en unik design. Den blev dessvärre en rejäl flopp och den fick aldrig någonsin någon uppföljare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?