Mobilspelens framtida utveckling.

Det lär väl inte komma som en överraskning att mobilspelandet ute i världen blir mer och mer populärt. Medan stationära datorer erbjuder en större skärm och möjligen en mer uppslukande upplevelse, har möjligheten att spela spel på språng, när som helst och var som helst medfört att allt fler spelar spel på sina mobiltelefoner. Åtminstone sett på ett internationellt perspektiv. I Sverige däremot verkar mobilspel inte riktigt blivit lika populära som ute i stora delar av övriga världen. 
Smartphones, till skillnad från spelkonsoler och speldatorer är multifunktionella enheter. Dessutom äger i stort sett alla en mobiltefon  och som ett resultat har utvecklare av mobilspel en bredare och mer varierad användarbas än utvecklare av konsol och PC spel.
Stora utgivare som Riot Games, EA, Konami, Bethesda och Ubisoft har tagit sig in på mobilspelsmarknaden de senaste åren. Och de har tagit sina stora speltitlar till mobilen eller är på väg att göra det.
Eftersom mobiltefon tekniken redan är ganska avancerad, vad kan vi förvänta oss av mobilspelen i framtiden?

Smartphones displayer har blivit bättre för varje ny generation. De kan nu visa video i full HD och de lite dyrare modellern använder sig av displayer av typen AMOLED och det ger förbättrade färger, klarhet och ljusstyrka.
Den senaste trenden är att tillverkare av mobiler ökar bilduppdaterings frekvensen hos sina smartphone skärmar. För spel innebär det en jämnare bildflöde och en ökad bildhastighet.
Cloud gaming kommer sannolikt att snabbt öka i popularitet eftersom det tillåter spelare att spela när de är på språng, så länge de har en internetuppkoppling av hög kvalitet. Dessa tjänster låter användare spela konsol och PC spel på sina mobiltelefoner men för det krävs en bra internetanslutning.
Detta är något som hardcore spelare har velat ha i flera år. Få skulle tacka nej till möjligheten att spela sina favoritkonsol och PC spel på också utan hemmet. Genom att streama spel behöver inte telefonen arbeta allt för hårt på grund av att alla tunga arbetsuppgifter förflyttas från själva mobilen och istället blir utförd på en kraftfull server i molnet.
När vi tar hänsyn till det faktum att mobila enheter ständigt får uppgraderingar med bättre grafik och snabbare processorkraft är det inte så konstigt att vi redan har börjat att se rena mobilversioner av stora franchise spel. Spel som tidigare bara släpptes för stationära datorer eller spelkonsoler har börjat att krympas ner för att kunna spelas på smartphones. Här kan nämnas spel som Apex Legends, Valorant, Division och Warframe.
Inom en nära framtid bör spelare förvänta sig att se mer VR integrering i mobilspel. Den stora utmaningen just nu är att VR (Virtual Reality) headseten är exklusiva och dyra. Men spelare bör förvänta sig att de snart blir mer tillgängliga över hela världen när väl priserna går ner. Ny teknik är nämligen alltid som dyrast i början av sin utveckling.
AR (Augmented Reality) har också dramatiskt förändrat spelindustrin. Ett par enastående exempel är Pokemon Go och JURASSIC WORLD ALIVE. I spelen gör AR det möjligt för spelare att se Pokémon eller dinosaurier ute i den verkliga miljön genom att titta på mobiltefonens display. Spelare bör förvänta sig att se mer AR integration i mobilspel i framtiden.
Mobiltefonerna har blivit mer sofistikerade och många kommer med ansiktsigenkänningsfunktion. Denna teknik kan användas i videospel för att göra dem mer spännande. Till exempel kan spelare använda den här funktionen för att skapa en spelkaraktär som liknar dem. Detta förväntas bli ett vanligt inslag under de kommande åren vilket kommer att förhöja spelupplevelsen ytterligare.
Sammanfattningsvis kan man säga att framtiden för oss mobilspelare ser ljus ut med många nya, intressanta mobilspel att sätta tänderna i. Vi får bara hoppas att det här ökar antalet mobilspelare här i Sverige eftersom vi här nästan uteslutande spelar PC och konsolspel istället för mobilspel. Mobilspel är betydligt mer populära ute i övriga världen och då framförallt i utvecklingsländer där man inte har råd med dyr teknik. Att spela mobilspel är en väldigt billig sysselsättning, oftast är spelen helt gratis att ladda ner och spela på sin smartphone.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?