Nokia 9 PureView


Nokia 9 PureView är en unik, ny smartphone från HMD Global som är det finska företag som numera tillverkar Nokia mobiltelefoner. Det unika med denna mobil är det stora antalet kameralinser på baksidan av telefonen.
Displayen är stor och har bildförhållandet 18:9 så den här mobiltelefonen passar utmärkt för att avnjuta multimedia. Det säger sig självt att det inte blir lika bra om man till exempel tittar på streamad film på Netflix i en mobiltelefon med en liten skärm.
En fingeravtrycksläsare är placerad under displayen. Detta är en funktion som började dyka upp förra året och som kommit att bli mer vanligt förekommande under det här året.
Spoiler alert. En del konsumenter tror felaktigt att Samsung var först med fingeravtrycksläsare under displayen men det är inte korrekt. Bland annat OnePlus 6T som lanserades i November 2018 har en fingeravtrycksläsare placerad i displayens glas.
Designen är den gamla vanliga med baksidan täckt av glas med plast under och kanter av metall. Däremot finns det ingen flärp i frontens överkant.
Nokia 9 PureView har en USB Typ C Port i underkant men saknar hörlursuttag likt många andra av dagens mobiltelefoner.
Mobilen är vattentålig och har en IP-67 Certifiering så den tål att vistas på 1 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.


Framsidan har en vanlig standard design men på baksidan är den här mobiltelefonen mer spännande med sina fem olika kameralinser. Ingen av linserna sticker ut från chassit vilket är en fördel eftersom det ger en finare konstruktion som samtidigt skyddar kamerorna från onödiga repor.
Endast två av linserna är i färg och resten är i svart vitt och samtliga är på 12 Megapixlar med Zeiss optik.
Som ni förstår riktar sig HMD Global med den här mobilen mot konsumenter som vill ha en fantastisk kamera mobil. När du tar en bild tar telefonen minst ett foto från varje kameralins för att därefter sammanfoga dessa till en enda bild.
Displayen är på 6 tum med 1440×2880 pixlar så pixeltätheten landar på 538 ppi (pixlar per tum) vilket medför att mobilen har en bra skärpa och färgåtergivning.
Den främre kameralinsen är på 20 Megapixlar.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 845 processor på 2,8 GHz och det är inte den senaste topp processorn från Qualcomm vilket för en del kan vara en nackdel. För mig gör det inte så mycket på grund av att det fortfarande är en kraftfull processor som samtidigt är relativt färsk. Man måste ju inte ha årets absoluta topp prestanda för att få en mycket bra upplevelse.
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 128 GB. Med så pass mycket internminne behöver man förstås inte utöka minneskapaciteten i första taget så följdaktligen saknas plats för ett minneskort.
Batteriet är på 3320 mAh och stödjer både snabb trådlös laddning och snabbladdning.
När det gäller Nokias mobiltelefoner är det få i Sverige som har förstått att de har existerat pånytt sedan 2016 . Det är trist att folk har så lite koll på vad som händer i mobilvärlden både när det gäller teknik och olika mobil märken. Man känner endast till Apple, Samsung, Sony och till viss del Huawei och alla andra mobil tillverkare blir förbisedda som alternativ.
Nokia mobiler håller en hög kvalitet och tillverkaren har en varierad produkt katalog med allt från lågbudget mobiler till flaggskepps mobiler.
Nokia 9 PureView placerar sig i den senare kategorin och har en prislapp på 6490 kronor.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?