Vad är flaggskepps mobil 2019?


Alla mobiltillverkare har sina egna flaggskepps mobiler men vad är egentligen en flaggskepps mobil och vad krävs av en sådan 2019?
En flaggskepps mobil även kallad en toppmodell är helt enkelt de mobiltelefoner som kommer med årets mest kraftfulla processorer, bästa kamerakvaliteten, byggkvaliteten och så vidare. Ofta är de först med ny innovativ design och funktioner som efter ett år eller så tar sig vidare till budgetmobiler i mellanklass.
En flaggskepps mobil är den eller de modeller som är tillverkarens allra mest påkostade produkt med vilken de konkurrerar med varandra med för att visa vad de är kababla till på den högsta nivån.
De har trådlös laddning, snabbladdning och är ofta vattentåliga.
Nästan alla mobiltelefoner, oavsett kategori är konstruerade av en kombination av plast, glas och metall där kanterna på telefonerna är av metall men baksidan av plast som har täckts av flera lager glas.


Snapdragon 855, Hisilicon Kirin 980 och Exynos 9810 är exempel på kraftfulla topp processorer som sitter i många av årets toppmodeller varav Snapdragon 855 processorn sitter i majoriteten av flaggskepps mobilerna där ute.
RAM minnet hos dessa smartphones ligger på minst 4 GB men ofta mer än så.
Många har ett inbyggt minne på minimum 64 GB och uppåt.
De senaste åren har stora displayer varit väldigt populära och förra året blev det vanligt med långsmala displayer med bildförhållandet 18:9 som når långt ut på telefonernas kanter med tunna ramar runt för att passa in så stora skärmar som möjligt men ändå få en relativt kompakt konstruktion. Som ett steg i den riktningen började det dyka upp flärpar i toppen på displayerna för att få plats med selfie kameran/ kamerorna. Vissa modeller hade stora flärpar, helst i början av 2018 men med tiden döck det upp mobiler med tårdropps formade flärpar så att det skulle bli mindre störande.
Nu i början av 2019 börjar det även komma smartphones med hål i displayen för kameralinserna istället.
Fingeravtryckläsare har haft olika placeringar under åren och förra året var det vanligt att de satt på baksidan av mobiltelefonen för att ge just en så stor display som bara möjligt. Tidigare var det mer vanligt att de satt direkt under displayen. Till exempel Sony har haft fingeravtrycksläsaren på ena långsidan av sina tidigare toppmodeller.
I slutet av 2018 kom mobiler med fingeravtrycksläsare under själva displayen, alltså en helt ny teknik som förmodligen inom kort kommer att nå nāgot billigare mobiltelefoner.
På senare tid har utvecklingen inom mobil kamera området gått flera steg framåt på så sätt att tillverkare monterar in flera olika kameralinser i sina mobiltelefoner. Dessa kameror har olika färdigheter och en kan till exempel vara en vanlig kameralins, en svartvit kameralins och en vidvinkel lins. Variations möjligheterna är många och mobil tillverkarna sammarbete ibland med kända kamera tillverkare och använder deras optik för att få en ändå högre kvalitet på sina bilder. När det gäller kamerornas funktioner finns det ibland också artificiell intelligens vilket medför att kameralinserna kan känna igen det objekt man riktar kameran emot och ändrar inställningarna för att få en så bra bild som möjligt. Detta är förmodligen endast början för AI och i en nära framtid kommer den sannolikt kunna utföra så mycket mer än att aktivera inställningar i kameror.
Om man vill ha det allra bästa är det en flaggskepps mobil man ska satsa på. Men då får man naturligtvis räkna med att spendera en hel del pengar. Det näst bästa är en så kallad flaggskepps dödare. Det vill säga en smartphone som har i det närmaste samma prestanda och ibland design men till ett lägre pris.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?