Doro 8080


Doro 8080 har budget prestanda och en fin design men designmässigt påminner telefonen om en mobiltelefon från 2016.
Det finns ingen stor display som når långt ut på kanterna och ramen runt mobilen är av metall medans baksidan är av greppvänlig plast. Helt annorlunda än hur många av dagens mobiltelefoner är konstruerade. De har ju väldigt ofta stora långsmala  displayer och bakstycken täckta av glas.
Nedanför displayen sitter .
en fingeravtrycksläsare. Dessutom finns hjälpknappen fortfarande kvar.  Genom att trycka in den knappen  kan din äldre släkting omedelbart ringa in hjälp om det behövs.
Den kommer med Android 9.0, den senaste versionen av Googles operativsystem.
Samtliga av den här mobiltillverkarens mobiltelefoner riktar sig mot äldre användare som både är ovan med modern teknik och som med tiden har fått åldersrelaterade besvär som försämrad syn,  hörsel och till och med demens och Doro 8080 är deras bästa mobil hitintills. I botten av mobiltelefonen sitter en USB Typ C port.


Mobiltelefonen inkluderar sådana funktioner som en specialanpassad launcher, en SOS-knapp och ett användargränssnitt som är utformat för personer med sämre syn, kognitiv nedgång i samband med demens och andra funktionshinder i samband med ålder.
Det användaren behöver göra är att trycka på Sök-ikonen.  Gränssnittet växlar sedan från Doros launcher till ett förenklat gränssnitt som kan hjälpa användaren med olika applikationer.  Inom det förenklade startprogrammet finns meddelanden, e-post, samtalslogg och Googles sökmotor och text och ikon storlekarna blir större för att underlätta användningen av Doro 8080 för seniorer med dålig syn.
När det gäller specifikationerna rör det sig om en ren budget prestanda och det är naturligtvis synd att Doro inte har satsat på att åtminstone hamna i mellansegmentet med denna smartphone.
Man har helt enkelt bedömt att äldre inte har behov av en kraftfull mobiltelefon och det må stämma in på många men långt ifrån alla äldre vill ha svagare prestanda i sin telefon.
Displayen är en LCD display på 5,7 tum med
1440×720 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 289 ppi (pixlar per tum). Skärmens skärpa och tydlighet när det gäller detaljer är helt enkelt okej även om det förstås hade kunnat vara ännu bättre.
Under chassit sitter en åttakärnig  Snapdragon 439 processor på 2 GHz och den här mobilen har ett RAM minne på 3 GB.
Internminnet är på 32 GB men minnesmängden går att utöka med ett minneskort på upp till 256 GB.
Batteriet är på 3200 mAh vilket är en godkänd batteristorlek med prestanda och display kvalitet i åtanke.
Den främre kameralinsen är på 5 Megapixlar och den ensamma bakre kameralinsen är på 16 Megapixlar och har autofokus och LED blixt.
Selfie kameran har ett ovanligt lågt antal Megapixlar för att vara en smartphone från 2019 och därmed blir bilder tagna med den främre kameralinsen inte särskilt bra.
Den bakre kameralinsen är betydligt bättre men hamnar knappast i topp när det kommer till kamerakvaliteten.
En Doro 8080 har ett pris på 3990 kronor och det känns för dyrt med tanke på specifikationerna. Om man ser Doro 8080 som en vanlig traditionell mobiltelefon jämförbar med vanliga mobiltelefoner är prissättningen på tok för hög.
Man kan lätt hitta en mobil i samma prisklass eller billigare och med mycket bättre prestanda. Ser man däremot Doro 8080 som något mer unikt på grund av att den är en nischad produkt med anpassade funktioner kan man anse att priset är godtagbart.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?