Sony Xperia 10


Sony har aldrig riktigt utmärkt sig på att göra smartphones i mellanklass på samma nivå som konkurrenter som Motorola och Xiaomi gör när det gäller att erbjuda mer prestanda för pengarna, men företaget strävar efter att ändra det med nya Xperia 10.
Sony Xperia 10 är en mobiltelefon i mellansegmentet med Sonys flaggskepps design och det unika bildförhållande 21:9 till en telefon som kostar en tredjedel av priset jämfört med de flesta nya toppmodeller.
Istället för att ha en flärp eller hål i displayen för att placera selfie kameran i har Sonys telefoner en tjock panna på toppen av mobilen för att hysa selfiekameran samt samtals högtalare.
Detta ger en omodern design som knappast tilltalar den stora massan av konsumenter. Hakan under displayen är dock föredömligt tunn.
Framsidan täcks av glas medan chassit i övrigt är konstruerat av plast vilket numera är ett ovanligt materialval även hos budgetmobiler i mellanklass. Nu för tiden är det endast lågbudget mobiler som är byggda av detta material.
Sony Xperia 10 har en fingeravtrycksläsare vilken är placerad i en knapp på telefonens högra långsida och den har förstås en USB Typ C port. Något annat hade varit en ren skandal.


Sony Xperia 10 har en LCD display på 6 tum med 1080×2520 pixlar med en pixeltäthet på 475 ppp (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 5.
Displayen är högre än på din nuvarande smartphone, och idén här är att när du vänder mobiltelefonen i landskapsläge kommer den att erbjuda den optimala displayen för att titta på streamad film, titta på foton eller spela mobil spel. Nackdelen är att det mesta innehåll inte har bildförhållandet 21:9 utan är anpassat till bildförhållandet 16:9 och det innebär att man inte utnyttjar hela displayen när man till exempel tittar på film eller YouTube videos.
RAM minnet är på 3 GB och internminnet är på 64 GB hos basmodellen. Sedan finns en bättre variant med ett RAM minne på 4 GB men samma mängd inbyggt minne. Båda varianterna har plats för ett minneskort för att på det sättet kunna få mer utrymme i sin mobiltelefon.
Den drivs av en åttakärnig Snapdragon 630 processor på 2,2 GHz.
Den främre kameralinsen är på 8 Megapixlar och det är en vidvinkel lins. På baksidan sitter en kameralins på 13 Megapixlar (vidvinkel lins) och en djupsensor på 5 Megapixlar. De har PDAF och LED blixt.
Det inbyggda batteriet är på 2870 mAh och har stöd för snabbladdning via Quick Charge 3.0.
Sony Xperia 10 har 24 bitars ljud på 192 kHz så ljudet från stereo högtalarna är utmärkt. Dessutom har den ovanligt nog ett hörlursuttag vilket är en funktion som försvinner mer och mer hos dagens mobiltelefoner.
En Sony Xperia 10 kostar från 3490 kronor och det är ett helt okej pris om man tittar på prestanda och design.
Man är inte längre tvungen att beställa en dyr flaggskepps mobil för att få en bra mobil upplevelse och utvecklingen går varje år framåt.
Handla aldrig en ny mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på de behov du personligen har när det gäller din smartphone. Allt för många struntar helt i att jämföra olika mobiler genom att läsa recensioner och kolla upp specifikationerna innan man bestämmer sig.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?