Farväl Blackberry.


BlackBerry slutar i telefonbranschen ännu en gång. Du kanske känner till att BlackBerry slutade att tillverka smartphones redan 2016, men att de licensierade ut sitt varumärke till den kinesiska mobiltillverkaren TCL. De har både tillverkat BlackBerry mobiler med QWERTY tangentbord och några med den nu mer vanliga designen utan tangentbord och med stora displayer.
Nu när TCL:s license löper ut den 31 Augusti 2020 väljer TCL att inte förnya avtalet.
Under den period som avtalet var igång stod Blackberry Limited för de säkerhetsfunktioner och funktioner som krävs för att säkerställa att mobiltelefonerna var äkta BlackBerry telefoner. BlackBerry KEYone, BlackBerry Motion, KEY2 och KEY2 LE är utmärkta smartphones med stort fokus på mobil säkerhet vilket är en av de saker Blackberry har varit kända för. En annan sak var tangentborden som hjälpte till att göra mobiltelefonerna till effektiva arbetsredskap.
Sannolikheten att någon annan tillverkare tar över licensen är nog ganska minimal då Blackberry endast har en procent av mobil marknaden. Därmed ser vi slutet för Blackberry när det gäller mobiltelefoner.


BlackBerry, som tillverkade enheter med sitt eget operativsystem, var en gång marknadsledande i smartphone världen med sina QWERTY tangentbord och fick lojala användare bland de som arbetar på kontor med administrativa arbetsuppgifter. Denna popularitet ledde till att det Kanadensiska företagetet kontrollerade cirka 50 procent av mobiltelefon marknaden i USA och cirka 20 procent globalt när företaget låg på sin topp 2011.
Fallet blev dock rejält när mobiltelefoner med dagens pekskärmar ökade i popularitet.
Efter lanseringen av Apples första iPhone och en mängd populära mobiltelefoner med ny design lanserades såg Blackberry gradvis sjunkande marknadsandelar. Detta på grund av att de inte lyckades att producera mobiltelefoner som intresserade konsumenterna. Deras telefoner följde helt enkelt inte de rådande trenderna och låg knappast heller i framkant av utvecklingen.
Sedan efter att ha ett helt eget operativsystem ända från starten övergick Blackberry till att använda Android och detta berodde på svårigheterna att ha ett litet operativsystem som endast används i mobiltelefoner av ett visst märke. Om man väljer det märket låser man sig som konsument till det märket under många år framöver och det är det långt ifrån alla som vill.
Sedan kom TCL in I bilden men det blev inte det lyft man hade förväntat sig.
Tyvärr verkar nostalgin av att äga en mobiltelefon som påminner en om tidigare år inte ha varit tillräckligt för att skjuta igång försäljningen för Blackberry.
Blackberry Limited är i dagsläget ett företag som satsar på andra områden snarare än smartphones och dessa områden är säkerhets mjukvara och tjänster.
Det kanadensiska företagetet ser i nuläget ut att vara slut som mobiltillverkare men det finns förstås en minimal chans till att företaget återigen börjar att tillverka sina egna smartphones igen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?