Vad är en olåst mobiltelefon?


Det finns många fördelar med att köpa en olåst smartphone och få nackdelar.
De flesta konsumenter beställer en ny mobiltelefon från sin mobiloperatör men det är fullt möjligt att ha ett abonnemang men ändå köpa en obunden mobiltelefon. Detta är tyvärr något som många personer inte har förstått utan de tror felaktigt att de är tvungna att beställa sin mobil från den operatör där man har sitt abonnemang och att obundna mobiltelefoner endast är till för personer med kontantkort.
Jag har själv ett abonnemang sedan många år tillbaka men använder en obunden mobiltelefon med mitt abonnemang.
När du använder en upplåst mobil finns inga nätverks begränsningar, man kan byta operatör hur många gånger som helst.
Operatörslåsta smartphones har blockerats från att använda med andra nätverk än din teleoperatör och de gör så för att du som konsument inte enkelt ska kunna byta operatör. Du som kund stannar hos dem under hela din bindningstid och de tjänar lite extra på att du delbetalar telefonen via ditt abonnemang.


Med en olåst mobiltelefon finns inte några större begränsningar man kan lättare byta till ett bättre erbjudande. Allra helst om du använder ett kontantkort men även till viss del när man har ett abonnemang.
Operatörer har ett begränsat urval av mobiler och de tenderar att ha de mest populära mobiltelefonerna. När man väljer att använda en olåst mobiltelefon blir utbudet i det närmaste obegränsat eftersom du kan välja en telefon från en mängd olika tillverkare över hela världen.
Så länge som din ekonomi tillåter kan man skaffa en ny mobiltelefon när man vill vilket inte är möjligt när man delbetalar sin smartphone hos sin teleoperatör. Där låser man sig till att använda sin mobil i 12 eller 24 månader.
Det är lätt att sälja vidare sin mobil på grund av att man inte är tvungen att vänta på att någon bindningstid ska gå ut för att därefter låsa upp telefonen och sälja den till någon annan.
En operatörlåst telefon blir betydligt besvärligare att sälja då den som köper den måste ha samma operatör som dig.
För personer som brukar resa utomlands och stanna lite längre finns fördelen att man enkelt kan byta sitt Simkort till ett lokalt sådant för att på så sätt slippa dyra räkningar från sin mobiloperatör. Det är fortfarande dyrare att ringa med en svensk operatör utomlands än det är när man väljer att använda ett Simkort från en operatör i det land man befinner sig.
Finns det någon nackdel? Ja det finns det.
Den stora nackdelen är att man behöver ha hela summan som mobiltelefonen kostar på sitt konto vid beställnings tillfället och ju dyrare smartphone ju mer pengar behöver man spara ihop innan ett köp. En flaggskepps mobil blir därmed nästan utesluten för de flesta men det är långt ifrån alla som faktiskt behöver en toppmodell.
Man får inte heller samma tekniska support som man kan få om man delbetalar sin mobiltelefon via en teleoperatör. Vid problem med din smartphone måste man vända sig direkt till tillverkaren när man har köpt sin mobiltelefon kontant via någon nätbutik och det kan i värsta fall leda till helt utebliven hjälp.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?