Xiaomi Mi 10


Xiaomi Mi 10 är en kommande flaggskepps mobil från kinesiska Xiaomi och den ska inte misstas för att vara samma smartphone som Xiaomi Mi Note 10. Det kan lätt uppstå misstag när olika mobiltelefoner har så pass lika namn.
Xiaomi Mi 10 har endast lanserats i kina men en global lansering väntas ske i slutet av februari.
Den stora displayens långsidor som kröks över kanterna och har ett runt hål i displayens övre vänstra hörn som huserar den främre kameralinsen.
På baksidan sitter kameralinserna lodrätt under varandra och kameramodulen sticker ut en aning från chassit precis så som det brukar se ut hos många av Xiaomis mobiltelefoner.
Modulen är lokaliserad i telefonens övre vänstra hörn. I övrigt är bakstycket helt tomt eftersom fingeravtrycksläsaren sitter under displayens yta och inte på baksidan.
Xiaomi Mi 10 har kanter av metall och baksidan är av plast men som har täckts av glas. Inget nytt när det gäller materialvalet med andra ord.
Den här mobilen har stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192 kHz vilket lär innebära att den har ett bra ljud vilket i kombination med den stora displayen medför att Xiaomi Mi 10 är en utmärkt multimedia enhet. Att titta på streamad film eller spela mobil spel bör bli en riktigt trevlig upplevelse.


Mobiltelefonen har en stor display på 6,7 tum med 2340×1080 pixlar och därmed blir pixeltätheten 386 ppi (pixlar per tum) och det betyder att displayen är ganska skarp men utan att ha samma skärpa som till exempel Samsung Galaxy S20.
Displayens uppdateringsfrekvens ligger på 90 Hz i jämförelse med det normala 60 Hz som majoriteten av alla mobiler har. En högre uppdateringsfrekvens gör att telefonen upplevs snabbare.
Xiaomi Mi 10 har en åttakärnig Snapdragon 865 processor på 2,8 GHz och har ett RAM minne på 8 GB. Internminnet är på 128 GB och med ett så pass stort inbyggt minne behöver man knappast plats för ett minneskort så det saknas här.
Det existerar två bättre varianter varav en har samma mängd RAM minne men ett internminne på 256 GB och den andra har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB.
Den purfärska processorn är anpassad med 5G funktionen så detta är alltså en 5G mobil.
Operativsystemet är Android 10 men med tillverkarens skinn MIUI 11. Systemet är med andra ord inte rent och det är lite av en nackdel även om det för mig själv inte är det allra viktigaste att ha en mobiltelefon med ett rent operativsystem. Ett rent system underlättar för snabba uppdateringar av själva systemet på grund av att mobiltillverkarna då inte först behöver anpassa systemet för att fungera ihop med deras skinn.
En av de viktigaste funktionen hos Xiaomi Mi 10 är den bakre huvudkameran på 108 Megapixlar.
En annan intressant funktion är att mobiltelefonen har ett vätskekylsystem vilket har utformats för att hålla telefonen sval även under hård påfrestning, till exempel vid spelande.
Den främre kameralinsen är en vidvinkel lins på 20 Megapixlar och på baksidan sitter fyra kameralinser. Huvudkameran är på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), 2 Megapixlar (Makrolins) samt en djupsensor på 2 Megapixlar.
Batteriet är på 4780 mAh och har stöd för snabbladdning och trådlös laddning.
Att äga en smartphone med ett stort batteri och flera funktioner för att ladda batteriet är naturligtvis stora fördelar.
Xiaomi är kända för att erbjuda oss konsumenter bra produkter till bra priser som ofta ligger under konkurrenternas prissättning av deras likvärdiga produkter men enligt uppgifter kommer Xiaomi Mi 10 kosta en aning mer än vanligt.
Det beror huvudsakligen på att omkostnaderna för komponenterna har ökat. Bland annat är det övergången från Snapdragon 855 processorn till den nya 5G kompatibla Snapdragon 865 processorn samt displayen med fingeravtrycksläsare under displayens yta som har gjort att tillverkningskostnaden har ökat.
Ett svenskt pris är inte känt ännu då mobiltelefonen inte har lanserats här ännu.
I Kina kostar basmodellen 570 dollar vilket motsvarar ungefär 5500 kronor och på den summan tillkommer den svenska momsen.
Detta medför att Xiaomi Mi 10 inte riktigt är en billig smartphone men om man ser den i sitt sammanhang och jämför priset med andra mobiltelefoner med samma processor är den billigare än det de flesta konkurrenter kan erbjuda.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?