Google Pixel 4

Nu när de två nya modellerna Google Pixel 5 och Google Pixel 4a 5G har presenterats kan det vara läge att göra en återblick på föregångaren Google Pixel 4. 
Google Pixel 4 har till skillnad mot den nya Pixel 5 en topp processor från det är den lanserades och är följaktligen en flaggskepps mobil. 
Denna smartphone är en aning ovanlig på grund av att den på vissa områden är bättre mobiltelefon än av efterträdaren Google Pixel 5 men på andra områden är en sämre mobiltelefon. 
Ramarna runt den stora displayen är tunna i tre riktningar. Ramen ovanför displayen är extra tjock men det finns en teknisk anledningen till att området är så pass stort. Där uppe sitter en hel del teknik som är där för att ge en extra säker, extremt snabb Face Unlock och där sitter till och med en radar sensor kallad Soli med vilken man styr olika luftgester man gör med handen ovanför displayens yta. 
Med Motion Sense kan man bläddra i meny systemet, hoppa över låter i en spellista på Spotify, avvisa ett samtal eller tysta ett alarm och det gör man alltså genom att vifta över mobilens display med handen.
Designen består bland annat av en frostad glasbaksida med en fyrkantig svart kameramodul, en svartfärgad aluminium runt telefonens kanter samt en orange Powerknapp.
Mobiltelefonen har stereo högtalare med utmärkt ljud.


Displayen är en AMOLED display på 5,7 tum med bildförhållandet 19:9 och den har 1080×2280 pixlar. Pixeltätheten hamnar på 444 ppi (pixlar per tum). 
Displayen har dessutom en bilduppdaterings frekvens på 90Hz vilket innebär att bläddrande i systemet, öppnandet av appar och mobilt spelande känns mjukare och snabbare. Den vanliga bilduppdaterings frekvensen ligger på 60Hz.
Displayen skyddas av Gorilla Glas 5.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 855 processor på 2,8 GHz och det rör sig om en topp processor från 2019, det år mobiltelefon lanserades.
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 64 GB hos basmodellen men det existerar även bättre varianter med samma mängd RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Det finns ingen plats för ett minneskort så den minnesmängd som kommer med telefonen är den man får leva med och därför är det bäst att satsa på den bästa varianten. I alla fall ifall du brukar spara mycket bilder, videos, filmer eller laddar ner mycket appar och mobilspel.
Google Pixel 4 har många funktioner som man inte finner hos andra mobiltelefoner från andra mobiltillverkare.
Extra funktioner inkluderar Face Unlock med 3D teknik, tidigare nämnda Motion Sense och den ljudinspelnings applikation som kan transkribera talade ord från till exempel lektioner, föreläsningar och intervjuer till text i realtid (direktöversättning). Det gör med hjälp av en inbyggd AI intelligens inbygg i själva mobilen.
Den framåtriktade kameralinsen är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter endast två kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och en kameralins på 16 Megapixlar (telefoto lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator, 2×optisk zoom samt dubbla LED blixtar.
Kamerakvaliteten är extremt hög som vanligt när det gäller Googles Pixel mobiler.
Operativsystemet är Android 10 och det är en helt ren version av systemet vilken dessutom är garanterade uppdateringar i minst tre år efter mobiltelefonens lansering. 
Tyvärr är batterilivslängden mindre imponerande 2800 mAh batteriet klarar nästan hela dagen med genomsnittlig användning. Detta har förbättrats hos den nyligen presenterade Google Pixel 5 som har ett betydligt större batteri.
Det är synd med mobiltelefonens dåliga batteritid på grund av att Google Pixel 4 i övrigt är en så fantastisk all round mobil med användbara, innovativa funktioner (Face Unlock, Motion Sense), kraftfull prestanda och den världsledande kamerakvaliteten.
Googles Pixel mobiltelefoner säljs tyvärr inte officiellt här i Sverige men en del butiker har ändå tagit in den. Basmodellen är möjlig att beställa från Proshop där den kostar 6990 kronor men det här är en utgående modell som därför blir svårare att få tag på.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.