Vikten av att läsa på innan beställning.

I detta blogginlägg tänker jag ta upp någonting som jag anser vara extremt viktigt när man tänker beställa en ny smartphone. 
Något som många verkar strunta i helt utan en tanke på de negativa konsekvenserna som kan uppstå. 
Att beställa en ny mobiltelefon borde rimligen vara en stor sak med tanke på att många av oss spenderar mycket pengar för att skaffa en.
Därför blir det viktigt att beställa rätt mobil från början eftersom man sällan får en andra chans. Den mobilen man beställer blir man tvungen att behålla i flera år framöver. Att då mer eller mindre skaffa en på ren impuls eller endast baserat på design kan vi väl alla enas om är bara dumt?
Tänk igenom vilka specifikationer och funktioner du personligen behöver mesta av din mobiltelefon för det varierar väldigt från person till person.
Farbror Kurt som mest använder sin mobil för att ringa samtal behöver inte en mobiltelefon med en lika kraftfull processor som tjugofem åriga Anton som gärna spelar grafiskt och tekniskt krävande mobilspel.

Läs på först. Välj ut ett antal mobiltelefoner som uppfyller dina krav och din budget. Läs gärna recensioner, kolla upp specifikationer, besök fysiska butiker och känn på telefonen om möjligheten finns. En hel del mobiler säljs endast via nätet. 
Bli inte lurad av reklam eller försäljare som bara vill sälja en onödigt dyr smartphone till dig på grund av att de får provision på försäljningen.
Det faktum att många mobiltelefoner släpps i olika varianter på samma områden i världen är ännu en anledning att faktiskt läsa på lite innan man slår till och skaffar mobilen. 
När man köper på ren impuls och därför råkar beställa den där sämre varianten av en smartphone med ett RAM minne på 2 GB och ett inbyggt minne på 16 GB när samma modell finns med ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB för ett par hundralappar mer är inte smart. Framtidssäkra mobilen genom att betala lite mer och få specifikationer som du klarar dig på i några år.
Ett internminne fylls upp med tiden och när minneskapaciteten börjar att ta slut blir din mobiltelefon i det närmaste oanvändbar. 
Man riskerar också att få en mobiltelefon med en svag och därmed seg processor, ett litet batteri som töms fort och så vidare.
Ytterligare en aspekt av vikt är ju att man av misstag kan råka skaffa en smartphone behäftad med i media kända problem. Problem man inte känner till, helt enkelt på grund av att man inte har kollat upp fakta innan man bestämmer sig för telefonen.
Jag har till exempel läst på olika sociala medier om personer som har beställt en Huawei P40 Pro utan att veta om att den flaggskepps mobilen helt saknar tillgång till Googles tjänster och det leder till stora bekymmer eftersom det är just Google som äger operativsystemet Android. Detta kände personerna märkligt nog inte till när beställningen gjordes. Vilken tråkig överraskning det lär ha blivit när de startade upp mobilen för första gången.
Det är förstås något helt annat att köpa en Huawei P40 Pro och vara medveten om att den saknar Google PlayStore, Gmail, Facebook, Maps med mera och ändå beställa ett exemplar än att beställa den och inte ha någon aning. 
Eller tänk dig att 2016 köpa en Samsung Galaxy Note 7 efter att problemen med det exploderande batteriet var känt bara för att man inte har bemödat sig om att läsa om mobilen. 
Sedan har vi även den där idén om att ständigt försöka köpa bästa möjliga smartphone i just din prisklass. Med det menar jag följande. Om jag letar efter en ny mobiltelefon och jag har en budget på låt oss säga 5000 kronor och jag efter att ha jämfört olika mobiltelefoner med den prissättningen finner ett antal olika alternativ. Bland dessa alternativ finns en mobiltelefon med en flaggskepps processor och resten är budgetmobiler i övre mellansegmentet. Då väljer jag naturligtvis flaggskepps mobilen då jag därmed får något bättre för samma pris. 
Att hitta just den där mobilen blir helt omöjligt ifall man inte jämför specifikationer och läser recensioner.
För mig är det helt obegripligt att folk väljer en ny smartphone av ren slump utan att veta särskilt mycket om telefonen alls. 
Det här gäller förstås inte bara för mobiltelefoner utan också när man tänker spendera mycket pengar på någonting. Läser man på lika lite inför ett köp när man tänker köpa en ny bil, båt, tvättmaskin eller villa för att ge några exempel?
Naturligtvis inser jag att de personer som mest behöver läsa den här texten sannolikt inte kommer att läsa den på grund av att de inte läser den här typen av texter. Men ni som vet bättre och som har vänner, bekanta eller släktingar som uppenbarligen brukar välja smartphone på impuls får gärna visa dem detta blogginlägg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.