Googles egna smartphones.

Pixel serien må vara endast fyra år gammal, men Googles egna smartphones har varit en del av företagets vision i över tio år nu. Trots det känner inte särskilt många till att Google som ju äger operativsystemet Android tillverkar helt egna mobiltelefoner.
Det hela började med Nexus serien 2010 när Google lanserade Nexus One. 
Nexus telefonerna var mobiler som till en början såldes i begränsade mängder till utvecklare och entusiaster som ville ha bra, billigare smartphones med ett opåverkat system.
Google Nexus 6P blev den sista mobiltelefon i denna serie av smartphones och den togs fram i samarbete med Huawei. Faktum är att samtliga Nexus mobiler togs fram med hjälp av olika etablerade mobiltillverkare som Samsung, HTC, Huawei, Motorola och LG där tillverkarna gjorde själva telefonerna och Google stod för operativsystemet och deras funktioner. Motorola ägdes till och med av Google under några år innan Motorola såldes vidare till Lenovo.
Efter att i flera år beslutade sig Google för att bygga flaggskepps mobiler som fortfarande erbjuder ett rent operativsystem och använder den senaste topp processorn men konstruerad av mer premium material och med flaggskepps prestanda på samtliga punkter. 
Google ville helt enkelt sälja större mängder smartphones till massorna vilket tyvärr ledde till att de tog fram flaggskepps mobiler med flaggskepps priser.




Detta beslut gjorde en hel del personer besvikna eftersom de inte längre fick mobiltelefoner med en topp processorer till budgetpris.
Google presenterade de två första mobiltelefonerna i Pixel serien i Oktober 2016. De var Google Pixel och Google Pixel XL som hade en mer påkostad design än de tidigare telefonerna. Mobiltelefonerna ser identiska ut och den enda skillnaden är storleken där Pixel XL förstås är den största av dem.
Dessa mobiltelefoner designades av HTC under Googles ledning och de efterföljande Google Pixel 2 och Google Pixel 2 XL designades både av HTC och LG.
2018 köpte Google större delen av det ekonomiskt kämpande HTCs designteam för 1,1 miljarder dollar. Företaget fick därmed ungefär 2000 designers, ingenjörer och support personal som övergick till att arbeta med att ta fram nya Pixel mobiler framöver.
Nu när Google har sitt helt egna team av designers kan de göra det mesta av arbetet själva utan inblandning från andra företag.
Google har hittills inte lyckats att sälja särskilt många mobiltelefoner, de är fortfarande en relativt liten och okänd mobiltillverkare. Väldigt få personer känner ens till att Google har helt egna smartphones och det är synd på grund av att de har många fördelar jämfört med många konkurrenters motsvarande smartphones.
Googles design chef Rick Osterloh har sagt att han hoppas att Google kommer att sälja ett ansenligt antal telefoner inom fem år. Att ha egna designers är ett stort kliv i den riktningen.
Så här långt har vi dock inte sett någon större ökning av försäljnings siffrorna kanske främst eftersom den stora majoriteten av konsumenterna inte ens vet att telefonerna existerar. 
Google lanserar inte så många modeller varje år i jämförelse med många andra mobiltillverkare.
De flesta mobiltillverkare lanserar ett stort antal mobiltelefoner inom olika kategorier varje år. Faktiskt så många att det blir svårt att hålla isär dem och kunna veta vilken smartphone som passa en bäst. Det är bland annat därför den här bloggen existerar. För att hjälpa mina läsare att hitta rätt i det stora utbudet och lära ut vad man bör tänka på innan man bestämmer sig.
Hitintills i år har Google släppt Google Pixel 4a, Google Pixel 4a 5G och Google Pixel 5.
Om du har blivit intresserad av Googles smartphones kan någon av dessa modeller vara värda att överväga som din nästa mobiltelefon. Man får när man beställer en av Googles telefoner avancerade kameror av högsta kvalitet, den absolut renaste versionen av operativsystemet Android och en väldigt väloptimerad smartphone med bra specifikationer. Det är det här som Pixel mobilerna är kända för.
Förhoppningsvis har det här blogginlägget väckt intresse och medvetenhet om Googles telefoner. Ta gärna reda på mer om dessa smartphones för det finns så otroligt mycket information om dem därute.  
Om fler känner till telefonerna och efterfrågan ökar kan det med tiden leda till att Google Pixel mobilerna börjar att säljas officiellt även här vilket ökar mångfalden. Fler mobiltelefoner att välja bland helt enkelt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.