Månadens mobil (Oktober 2020).


OnePlus 7T anser jag vara Oktober månads bästa mobil affär ifall man är ute efter en ny smartphone som erbjuder mycket för pengarna. Anledningen till detta är att man just nu kan få den för ett väldigt bra pris när man betalar den kontant hos många nätbutiker.
Hur bra är egentligen OnePlus 7T tolv månader efter lanseringen? Hur står den sig i konkurrensen mot de färskare flaggskepps mobilerna?
OnePlus 7T som med andra ord är en smartphone som lanserades 2019 fortsätter att vara en av de snabbaste mobiltelefonerna på marknaden.
Processorn är inte längre den färskaste men det rör sig fortfarande om en kraftfull topp processor som i kombination med en väloptimerad programvara och en smidig display med en bilduppdaterings frekvens på 90Hz även idag är ett kraftmonster.
När OnePlus 7T lanserades gav den mer för pengarna än de flesta av sina konkurrenter inom flaggskepps kategorin av mobiltelefoner och nu 2020 förblir den en mobiltelefon som ger mycket värde.
I fronten sitter en stor display med tunna ramar runt och med en liten flärp för selfie kameran.
Kanterna runt telefonen är gjord av metall och baksidan är av plast som har täckts av flera lager glas. 
Byggkvaliteten är fantastisk med utmärkt passform och finish speciellt med tanke på vad man betalar. 
Kameramodulen på baksidan är stor och helt rund. I övrigt är bakstycket tomt eftersom fingeravtrycksläsaren sitter under displayens yta. 
OnePlus 7T går också att låsa upp med Face Unlock eller genom den gamla metoden, en kod.
Den har stereo högtalare och det ger ett bra ljud som ytterligare lyfter upplevelsen när man tittar på streamad film, på YouTube eller spelar mobilspel.

Skärmen är en AMOLED display på 6,5 tum med 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på 402 ppi (pixlar per tum). Bildförhållandet är 20:9 vilket innebär att displayen är mer långsmal än de var för ett par år sedan. Bilduppdaterings frekvensen är på 90Hz.
Displayen ger en väldigt bra upplevelse vid film tittande och mobilspelande. Färger och kontrast håller topp kvalitet och färgerna ser livliga ut.
Processorn är den åttakärniga Snapdragon 855 Plus processorn på 2,9 GHz, en absolut topp processor från 2019. RAM minnet är på 8 GB och internminnet är på 128 GB hos basmodellen men det existerar en bättre variant med ett inbyggt minne på 256 GB. Minnesmängden är inte möjlig att utöka så det inbyggda minnet är det man får leva med resten av telefonens livslängd. 
Oavsett vad man använder mobiltelefonen till så flyger allt fram på ett mjukt och smidigt sätt och den högre bilduppdaterings frekvensen medför att man märker av det extra tydligt.
OnePlus fokuserar väldigt på att göra upplevelsen av deras smartphones smidig och snabb på grund av att de ständigt vill skjuta gränsen för vad man kan förvänta sig att få till konkurrenskraftiga priser.
Trots att priserna på deras smartphones varje år stiger och de inte längre ligger så långt ifrån konkurrenterna erbjuder de när allt kommer omkring ändå flaggskepps prestanda till en lägre kostnad.
Den framåtriktade kameralinsen är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan i den runda kameramodulen sitter tre kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 12 Megapixlar (telefoto lins) och 16 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, Optisk bildstabilisator, 2×optisk zoom, laser autofokus samt dubbla LED blixtar.
Kamerorna är kapabla till att ta bra bilder vid ljusare förhållanden till exempel på dagtid med godkänd skärpa och naturlig färgåtergivning.
Kamerakvaliteten är inte den bästa som finns på marknaden men är ändå hyfsat bra.
Operativsystemet är Android 10. Som ett lager över Android ligger OnePlus skinn OxygenOS.
Det rör sig om ett av de lättare skinn som finns men utan att för den skull vara helt rent som hos Googles Pixel mobiltelefoner.
Batteritiden är okej men är långt ifrån den bästa och det beror på batteriet på 3800 mAh vilket är i minsta laget med tanke på mobilens kraftfulla processor och displayens bilduppdaterings frekvens på 90Hz. Batteriet har snabbladdning på 30W vilket på sätt och vis kompenserar för det en aning för lilla batteristorleken men det finns många mobiltelefoner där ute som kommer med både stora batterier och snabbladdning. 
OnePlus 7T har de topp specifikationer och funktioner som man kan förvänta sig av en flaggskepps mobil till ett nedbantat och billigare paket.
Den här mobiltelefonen levererar ungefär samma funktioner som OnePlus 8 för mindre pengar vilket gör den till ett underbart alternativ 2020.
Man får fortfarande en topp processor men det råkar bara vara förra årets värsting processor och det är ett lågt pris att betala för att få en topp mobil för mindre. Priset hamnar nu när det här blogginlägget skrivs runt 5990 kronor men den är möjlig att finna billigare ifall man letar lite. Webhallen kör just nu en kampanj där modellen med ett internminne på 128 GB kostar 5590 kronor och det är ett väldigt bra pris med tanke på vad man får för pengarna.
OnePlus 7T är en toppmobil och som sådan är den främst till för hardcore användaren som behöver den här typen av prestanda för att mobilen på ett bra sätt klarar av de arbetsuppgifter den utsätts för. Precis som alla andra flaggskepps mobiler blir den lite av en overkill för många personer.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.