Nokia 8.3 5G


Finska HMD Global och deras Nokia telefoner är ganska okända här i Sverige och det är synd för deras smartphones håller en hög lägsta nivå och de säljs dessutom officiellt här i Sverige så de är lätta att få tag på. 
Yngre människor har ofta inte ens hört talas om Nokia och något äldre personer som var med när Nokia var en av världens största mobiltillverkare tror felaktigt att det inte släpps nya Nokia mobiler. Det vill säga att tillverkningen har lagts ner för länge sedan. Detta är alltså inte korrekt.
Nokia 8.3 5G är som namnet avslöjar en mobiltelefon med 5G stöd och det är även en budgetmobil i övre mellansegmentet.
Displayen är ovanligt stor till och med med dagens mått och det är en nackdel eller en fördel helt beroende på vad du själv föredrar.
Ramarna runt displayen är tunna i tre riktningar men den nedre så kallade hakan är lite tjockare. Selfie kameran är lokaliserad i ett runt hål i displayens överkant något som bara har blivit mer och mer vanligt förekommande hos dagens smartphones. De tidigare så vanliga flärparna har minskat rejält i popularitet hos mobil designers.
Kanterna runt telefonen är gjord av metall och baksidan är av plast som har täckts av glas. 
Nokia 8.3 5G finns endast i färgen blått och baksidan skiftar fint i färgnyans beroende på hur ljuset faller över mobilen.
Fingeravtrycksläsaren sitter i Powerknappen på vänster långsida och den låser upp mobilen korrekt och snabbt. Placeringen av fingeravtrycksläsaren är okej men jag skulle personligen föredra om den satt på baksidan eller eventuellt under displayens yta. 
Ett hörlursuttag finns ovanligt nog hos den här mobiltelefonen. 

Displayen är en LCD display på 6,8 tum med 1080×2400 pixlar med en pixeltäthet på ppi (pixlar per tum). Bildförhållandet är 20:9 och bilduppdaterings frekvensen är den normala på 60Hz. Displayen är lite mer långsmal än hos tidigare års mobiltelefoner men det är knappast något som är unikt för Nokia 8.3 5G. Det hade inte skadar om telefonen haft en bilduppdaterings frekvens på 90Hz eller mer på grund av att det skulle ge ett mjukare flyt när man bläddrar i menyerna, öppnar sidor på nätet eller spelar mobilspel.
När man beställer den här mobiltelefonen får man ingen topp processor utan man får hålla till godo med den åttakärniga Snapdragon 765G processorn på 2,4 GHz. Processorn är tillräckligt kraftfull för de flesta samtidigt som den har stöd för 5G vilket är bra. Den når däremot inte ända upp till samma prestanda som till exempel en mobil med en åttakärnig Snapdragon 865 processor under chassit.
Det är till stor del processorn som avgör inom vilken kategori en smartphone hamnar och det är en faktor man bör tänka på när man letar efter sin nästa mobiltelefon. 
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 64 GB men det gäller den billigare basmodellen för det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB. Ifall man bestämmer sig för att man vill beställa en Nokia 8.3 5G och man har ekonomisk möjlighet skulle jag rekommendera att beställa den dyrare varianten. 
Det faktum att många mobiltelefoner släpps i olika varianter på samma områden i världen är ännu en anledning att faktiskt läsa på lite innan man slår till och skaffar mobilen. Om man varken läser recensioner eller kollar på specifikationerna missar man att till exempel Nokia 8.3 5G finns i en bättre version med både mer RAM minne och mer inbyggt minne och det för endast några hundralappar mer.
Operativsystemet är Android 10 och det rör sig om en ren version av systemet på grund av att det här är en Android One enhet.
Selfie kameran är på 24 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser på 64 Megapixlar (Vidvinkel lins), 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF, laser autofokus samt dubbla LED blixtar men de saknar alltså optisk bildstabilisator vilket alltid är bra att ha. Bilder blir om man har optisk bildstabilisator ofta skarpare eftersom det tar bort skackigheten när man håller telefonen i handen.
Kamerorna låter dig ta bilder som ser tillräckligt fina ut för att laddas upp på sociala medier med bra skärpa och färggranna bilder.
Kamerakvaliteten ligger naturligtvis inte på samma höga nivå som de som sitter i flaggskepps mobilerna. 
Batteriet är på 4500 mAh och har stöd för snabbladdning på 18W.
Oavsett vad du vill få ut av den smartphone du har valt, en anständig kamerakvalitet, tillräckligt kraftfull processor eller 5G kompatibilitet är Nokia 8.3 5G värd en titt.
Det har nu lustigt nog dyka upp mobiltelefoner med 5G i namnet som om vi inte läser igenom specifikations listan innan vi väljer telefon.
HMD Global har gått med i Android One programmet för att säkerställa att mobiltelefoner som den här får ett helt rent och opåverkat operativsystem med två års garanterade uppdateringar av systemet. 
Operativsystemet är Android 10 och det rör sig som sagt om en version utan skinn.
Priset på en Nokia 8.3 5G landar på från 6490 kronor och att man faktiskt får en flaggskepps processor istället för bara några hundralappar mer om man istället väljer en Xiaomi Mi 10T är inte till den här mobiltelefonens fördel.
Enligt min ödmjuka åsikt är det allt för få konsumenter som faktiskt gör jobbet och läser recensioner och jämför olika mobiltelefoners specifikationer innan man bestämmer sig för vilken mobil man tänker använda de närmaste åren. Jag skulle aldrig skaffa en smartphone på ren impuls bara baserat på design, vilken tillverkaren är eller på grund av att grannen har skaffat en likadan. Risken för besvikelse är allt för stor. 













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.