Samsung Galaxy S20 FE Exynos versionen.


Jag har i tidigare inlägg informerat om den nya Samsung Galaxy S20 FE (Fan Edition) som ju kommer i två olika versioner och skillnaden dem emellan är olika processorer samt att en har stöd för 5G. I övrigt rör det sig om samma flaggskepps mobiler. Det är inte ovanligt att Samsung lanserar modeller med olika processorer men de brukar endast släppas i olika delar av världen. Vi i Sverige har fått hålla till godo med Samsungs egentillverkade Exynos processor medans Sydkorea och USA har fått den något bättre Snapdragon från Qualcomm. Men nu släpps dessa modeller parallellt så vi får förhoppningsvis möjlighet att välja. Enligt uppgift ska i alla fall många länder i Europa och övriga världen ha möjlighet att beställa båda versionerna.
Majoriteten av alla som tänker skaffa en dyr flaggskepps mobil undviker att beställa en konstruerad av plast.
Man förväntar sig numera mobiltelefoner av mer lyxiga material som metall och glas. Detta trots att de telefonerna blir mer ömtåliga.
Både byggkvaliteten och kvaliteten på plasten har förbättrats avsevärt sedan de dagar när nästan samtliga mobiltelefoner oavsett kategori var byggda av plast.
Hos den nya Samsung Galaxy S20 FE har tillverkaren valt att använda en plast av hög kvalitet (men fortfarande rör det sig om plast) för att hålla nere kostnaderna. Det kan vara en nackdel ifall konsumenterna helt väljer bort mobilen men det får framtiden utvisa.
Klart är dock att Samsung Galaxy S20 FE känns lika välkonstruerad och solid som andra liknande smartphones.

I den här texten riktar vi in oss på den billigare Exynos modellen. Om man vill spendera mindre pengar men trots det få en Samsung Galaxy S20 FE kan den vara ett utmärkt val men man behöver vara medveten om att man därmed får en helt annan processor än den som sitter i den lite dyrare varianten av samma mobiltelefon.
Som vanligt varierar din upplevelse av telefonen beroende på var i världen du lever.
Ifall man bor i Sverige får man i årets topp mobiler från Samsung leva med att ha en Exynos 990 processor under chassit men i USA och tillverkarens hemland Sydkorea får man istället den bättre Snapdragon 865 processorn.
Detta gäller alltså med de vanliga mobiltelefonerna i S20 serien och inte nödvändigtvis för Samsung Galaxy S20 FE.
Skillnaden när det gäller grafikprestanda mellan de två versionerna av mobilen är ganska olika och det är Exynos som ligger sämre till.
Fast Samsung gärna påstår att processorerna ligger på exakt samma nivå har det visat sig att det inte riktigt är korrekt. 
Samsungs egentillverkade chip har under en lång tid legat efter Qualcomms motsvarande alternativ både när det kommer till prestanda och energieffektivitet. 
Qualcomm Snapdragon 865 processorn drar till exempel tio procent mindre ström än Exynos 990 processorn.
Om du vill äga en kraftfull flaggskepps mobil duger vilken som helst av Samsungs topp mobiler oavsett var du befinner dig i världen men om du vill ha den absolut mest kraftfulla av dem bör du välja en som drivs av en Snapdragon processor om möjligheten att välja finns.
Återigen vill jag vara tydlig med att skillnaderna mellan dessa två processorer inte alls är gigantisk men den finns där och varför ska vi i Europa och Sverige få en "sämre" smartphone men betala lika mycket som de som får en "bättre"?
Nu väljer jag även att återigen ta upp det underliga med att man presenterar Samsung Galaxy S20 FE som ett budget alternativ till de tidigare i år lanserade mobilerna i S20 serien när den faktiskt hamnar på ungefär samma prisnivå som en vanlig Samsung Galaxy S20. 
Trots sin Exynos 990 processor är Samsung Galaxy S20 totalt sett en bättre mobiltelefon när man tittar på materialval och övrig prestanda.
Jag menar inte att Samsung Galaxy S20 FE (Fan Edition) är en dålig smartphone. Tvärtom är den en väldigt bra flaggskepps mobil till ett pressat pris. Men för att nå den prissättningen finns här en del kompromisser. Man har kompromissat på helt rätt sätt men när man kan få en Samsung Galaxy S20 till ett lägre pris eller ungefär samma pris blir den en bättre deal. Eftersom den inte kompromissar med någonting utan lanserades som en absolut topp mobil på samtliga punkter. Samsung Galaxy S20 är helt enkelt överlag en bättre mobiltelefon. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.