Google Pixel 5


Google har helt nyligen presenterat sin nya smartphone Google Pixel 5 vilken är en budgetmobil i övre mellansegmentet och precis som vanligt kommer telefonen inte att lanseras i Sverige. 
Föregångaren hade en topp processor vilket Google Pixel 5 inte har, den har istället en processor tänkt att sitta i budgetmobiler i just mellansegmentet.
Denna smartphone är en aning ovanlig på grund av att den på vissa områden är en uppgradering av föregångaren Google Pixel 4 men på andra områden är en nedgradering.
Detta beror på att Google som har tillverkat mobiltelefonen under många år aldrig har lyckats sälja lika många exemplar som de största mobiltillverkarna och att få ner prissättningen är ett nytt sätt för Google att få upp försäljnings siffrorna. De har alltså bytt inriktning sedan föregångarna lanserades förra året.
Mobiltelefonens chassi är konstruerad av återvunnen aluminium till skillnad mot de flesta andra som ju använder en kombination av metall, plast och glas.
En intressant detalj är att trots att mobilen är byggd av metall kommer den med trådlös laddning vilket egentligen inte skulle vara möjligt när man använder metall.
Det är en av anledningarna till att mobiltillverkare istället använder plast eller baksidor täckta av flera lager glas. Det finns i nuläget inte någon information om den teknik Google använder för att få trådlös laddning att fungera ihop med ett chassi av metall.
Den som vanligt stora displayen har ett hål för selfie kameran och tunna ramar runt om displayen. På baksidan sitter en fingeravtrycksläsare och en fyrkantig kameramodul som har två kameralinser.
Designen är enkel och minimalistisk precis som alltid när det gäller Googles egna smartphones.
Telefonen har en IP-68 Certifiering så den klarar av att tappas i vattnet och det är förstås alltid trevligt med lite extra skydd så att risken att mobilen går sönder minskar. 
Den har även stereo högtalare med bra ljud.

Displayen är en AMOLED display på 6 tum med 1080×2340 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 432 ppi (pixlar per tum). Bildförhållandet är 19:5 så displayen är mer långsmal än de var för några år sedan.
Bilduppdaterings frekvensen är på 90Hz och att displayen är av typen AMOLED gör att den ger djup svärta och fantastiska färger även i övrigt. En LCD display med samma pixeltäthet hade blivit billigare för mobiltillverkaren att använda och hade ledit till ett ännu mer överkomligt pris samtidigt som färgåtergivningen hade varit utmärkt men man valde alltså att satsa lite extra. 
Denna smartphone drivs av en åttakärnig Snapdragon 765G processor på 2,4 GHz och den har ett RAM minne på 8 GB samt ett inbyggt minne på 128 GB.
Processorn inuti Pixel 5 är mer än tillräckligt kraftfullt för att klara av alla appar eller mobilspel du vill använda. Genom att den inte är en topp processor innebär att man som konsument får betala ett lägre pris och det är alltid välkommet.
När majoriteten av alla mobiltelefoner som lanseras har minst tre kameralinser på baksidan har den här mobiltelefonen endast två men det är inte alltid antalet som är viktigast. Att ha två men av allra högsta kamerakvalitet är naturligtvis viktigare och Googles mobiler är kända för att ha en av världens bästa kamerakvalitet. 
Den främre kameralinsen är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins). På baksidan sitter två kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och 16 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator samt LED blixt.
Batteriet på 4080 mAh har stöd för snabbladdning och trådlös laddning samtidigt som det är betydligt större än hos föregångaren Google Pixel 4 som led av en mediokert batteritid.
De stora fördelarna med att äga en mobiltelefon från Google är ett helt rent och väldigt väloptimerat operativsystem, garanterade uppdateringar av systemet i minst tre år efter lanseringen och de väldigt bra kamerorna.
Google har bekräftat att mobiltelefonen bland annat kommer att lanseras i USA, England och Australien och den är möjlig att föreställa direkt från Google nätbutik.
Prislappen landar på 699 dollar som omväxlat motsvarar ungefär 6250 svenska kronor. 
Det ser onekligen ut som att Google har beslutat att inte längre ta fram renodlade flaggskepps mobiler utan helt enkelt satsa på budgetsrgmentet och då främst smartphones i övre mellansegmentet. 
Detta är enligt min bedömning ett bra beslut för att de har svårt att nå ut med sina produkter när de konkurrerar med Samsung och iPhone när de lanserar mobiler inom samma priskategori. 
Anledningen till att Pixel telefonerna inte säljs officiellt här i Sverige är förmodligen att så få faktiskt ens känner till att de existerar. Medvetenheten om vilka alternativ som finns är oerhört liten här i landet och det är trist.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.