Google Pixel 4a 5G


Google Pixel 4a 5G är i princip samma mobiltelefon som den tidigare lanserade Google Pixel 4a men med en större display. Likt denna är mobilens chassi konstruerat av matt plast för att hålla kostnaderna nere.
Den främre kameralinsen sitter uppe på displayens vänstra överkant i ett runt hål i displayens yta. Detta som ett sätt att få tunna ramar runt den stora displayen.
Åtminstone till en början finns telefonen endast i svart men lite längre fram i tiden är det möjligt att den också kommer finnas i vitt.
Google Pixel 4a 5G har ett hörlursuttag men saknar vattentäthet vilket Google Pixel 5 däremot har. Stereo högtalare finns men ljudet är lite för lågt kallibrerat och saknar bas.
Den här mobiltelefonen har en fingeravtrycksläsare på baksidan och en fyrkantig kameramodul med två kameralinser finns också där.

Displayen är en AMOLED display på 6,2 tum med bildförhållandet 19:5 och den har 1080×2340 pixlar med en pixeltäthet på 413 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 3. Bilduppdaterings frekvensen är den normala på 60Hz medans den dyrare Google Pixel 5 har 90Hz istället. 
Google Pixel 4a 5G har samma processor som den samtidigt presenterade Google Pixel 5 nämligen den åttakärniga Snapdragon 765G på 2,4 GHz vilken ger en aning mer krafft än Snapdragon 730G som sitter i Google Pixel 4a.
Ingen av de här processorerna kan hålla jämna steg med de processorer som sitter i årets flaggskepps mobiler.
Ingen av de tre modeller som Google har presenterat 2020 är ett flaggskepp vilket klart och tydligt visar på den nya inriktning som Google har valt. Man har uppenbarligen insett att man inte klarar av att konkurrera med de dyra, mer kända mobiltillverkarnas topp mobiler och har därför beslutat att fokusera på något billigare modeller framöver. 
Google 4 som kom 2019 saknade en fingeravtrycksläsare och hade endast Face Unlock men i år har Google gått tillbaka till fingeravtrycksläsare och skippat Face Unlock helt hos alla årets mobiltelefoner. Man valde även bort topp processorer som ett sätt att få ner prissättningen på sina smartphones.
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 128 GB och den minnesmängd som man får blir man tvungen att klara sig med hela telefonens livslängd då minneskort plats saknas. 
Selfie kameran på framsidan är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan i den svarta kameramodulen sitter en kameralins på 12 Megapixlar (vidvinkel lins)och en kameralins på 16 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator samt LED blixt.
Kamerakvaliteten är väldigt hög som vanligt hos mobiltelefoner i Pixel serien. Bilder tagna med deras kameror brukar anses vara av en så pass hög kvalitet att de ligger bland de bästa i världen.
På grund av att detta är en smartphone framtagen av Google som vi alla vet äger operativsystemet Android handlar det om en helt opåverkad version av systemet. Det är en av fördelarna med att äga den här typen av telefon. De flesta andra mobiltillverkare som använder operativsystemet Android lägger till funktioner och inställningar som inte fanns där från början. Så kallade skinn.
Operativsystemet är Android 11 med möjlighet till uppdatering till Android 12 så fort systemet släpps någon gång i framtiden (tidigast 2021).
Batteriet är på 3885 mAh och har stöd för snabbladdning men har inte stöd för trådlös laddning vilket är en aning oturligt på grund av att mobilen är byggd av plast är tekniken fullt möjlig att montera in men Google har alltså valt bort funktionen i den här mobiltelefonen.
En Google Pixel 4a 5G kostar 499 dollar men ett svenskt pris är ej tillgängligt då mobilen inte kommer att säljas officiellt här i Sverige. Det är dock troligt att den trots det tas in av någon enstaka svensk nätbutik i landet men man kan inte beställa den via sitt abonnemang.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.