Asus Zenfone 8

Asus Zenfone 8 är en av de mindre flaggskepps mobilerna på marknaden och gör den därmed intressant för personer som helst vill ha mer kompakta mobiltefoner.
Fokus för mobilens design har varit att skapa en mindre telefon som är bekväm att använda i ena handen, vilket Asus har gjort utan att spara på processorkraft eller avancerade funktioner.
Den platta AMOLED displayen genomborras av en hålkamera överst till vänster. 
Telefonen har avrundade hörn och den plana baksidans kanter är avrundade även de.
Displayen är skyddad av Gorilla Glass Victus och har en fingeravtrycksläsare under displayens yta medan bakstycket skyddas av Gorilla Glass 3 och har en frostat yta. På baksidans vänstra övre hörn sitter en rektangulär kameramodul som sticker ut från chassit.
Den övergripande formfaktorn är slät och med sin något mer kompakta konstruktion är denna smartphone lätt att bära med sig i en ficka
Asus sparade inte på material eller byggkvalitet utan allt med mobiltelefonen indikerar hög kvalitet. Kanterna runt telefonen är av metall.
Asus Zenfone 8 har stereo högtalare med 32 bitars ljud på 384 kHz. 
Asus Zenfone 8 har också en IP-68 Certifiering som gör att mobilen klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter. 

Displayen är av typen AMOLED och är på 5,9 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på respektabla 446 ppi (pixlar per tum).
Många av dagens telefoner och särskilt då flaggskepps mobiler kommer med större displayer som mäter mellan 6,3 och 6,9 tum. Detta delvis som ett sätt att förhöja upplevelsen av multimedia konsumtion. Att titta på film, YouTube videos eller spela mobilspel blir förstås mycket mer njutbart på en stor display i jämförelse med att göra detsamma på en mindre display. Trots det finns det för mig oförklarligt nog personer som föredrar mobiltefoner med små displayer. Det betyder förmodligen att de inte använder sina mobiltelefoner som multimedia enheter.
Hur som helst ger displayen ljusa, glada färger med mycket skärpa under alla ljusförhållanden.
Enligt dagens standard är ramarna runt skärmen ovanligt tjocka för att vara en toppmobil men det finns fördelar med att inte ha en display som når långt ut på kanterna. 
Processorn är den åttakärniga Snapdragon 888 processorn på 2,8 GHz och det rör sig om en färsk topp processor som sitter i många av årets absoluta topp mobiler.
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 128 GB och detta gäller för basmodellen men som ofta är fallet existerar det bättre varianter av samma smartphone. Det finns en modell med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och ytterligare en annan modell har samma mängd RAM minne men ett internminne på 256 GB. Ingen av varianterna har plats för ett minneskort.
Mobilens animationer och interaktioner är smidiga och den klarar med lätthet krävande användning utan bekymmer. Detta är prestandamässigt en flaggskepps mobil. 
När det gäller vardaglig prestanda fungerar telefonen perfekt. Ingenting saktar ner den eller gör att den laggar. Speciellt när den är inställt på  en bilduppdaterings frekvens på 120Hz. 
Selfie kameran är på 12 Megapixlar och på baksidan sitter två kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins) och 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator samt LED blixt.
Bilder tagna med kameralinserna bör vara mer än acceptabla för den genomsnittliga användaren som vill ta några fina bilder att lägga upp på sociala medier.
Färgerna ser överlag livliga ut och detaljerna är skarpa och tydliga men detaljer ser oskarpa ut när man zoomar in digitalt.
Batteriet är på 4000 mAh och har stöd för snabbladdning på 30W vilket medför att mobiltelefonen laddar sextio procent fullt på tjugofem minuter.
Det faktum att Asus Zenfone 8 erbjuder extra skydd i form av en IP-68 Certifiering medför ytterligare en fördel som lär tilltala användaren som gärna vistas  utomhus och som kanske inte vill ha en enorm mobiltefon i fickan när de vistas ute i naturen. Det faktum att det inte finns särskilt många mindre smartphones borde göra Asus Zenfone 8 till ett väldigt intressant alternativ för de som söker en mer kompakt design. 
En Zenfone 8 kostar 6999 kronor och det är ett helt okej pris med tanke på vad man får för pengarna man spenderar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?